$
חדשות טכנולוגיה

תינוק בהתאמה אישית: חוקרים הצליחו לשנות DNA של עובר

חוקרים אמריקאים ביצעו שינויים ברצף הגנטי של עובר, בטכניקה חדשה שמוגדרת כבטוחה ויעילה. המחקר יכול להוביל לקיצן של המחלות הגנטיות - אך גם לפתוח תיבת פנדורה של הנדסה גנטית קיצונית

רפאל קאהאן 19:1227.07.17

חוקרים באוניברסיטת הבריאות והמדע של אורגון (OHSU) דיווחו על כך שהצליחו לבצע שינויים בעובר בפעם הראשונה בארה"ב.

 

 

החוקרים הסבירו שהמחקר פרץ גבולות במספר העוברים ששימשו בו וכן בשיטה שלראשונה איפשרה את השינוי בצורה בטוחה ויעילה. הפיתוח מיועד לסייע לבצע תיקון בגנים פגומים ובכך לצמצם את מספר התינוקות שנולדים עם מחלות גנטיות. ואולם, המחקר טרם עבר ביקורת עמיתים.

 

 

פריצת דרך בהנדסה גנטית פריצת דרך בהנדסה גנטית צילום: שאטרסטוק

 

 

החוקרים לא אפשרו לעוברים להתפתח מעבר למספר ימים בודדים; הסיבה לכך היא שארה"ב, כמו מדינות רבות נוספות, חתומה על אמנה שאוסרת על שינויים בגנים של עוברים מפחד שהשיטה תהווה פתח להנדסה גנטית קיצונית.

 

שוקראט מיטליפוב, ראש המכון לטיפול גנטי ותאים עובריים ב-OHSU, הסביר שהטכניקה לתמרון DNA בה השתמשו נקראת CRISPR והיא תספק למדענים אפשרות לבצע שינויים גנטיים במהירות וביעילות. ניתן להשוות את השיטה למעין "מספריים לגנים" שמסוגלים להפריד חלקים לא רצויים של הגנום ולהחליף אותם בפיסות DNA חדשות.

 

 

זהו הניסוי הראשון מסוגו שזוכה להצלחה: מחקר דומה נערך בסין ולא צלח. לפני שנתיים נערך כנס שאיגד מדענים וחוקרי אתיקה, והסתיים במסקנה שפיתוח שיטות לשינויים גנטיים בעוברים אנושיים יהיה "חסר אחריות" עד שיימצאו שיטות יעילות ובטוחות. ואולם, מוקדם יותר השנה האקדמיה הלאומית האמריקאית למדעים (NAS) וכן האקדמיה הלאומית לרפואה הודיעו שהפיתוחים האחרונים בתחום מראים שביצוע שינויים גנטיים בתאי הרבייה "הפכו לאפשרות אמיתית שצריכה לזכות להתייחסות ראויה ורצינית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x