מה יכולה סין ללמוד מאומת הסטארט-אפ?
לדברי אנתוני ליונג, מנכ"ל קבוצת נאן פונג ושר האוצר של הונג קונג בדימוס, הישראלים עולים על הסינים בעבודת צוות, יוזמה והעזה - בין היתר בשל השירות הצבאי, המצב הביטחוני והאופי של האקדמיה בארץ
"כשאנחנו שואלים למה הסינים כל כך להוטים לשתף פעולה עם ישראלים, זה מפני שיש לנו מכנים משותפים רבים", אמר אנתוני ליונג, יו"ר ומנכ"ל קבוצת נאן פונג, ולשעבר שר האוצר של הונג קונג ומנכ"ל קבוצת ברקסטון. כך פתח את נאומו בכנס החדשנות סין-ישראל, שנערך בימים אלה בהונג קונג.
- סייבר, כ"א וראיית לילה: הישראליות של כנס סין-ישראל 2017
- נפתחה ועידת החדשנות סין-ישראל
- "חומרה סינית ותוכנה ישראלית - שילוב מנצח"
"מערכת החינוך במדינות היא די דומה, כ-46% מהאוכלוסייה הם בוגרי אוניברסיטאות ומכללות, ממש כמו אצלנו. אבל כשמסתכלים על היקף הסטארט-אפים, ישראל ממקומת במקום ה-2 בעוד שהונג קונג ממוקמת הרחק אחריה, במקום ה-27. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו איך זה יכול להיות? בישראל והונג קונג חיים כ-8 מיליון אזרחים, אז למה?".
ליונג מאמין שההבדל המרכזי הוא בתרבות: "הסינים הם עם יותר צייתן לעומת הישראלים. באחד מהביקורים שלי בישראל ביקרנו באחת האוניברסיטאות כדי לבחון את האווירה ששוררת שם ואולי ללמוד ממנה מה צריך לעשות. ראינו שהישראלים שואלים הרבה שאלות, מתעניינים בכל דבר וסקרנים, אצלנו לא נראה מחזות כאלה. הישראלים דורשים השתתפות בשיח ומדברים, והבנו שזה מגיע בעיקר מהחינוך מהבית, שבו ההורים והילדים משוחחים יותר, בסין זה לא קורה כמעט בכלל וזה משהו שכדאי לחשוב לשנות במערכת הבחינות שלנו".
"גם העובדה שבישראל ישנו גיוס חובה לצבא משפיעה על האופי התרבותי. צבא זה לא רק אימונים גופניים, אלא מקום שבו נערים מתבגרים יחד, מנסים, מצליחים, נכשלים, חווים חוויות. אחרי השחרור הישראלים סוחבים איתם מחשבה יצירתית".
יצר הישרדות מפותח
הסיבה העיקרית שליונג חושב שישראל מובילה ביזמות ונהייתה מעצמת סטארט-אפים היא מהצורך הבלתי נגמר בהישרדות: "ישראל מוקפת במדינות ערב, שהן מדינות אויב שלה, ולכן נאלצת לאמץ שינויים מהר יותר ממקומות אחרים אחרת היא תחדל מלהתקיים. גם העובדה שיהודים נרדפים כבר מעל 2,000 שנה משפיעה באופן עקיף על המאפיינים האישיותיים ויצר ההישרדות".
ליונג טוען שמערכת החינוך בהונג קונג מתמקדת בדברים לא נכונים - וזו הסיבה שגם בדור הבא לא צפוי לצמוח מספר הסטארט-אפים בצורה בולטת. "צריך לחשוב איך מחנכים לא רק לציות ולנורמות תרבותיות, אלא לפתח גם מיומנויות של עבודת צוות, שליטה עצמית, חמלה, אנושיות והכי חשוב – להעז. מגיל צעיר הישראלים מבינים שכדי להצליח עליהם להעז, וגם שהציונים לא גבוהים ניתן להצליח. כאן בעיני טמונה ההצלחה הישראלית".