בלעדי לכלכליסט
פיטנגו תוביל קרן הון סיכון פרטית בפולין
הקרן הישראלית תשתף פעולה עם ממשלת פולין וחברת אחזקות פולנית ותנהל 55 מיליון דולר
קרן הון הסיכון פיטנגו תוביל קרן חדשה שתשקיע בחברות סטארט אפ בפולין. הקרן, שנקראת TDJ-פיטנגו ונצ'רס, תנהל 210 מיליון זלוטי פולני, שהם כ-55 מיליון דולר. ממשלת פולין הכריזה על תחילת הפעילות של הקרן בכנס Impact17 אמש בקרקוב.
- אינטנסיקס גייסה כ-8 מיליון דולר מפיטנגו לפיתוח מערכות ניתוח נתונים רפואיים
- "הבנו שפיטנגו הישנה לא מתאימה לדור החדש"
- פיטנגו גייסה קרן חדשה של 175 מיליון דולר
הקרן היא שותפות משולשת בין ממשלת פולין, קרן פיטנגו וחברת האחזקות הפולנית TDJ. זאת בעוד המרכז הלאומי למחקר ופיתוח (NCBR) של משרד המדע הפולני השקיע מחצית מההון, והשותפות בין פיטנגו ל־TDJ גייסה את יתרתו. מנהל הקרן מטעם פיטנגו יהיה דניאל סטאר, ישראלי שפעיל בתעשיית הטכנולוגיה של מרכז ומזרח אירופה.
רמי קליש, שותף־מייסד בפיטנגו, אמר ל"כלכליסט" שהקרן הישראלית תספק לכלי ההשקעה החדש את "המומחיות והידע שלה בהשקעות". קליש הוסיף כי "הממשלה הפולנית נותנת למשקיעים תמריצים בדמות חלוקת רווחי הממשלה בקרן והיא מוכנה לספוג חלק מההפסדים". באשר לסביבת העסקים בפולין, ציין קליש כי "יש התעוררות של שוק ההשקעות באירופה ויש דרישה להשקעה בחדשנות, כשגם בפולין רואים קמפוסים של חברות רב־לאומיות".
עם חברות הטכנולוגיה הבינלאומיות שפעילות בפולין ניתן למנות את גוגל, אינטל וסיסקו.
הקרן החדשה החלה להתגבש ב־2014 בשם פיטנגו־אינווסטין ונצ'רס. אלא שהבחירות הכלליות שנערכו בפולין ב־2015 שהובילו להחלפת הממשלה וכן החלטת השותפה המקורית של פיטנגו בקרן, חברת ההשקעות הפולנית אינווסטין, לסגת מהמיזם, עיכבו את יציאתה. מיכאו פיטאק, מנהל ההשקעות של NCBR, אמר כי תהליך ההקמה של הקרן חודש ב־2016.
אף שלא הוגדרו תחומי השקעה ייעודיים לקרן, היא תתמקד ככל הנראה בחברות צעירות שעוסקות בבינה מלאכותית, ביג דאטה ו־IOT (האינטרנט של הדברים). פיטאק ציין עוד כי TDJ־פיטנגו ונצ'רס הסביר ש"ההיקף הממוצע של קרן הון סיכון בפולין הוא 50–100 מיליון זלוטי (13–26 מיליון דולר)". הקרן אמורה לפעול למשך עשור.
תעשיית הטכנולוגיה בפולין מתמודדת עם כמה מכשולים. ראשית, קיים מחסור במימון,שאותו הממשלה מנסה לפתור. בנוסף למשרד המדע הפולני, במשרד הכלכלה פועלת קרן הפיתוח הפולנית, מעין קרן של קרנות. לקרן, שהחלה לפעול השנה, יש מימון של 3 מיליארד זלוטי (כ־800 מיליון דולר) שאותם היא משקיעה בקרנות הון סיכון כנגד השקעה של גופים פרטיים.
בעיה נוספת שאותה מנסים לפתור בפולין היא היותו של השוק המקומי גדול מספיק כדי להביא חברות לשלב שבו הן הופכות להיות בנות־קיימא, אל לא גדולה מספיק כדי לפרוץ לשוק הבינלאומי. שותפויות בינלאומיות מסוג הקרן שבה שותפה פיטנגו נועדה לשנות את המצב הקיים.