$
הייטק והון סיכון

ראיון כלכליסט

"הבנו שפיטנגו הישנה לא מתאימה לדור החדש"

קרן הון הסיכון הישראלית המובילה עוברת רעידת אדמה ארגונית ומתפצלת לשתי קרנות. השותפים מסבירים למה יצאו למהלך, ספקנים בנוגע למשקיעים החדשים וקובעים: "זמני האקזיטים מתקצרים"

מאיר אורבך 11:1514.12.16

"הבנו שהשוק בעולם ובארץ השתנה וקרן שהיתה רלוונטית לפני עשור כבר לא תמיד מתאימה לדור החדש של היזמים". כך אומר ל"כלכליסט" רמי ברכה, אחד השותפים שיוביל את הקרן החדשה פיטנגו ונצ'ר שהושקה אתמול.

 

קרן הון הסיכון הישראלית הגדולה מכולן, פיטנגו, המנהלת כ־2 מיליארד דולר, הכריזה אתמול על השלמת הפיצול שהיא עוברת. בשנה האחרונה עברה פיטנגו רעידת אדמה מבחינה ארגונית. שותפי הקרן החליטו לאחר שנים של עבודה משותפת לפצלה לשתי קרנות: קרן להשקעה בחברות צעירות בשם פיטנגו ונצ'ר וקרן להשקעה בחברות בשלבי צמיחה שנקראת Pitnago Growth. לקראת סוף 2015 ובתחילת 2016 השיקה פיטנגו את קרן הצמיחה שגייסה כ־230 מיליון ומנוהלת על ידי אהרון מנקובסקי וצחי הילל.

 

מימין: השותפים בפיטנגו ונצ'ר רמי ברכה, איתי הראל, אייל ניב חמי פרס ורמי קליש. "ככה נוכל למצות יותר את ההזדמנויות הרבות שיש בשוק" מימין: השותפים בפיטנגו ונצ'ר רמי ברכה, איתי הראל, אייל ניב חמי פרס ורמי קליש. "ככה נוכל למצות יותר את ההזדמנויות הרבות שיש בשוק" צילום: אוראל כהן

 

פיטנגו ונצ'ר גייסה כ־175 מיליון דולר ותשקיע בחברות בשלבים מוקדמים בלבד. הקרן החדשה מנוהלת, מלבד על ידי ברכה, גם על ידי אייל ניב ואיתי הראל. במקביל ישמשו רמי קליש, מייסד פיטנגו וחמי פרס כשותפים בשתי הקרנות וישקיעו בשתיהן. למרות העבודה בשני צוותים מקבילים, כל השותפים בקרנות של פיטנגו יהיו לראשונה שותפים שווים בכל הקרנות. שותפים פעילים נוספים בשתי הקרנות במקביל הם סמנכ"ל הכספים זאב בינמן ודפנה כהן גרשט היועצת המשפטית של הקרן.

 

שתי יוזמות מרכזיות של פיטנגו ונצ'ר הן החממה MindUp בחיפה המתמקדת בתחומי ה־Big Data וה־Predictive Analytics, טלרפואה, מחשוב ענן, חיישני ניטור לבישים ומושתלים, דיאגנוסטיקה מתקדמת, רפואה מותאמת אישית וכן מיזם I3 שבו השקיעה פיטנגו לצד שותפים אסטרטגיים במטרה להשקיע בחברות בתחום האינטרנט של הדברים בשלבים ראשונים. ההשקעה הראשונית בחברות היתה של 20 מיליון דולר, כאשר לדברי אנשי פיטנגו I3 נבנתה מראש כחברה כדי שתוכל לפתח חברות ולהשקיע בהן ללא מגבלת זמן.

 

"הייתי היחיד שנשאר"

ברכה טוען כי בתקופה האחרונה חל שינוי בזמנים שלוקח לחברה לצאת לאקזיט ובסכומים. "מ־2010 עשינו 26 אקזיטים, רובם היו בסכומים של 200–800 מיליון דולר שלהערכתי זה המספר הכי גבוה של אקזיטים שהיו בישראל בשנים האלה. השווי הממוצע של אקזיטים הולך וגדל גם בתעשייה וגם באקזיטים שלנו. בעבר היו מרבית האקזיטים סביב 200 מיליון דולר ועכשיו סביב 350 ו־400 מיליון דולר. כך לדוגמה חברת ליבה שאותה מכרנו השנה לסיסקו ב־350 מיליון דולר. הזמן לאקזיט מהיום שהחברה קמה הולך ומתקצר. יש סוג מסוים של חברות טכנולוגיה שנרכשות לפני שהגיעו עם מוצר לשוק. יש חברות שלא יימכרו במהירות כי הן צריכות לבנות הכנסה ולהגיע להנפקה ואחרות הטכנולוגיה שלהן כל כך חדשנית והן בתחום כל כך מעניין שהרוכשים לא יכולים להרשות לעצמם להשאיר אותה עצמאית".

 

 

קליש מייסד פיטנגו מספר שלמעשה כל הקרנות מפיטנגו, הראשונה ועד השישית, היו בסדר גודל של 250–300 מיליון דולר למעט הקרן השלישית שהיתה חריגה בגודלה. "בפיטנגו החדשה הבנו שאנחנו צריכים לפצל את הקרן לשתי קרנות שונות כדי למצות את ההזדמנויות הרבות שיש בשוק היום גם בשלבים המוקדמים וגם בשלבים המאוחרים. גם בפיטנגו 6 למעשה כבר השקענו כ־150 מיליון דולר בחברות בשלבים ראשונים. עכשיו הבנו שהדרך הכי נכונה לפעול מול השוק במצב הנוכחי היא בדרך החדשה ולא בקרן אחת", אומר קליש.

 

בעקבות הדור החדש של היזמים, קרנות דוגמת גיזה, ג'נסיס, ג'מיני ואחרות חוו את השינוי על בשרן ונאלצו לסגור את המשך פעילותן. במקומן קמו קרנות חדשות של יזמים שנדמה כי הן מותאמות יותר לרוח התקופה. כך למשל TLV של יוצאי פיטנגו רונה שגב ואיתן בק, גלילות קפיטל, F2 של יוצאי ג'נסיס, אלף של אדן שוחט ומייקל אייזנברג. כאשר נשאלים אנשי פיטנגו על הדור החדש של המשקיעים בארץ נראה שאין להם אמונה רבה בהם. "אשמח לראות את כל המשקיעים החדשים מצליחים להקים דור המשך, מצליחים לפתח קרנות נוספות ואקזיטים משמעותיים. הקרן הראשונה או השנייה הוא שלב מאוד קל אבל אנחנו כבר מחזיקים שבע קרנות ומאות חברות פורטפוליו. אני זוכר שישבתי בהרבה דירקטוריונים שבהם היו משקיעים חדשים וכמה שנים לאחר מכן הקרנות נעלמו והייתי היחיד שנשאר", אומר ברכה.

 

"סירבו להצעות טובות"

אחד התחומים שיצרו לפיטנגו אקזיטים רבים הוא המכשור הרפואי אשר בקרן החדשה יקבל מיקוד בעיקר בתחום הרפואה הדיגיטלית (Digital Health) דרך איתי הראל, שיוביל את התחום. לדבריו, התחום נמצא בתחילת דרכו ובארץ יש "הזדמנויות רבות שבהן ניתן להפוך חברות למשמעותיות".

 

2016 ככל הנראה לא תהיה השנה המוצלחת ביותר מבחינת מיזוגים ורכישות להייטק המקומי. עם אפס הנפקות ומעט מאוד רכישות בסכומים של מאות מיליוני דולרים, יודעים זאת היטב גם בפיטנגו. אבל כל שותפי הקרן סבורים שמדובר בשנה של מעבר ולא שנה של משבר.

 

אייל ניב, השותף החדש ביותר של הקרן שהגיע אליה מקרן הון הסיכון גיזה שסיימה את דרכה, אומר ש"זו היתה שנה שבה קרנות ויזמים רבים סירבו להצעות טובות לאקזיטים על חשבון גידול חברה. ייתכן ובעתיד ניווכח לדעת בחלק מהמקרים שזו היתה שטות אבל אנו חשים שכיום יש הרבה חברות שיש להן את היכולת לגדול וזה הזמן שלהן לגייס מקרנות הצמיחה הרבות שיש כיום".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x