$
חדר מחשבים

אזרחים דיגיטליים ואגמי מידע

המעבר לערים חכמות מייצר צורך באופטימיזציה של ניתוח המידע כדי לייעל את ניתוחו. אגמי מידע הם אותם מצבורים של נתונים שעוברים אנליזה ותפעול

ציון גבאי 12:2603.04.17
בשנים הקרובות צפוי פיתוחן של ערים חכמות להפוך למשמעותי מאוד, בעת שתהליכי האורבניזציה הגלובליים מעמיסים באופן ניכר על תשתית הערים ועל השירותים שהן מעניקות.ארגון האו"ם מעריך כי עד לשנת 2050, כ-70% מאוכלוסיית האולם תרוכז בסביבות אורבניות, לעומת כ-54% בשנת 2014. על כן, רשויות הערים חייבות לנקוט בצעדים משמעותיים על מנת להתכונן לגידול באוכלוסייה, היבטי הבטיחות, תחבורה, זיהום האוויר, מסחר, תרבות והגידול הכלכלי בסביבות אלו.

 

טכנולוגיות צומחות כדוגמת האינטרנט של הדברים (IoT), חיישנים ואנליטיקה, יהפכו לכלים הכרחיים בעריםהמבקשות להתפתח בדרך ברת-קיימא, ולאפשר קיום שכזה גם לתושביהן – וזאת באמצעות ניהול יעיל ומושכל של המשאבים.כבר היום ברור כי פיתוחן של ערים חכמות אינו מותרות, כי אם ענין הכרחי ליציבות ולהצלחת תהליך האורבניזציה המתגלגל. כאשר ערים הופכות לחכמות יותר ויותר, כך נוצר הצורך ליישם טכנולוגיות על מנת לתמוך בשירותים החדשים ובצרכים המתפתחים.

 

עיקרון אגמי המידע

 

עיר חכמה אפקטיבית נדרשת למדוד כמות גדולה ככל שניתן של תהליכים בסביבה האורבנית, וכך תייצר מידע בהיקף ענק ממגוון גדול של מקורות. לרוב, בעיר חכמה יוצבו חיישנים במיקומים שונים ברחובות על מנת למדוד משתנים סביבתיים כדוגמת טמפרטורה, פעילות סיסמית, לחות ודרגות זיהום האוויר.באמצעות מדידת רכיבים אלו, תשתית העיר יכולה להגיב ולמזער את ההשפעות החיצוניות, יתכן שאף ללא התערבות אנושית. כך, לדוגמא, מידע אודות השפעת פקקי תנועה על רמות זיהום האוויר במיקום מסוים תוביל להפניית נהגים לנתיבים חלופיים, על מנת לצמצם את ריכוז זיהום האוויר במיקום אחד.

ערים חכמות מייצרות כמויות עצומות של מידע ערים חכמות מייצרות כמויות עצומות של מידע צילום: MCT

 

הצפי הוא שבעיר חכמה יהיו מותקנים בכל תחנת אוטובוס ופנס רחוב שמונה חיישנים בממוצע. בסביבה אורבנית ממוצעת יש כ-250 אלף אלמנטים קבועים שכאלה, כך שכמות החיישנים הצפויה בסביבה זו תעמוד על כשני מיליון – כולם מפיקים מידע בזמן אמת, שאותו יש לתפעל, לנהל ולסנן על מנת לייצר תובנות אפקטיביות.

 

על מנת שעיר תהפוך באמת לחכמה, המערכות שלה חייבות להיות מסוגלות לקבל ולתפעל כמויות אדירות של מידע. כאן בדיוק הופך עקרון "אגמי המידע" (Data Lakes) לקריטי, מכיוון שהללו אוספים אליהם כמויות גדולות של מידע מסוגים שונים, ומבטיחים כי כל המידע יהיה נגיש לכלי אנליטיקה מתקדמים.

 

הפקת תובנות במהירות

 

ערים חכמות חייבות לעשות הרבה יותר מאשר איסוף מידע בלבד. הן חייבות להפיק תובנות מהמידע מהר ככל שניתן, על מנת לאפשר לתשתית העיר ושירותיה להגיב בהתאם. הצורך הזה קריטי במיוחד בהתחשב במצבי חירום, ובכמות המשתנים המעורבים במצבים שכאלה.

שירותי ההצלה חייבים לקבל התראות ולקבל מידע מהר ככל הניתן, כדי לסייע לאנשים שנפגעו באירוע, ולמנוע את הסלמתו. בנוסף, יש לנתב בחוכמה את התנועה סביב למקום האירוע כדי שלא לפגוע במאמצי ההצלה, כמו גם בהמשך ההתנהלות הרגילה של הסביבה. רשתות התקשורת חייבות להיות גמישות מספיק על מנת לספק רוחב פס מתאים לטובת אירועים שכאלה, והמידע חייב להיות מועבר לגורמים הרלוונטיים על מנת ליידע את הציבור אודות האירוע.

 

לפיכך, חובה על ערים חכמות ליישם טכנולוגיה חדשנית של עיבוד מידע ואנליטיקה, ובמיוחד כזו המקטינה משמעותית את אורך הזמן והנגישות למקורות אחסון חיצוניים. טכנולוגיות in-memory processing בעולם האחסון עדיין יקרות ומוגבלות בהיקף המידע שהן מסוגלות לעבד. על כן נדרש פתרון המוצע כרכיב פיזי (appliance) אשר יכול להתמודד עם היקף ענק של מידע במיקרו-שניות.

 

זה מתבצע הודות להסרת שינויי פרוטוקול אשר בדרך כלל נדרשים בעת שמעבירים מידע בין מערכת האחסון לבין השרת. בגישה זו, מסירים את צווארי הבקבוק של תהליכי הקלט והפלט המשפיעים על כל פתרונות עיבוד המידע האחרים, ומצמצמים משמעותית את אורך הזמן הנדרש לעבד ולנתח מידע. כתוצאה מכך, נוצרת גישה משותפת ל-140 טרה-בייטים של מידע גולמי עם זמן אחזור in-memoryמהיר במיוחד, הפותח אפשרויות חדשות שלא היו זמינות בעבר.

 

הפוטנציאל של חיזוי אנליטי

 

תושבי הערים החכמות יצפו לקבל גישה למידע ולשירותים המותאמים להם אישית בכל זמן. הדרך להתמודד עם "אזרחים דיגיטליים" שכאלה היא באמצעות חיזוי אנליטי (Predictive Analytics), המספק את היכולת לחזות את צורכי התושבים ולהפנות משאבים רלוונטיים עבורם – תוך שימוש במידע המגיע מאותם אגמי מידע שהזכרנו קודם לכן.

 

בעת התרחשות מקרה חירום רפואי, למשל, חיזוי אנליטי יוכל לנתב את הנפגעים לבית חולים שתפוסתו תאפשר להם לקבל את הטיפול הטוב ביותר עבור הבעיה הרפואית שלהם, ובכך תקטין את הזמן בו יאלצו להמתין בתור. אופטימיזציה של נתיבי תחבורה היא דוגמא נוספת – הרשויות יוכלו לחזות את שטף התנועה והשפעתה על תהליכים שונים ברחבי העיר, כמו למשל פתיחת בתי ספר חדשים או אירועי ספורט משמעותיים. המידע הזה יוכל להיות מתועל לכדי העלאה זמנית של מחיר החניה באזורים הללו על מנת למנוע הגעה של רכבים לאותם מיקומים. חיזוי אנליטי דורש איסוף מידע לאורך מספר שנים, על מנת לקבל את "עומק המידע" הנדרש לביצוע התחזיות – זו סיבה נוספת לכך שאגמי מידע ואחסון הניתן לגידול מודולרי, יהיו חשובים מאוד בתשתית העיר החכמה.

 

לאחד את יכולות המידע

 

היקף, מורכבות וטווח הדרישות שיוטלו על התשתית והשירותים האורבניים בעתיד הנראה לעין הינם ענקיים. הם יצריכו מערך תקשורת ומחשוב חזק, גמיש, מאובטח וכזה שניתן לשדרוג מודולרי מהיר. הדור הבא של טכנולוגיות אחסון ועיבוד מידע יהיו גורם קריטי בתשתית שכזו. ללא ספק, הפיתוחים האחרונים במערכות מידע המספקות זמן אחזור מינימלי ויכולות שדרוג עתידי מקסימליות, עם יכולות אנליטיות מתקדמות, מסוגלות לתמוך בדרישות ההכרחיות שעל בסיסן יוכלו לפעול ערים חכמות. כאשר יכולות אלו מקובצות יחדיו כחלק מפלטפורמה, תהליך הפיכת הערים לחכמות יכול באמת לצבור תאוצה.

 

הכותב הינו מנהל מערכות אחסון Isilon במערב אירופה ב-DELL EMC
בטל שלח
    לכל התגובות
    x