$
חדשות טכנולוגיה

מאפל ועד ליווי'ס: 97 חברות התאגדו להגשת תצהיר נגד מדיניות ההגירה של טראמפ

מרבית החברות המעורבות מגיעות מתחום הטכנולוגיה. בתצהיר נכתב שהאיסור של טראמפ פוגע לא רק בערכי היסוד של ארה"ב, אלא גם גורם נזק מהותי לפעילותן של החברות ומקשה עליהן לגייס עובדים ולהתחרות בשווקים בינלאומיים

עומר כביר ושירות כלכליסט 11:2406.02.17

המחאה נגד דונלד טראמפ מתרחבת. 97 חברות מאפל ועד זינגה הגישו מסמכים לבית המשפט בארה"ב נגד הצו הנשיאותי של טראמפ, שאוסר את הכניסה לארה"ב מאזרחים משבע מדינות מוסלמיות. מדובר באחד משיתופי הפעולה המשפטיים הנרחבים ביותר בין חברות טכנולוגיה, שרבות מהן הן יריבות מושבעות.

 

התצהיר הוגש ביום ראשון בלילה לבית המשפט התשיעי לערעורים, שעתיד לדון בתביעה שהגישה מדינת וושינגטון נגד ההחלטה של טראמפ. כבר מתחילת הדרך סייעו לתביעה חברות טכנולוגיה שיושבות בוושינגטון – מיקרוסופט, אמזון ואקספדיה – ועתה מצטרפות אליה, במעמד ידידות בית המשפט, כמעט כל שאר חברות הטכנולוגיה.

 

טים קוק מנכ"ל אפל. בין החברות שחתומות על התצהיר טים קוק מנכ"ל אפל. בין החברות שחתומות על התצהיר צילום: צילום מסך

 

התצהיר מדגיש את חשיבות המהגרים לכלכלה ולחברה. החברות תכננו במקור להגיש את התצהיר בהמשך השבוע, אך בעקבות ההתפתחויות, הכוללות צו מניעה שהוציא שופט בסיאטל נגד המהלכים של הנשיא, והערעור של משרד המשפטים, הוחלט לזרז את ההליכים.

 

מרבית החברות המעורבות מגיעות מתחום הטכנולוגיה, ביניהן Airbnb, פייסבוק, אפל, גוגל, אינטל, נטפליקס, סנאפ (החברה האם של סנאפצ'ט), אובר ו-Via הישראלית שעיקר פעילותה בארה"ב. חברות נוספות מתחומים אחרים כוללות את יצרנית הג'ינסים ליווי'ס ומותג היוגורט צ'ובני.

 

"אנחנו אומה של מהגרים", כותבות החברות בתצהיר. "מהגרים אחראים לכמה מהתגליות הגדולות של האומה שלנו, ויצרו כמה מהחברות החדשניות והאייקוניות ביותר (גוגל הוקמה על ידי מהגר מברה"מ, אפל על ידי בנו של מהגר מוסלמי מסוריה; ע"כ). מהגרים נמנים בין היזמים, הפולטיקאים והנדבנים המובילים שלנו (בראש גוגל ובראש מיקרוסופט עומדים מהגרים מהודו; ע"כ). מהגרים הם חדשנים, מאז 2000 יותר משליש מהזוכים האמריקאים בפרסי נובל בכימיה, רפואה ופיסיקה הם מהגרים. החוויות והאנרגיות של אנשים אלו, שבאו למדינה שלנו בחיפוש אחר חיים טובים יותר להם ולילדיהם – במרדף אחר 'החלום האמריקני' – ארוגים למרקם החברתי, הפוליטי והכלכלי של האומה".

 

לדברי החברות, האיסור של טראמפ פוגע לא רק בערכי היסוד של ארה"ב, אלא גם גורם נזק מהותי לפעילותן: "הוא פוגע ביכולת של חברות אמריקאיות למשוך כישרון מצוין; מגדיל את העלויות של עסקים; מקשה על חברות אמריקאיות להתחרות בשווקים בינלאומיים; ונותן לתעשייה העולמית תמריץ חדש לפתוח פעילות – ולשכור עובדים חדשים – מחוץ לארה"ב".

 

כן מודגשת בתצהיר החשיבות העצומה שיש למהגרים על כלכלת ארה"ב. "מהגרים וילדיהם ייסדו יותר מ-200 חברות במדד פורצ'ן 500, ובהן אפל, Kraft, פורד, GE, AT&T, גוגל, מקדונלדס, בואינג ודיסני. ביחד, מייצרות חברות אלו הכנסה שנתית של 4.2 טריליון דולר ומעסיקות מיליוני אמריקאים", נכתב. "מהגרים מתדלקים את הצמיחה של הכלכלה כולה. כשהם מצטרפים לשוק העבודה הם מגדלים את הפוריות ומעלים את התמ"ג. ההכנסה שלהם עולה, אבל גם זו של המקומיים. מהגרים לא לוקחים משרות מאזרחים אמריקאים – הם יוצרים אותן".

 

ביום שישי שופט פדרלי מחוזי הוציא צו מניעה זמני שביטל את ההחלטה של טראמפ, ואפשר לפליטים ולבעלי ויזות ממדינות מוסלמיות להיכנס לארה"ב. בסוף השבוע דחה בית משפט פדרלי לערעורים את בקשת הממשל לבטל את צו המניעה, והותיר אותו על קנו עד לקבלת החלטה סופית.

 

בתוך כך, אתמול המשיך טראמפ בהתקפות נגד השופט, ג'יימס רובארט, שהוציא את צו המניעה ביום שישי. "אני לא מצליח להאמין ששופט יסכן כך את המדינה. אם משהו יקרה תאשימו אותו ואת מערכת המשפט. אנשים זורמים לפה. זה גרוע". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x