פנייה לעובדים, ציוצים נרגשים והשתתפות בהפגנות: עמק הסיליקון מגיב לטראמפ
יוזמת מניעת ההגירה החדשה של ממשל טראמפ מעוררת סערה בעמק ומוציאה מהבכירים שם תגובות חסרות תקדים נגד הנשיא הנבחר
בעמק הסיליקון לא אוהבים, בלשון המעטה, את המדיניות החדשה של הנשיא טראמפ, שמונעת בשלושת החודשים הקרובים כניסה לארה"ב מאזרחי שבע מדינות מוסלמיות, כולל כאלו המצוידים בוויזות או בגרין קארד, וסוגרת את הגבול בפני פליטים סורים. לצד הודעות על פעולות לסיוע לעובדי חברות טכנולוגיה שעלולים להיפגע מהצו, שורה של יזמים ומנכ"לים בולטים פרסמו מאז החתימה על הצו הנשיאותי בסוף השבוע ציוצים ביקורתיים ופוסטים זועמים בפייסבוק.
- עיר מקלט: פרנויה בעמק הסיליקון
- צו המוסלמים של טראמפ: כאוס בנמלי התעופה
- נאבקים בטראמפ, בנשק שלו: עובדי ממשלה בארה"ב פתחו חשבונות טוויטר אלטרנטיביים
"זה שבוע עצוב מאוד. הפעולות של טראמפ פוגעות בעובדי נטפליקס מסביב לעולם, והן כל כך לא-אמריקניות שזה כואב לכולנו. הצעדים הללו יהפכו את אמריקה לבטוחה פחות ולא לבטוחה יותר, מאחר והם ילבו שנאה וירחיקו מאיתנו ידידים", כתב מנכ"ל נטפליקס ריד הייסטינגס בפייסבוק. "החיים של 600 אלף אנשים שהגיעו לכאן להגשים את חלומותיהם מצויים תחת איום מיידי, וזה הזמן לשלב ידיים כדי להגן על הערכים האמריקאיים של חירות והזדמנויות".
מייסדי ומנהלי גוגל נמנעו עד כה מתגובה פומבית רשמית, אבל סרגיי ברין תועד משתתף באחת ההפגנות נגד הצו בנמל התעופה בסן פרנסיסקו ואמר לכתב פורבס: "אני כאן כי גם אני מהגר". מנכ"ל החברה סונדאר פיצ'אי שלח מזכר לעובדי החברה מחוץ לגבולות ארה"ב שעלולים להיפגע מהצו המבקש מהם לחזור באופן מיידי למדינה, בו נכתב כי "זה מכאיב לראות את המחיר האישי שהצו הזה גורם לקולגות שלנו". דוברות החברה פרסמה הודעה האומרת כי "אנו מודאגים מההשפעה של הצו הזה והצעות נוספות שעלולות להטיל מגבלות על עובדי גוגל ובני משפחותיהם, או עלולות ליצור מחסומים בפני הגעת אנשים מוכשרים לארה"ב".
Google cofounder Sergey Brin at SFO protest: "I'm here because I'm a refugee." (Photo from Matt Kang/Forbes) pic.twitter.com/GwhsSwDPLT
— Ryan Mac (@RMac18) 29 בינואר 2017
מנכ"ל אפל טים קוק הגיב גם הוא במזכר פנימי לעובדים שמצא את דרכו לתקשורת, בו הוא כתב כי "שמעתי מעובדים רבים את דאגתם העמוקה מתוצאות הצו, ואני שותף לדאגה - זו אינה מדיניות בה אנו תומכים. נפגשתי השבוע עם בעלי תפקידים בממשל והבהרתי להם כי אפל מאמינה מאוד בחשיבות ההגירה, לחברה שלנו ולאומה בכלל, וכי אפל לא היתה קיימת בלעדיה או מצליחה לשגשג ולחדש". קוק הוסיף שהחברה תעשה כל שביכולתה כדי לסייע לעובדיה שעלולים להיפגע מהצו.
"הטלת איסור גורף על כניסת אזרחים ממדינות מסוימות ומוסלמיות בעיקרן איננה הדרך הטובה ביותר להתמודד עם האתגרים שעומדים בפני המדינה שלנו. הרבה
מהאנשים שנפגעים מהמדיניות הזו הם תומכים חזקים של ארה"ב. הם לא עשו כל רע וזה לא מגיע להם", כתב אלון מאסק, מייסד טסלה ו-SpaceX, בסדרת ציוצים בטוויטר.
Many people negatively affected by this policy are strong supporters of the US. They've done right,not wrong & don't deserve to be rejected.
— Elon Musk (@elonmusk) 29 בינואר 2017
מנכ"ל טוויטר, ג'ק דורסי, כתב בציוץ כי "ההשלכות הכלכליות וההומניטריות של הצו הנשיאותי הן אמיתיות ומטרידות. אנו מרוויחים ממה שמהגרים ופליטים תורמים לארה"ב", ובהמשך שיתף שורה ארוכה של הצהרות התנגדות לצו, כולל ציוץ מהחשבון הרשמי של טוויטר בו הוצהר "טוויטר נבנתה בידי מהגרים מכל הדתות. אנו עומדים לצדם ועבורם, תמיד", לצד אגרוף קפוץ.
11% of Syrian immigrants to the U.S. are business owners, more than triple that of U.S.-born business owners https://t.co/cU9UMKcG4r
— jack (@jack) 28 בינואר 2017
"הסבים והסבתות שלי הגיעו מגרמניה, אוסטריה ופולין והוריה של פרסיליה היו פליטים מסין וויאטנאם. כמו רבים מכם אני מודאג מהשפעת הצווים הנשיאותיים עליהם חתם טראמפ", כתב מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג בפוסט ארוך. "עלינו לשמור על ביטחון המדינה, אבל זה צריך להיעשות על ידי התמקדות באנשים שבאמת מהווים איום. הרחבת הפוקוס של כוחות הביטחון לאנשים שאינם מהווים איום תהפוך את אמריקה לבטוחה פחות בשל פיזור משאבים, בשעה שמיליוני מהגרים ללא מסמכים שאינם מהווים איום יחיו בפחד מגירוש". לצד הביקורת שיבח צוקרברג את הנשיא על הצהרותיו החיוביות בנוגע למציאת פתרון עבור 750 אלף ילדי המהגרים שאינם אזרחים ועל נכונותו לתמוך בהגירה של אנשים עתירי כישורים.
מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה פרסם הודעה חלבית בה נאמר כי "כמי שחווה בעצמו וראה את האפקט החיובי של הגירה על החברה שלנו, המדינה והעולם כולו, נמשיך לקדם את הנושא החשוב הזה". דובר החברה הצהיר כי מיקרוסופט שותפה לדאגה בנוגע להשלכות הצו על עובדיה ומספקת להם סיוע משפטי.
מנכ"ל ליפט לוגאן גרין אמר לאתר recode כי "מניעת כניסה למדינה מאנשים השייכים לדת מסוימת היא פעולה לא אתית, הן עבור ליפט והן מבחינת ערכי הליבה של ארצנו". תגובה חריפה במיוחד פרסם מנכ"ל סלאק, סטיוארט באטרפילד, שכתב כי "כמעט כל צעד של טראמפ נראה כהפגנה של רוע חסר סיבה הגיונית".