הטכנולוגיה של הביטקוין תמנע זיוף יינות בוטיק
חברת אוורלדג'ר פיתחה עם יבמ טכניקה שתאפשר מעקב אחרי הבקבוקים היקרים מיומם הראשון
סטארטאפ בריטי נעזר בטכנולוגיית בלוקצ'יין, המשמשת את תעשיית הביטקוין, כדי להתמודד עם זיופים וגניבות בשוק יינות הבוטיק העולמי - על כך דיווח "הטיימס" הבריטי.
- חג שמח לביטקוין: שווי השוק של המטבע הגיע לשיא אחרי זינוק של 14% תוך 3 ימים
- הביטקוין חצה את רף 800 הדולרים - לראשונה מאז ינואר 2014
- ביטקוין זה יותר מכסף: השימושים המקוריים של הסטארט-אפים הישראליים בטכנולוגיה
חברת אוורלדג'ר חברה עם יבמ על מנת לשנות את השיטה שבה נבדקת האותנטיות של יינות משובחים. זאת על ידי המרת התיעוד המודפס בתיעוד דיגיטלי חסין מפני זיופים המתחקה אחר כל בקבוק מיומו הראשון, ובכל פעם שהוא מחליף בעלים. אוורלדג'ר מסמנת יותר מ־90 פריטי מידע בכל בקבוק של יין ומאחסנת את המידע על תגית חסינה מפני זיופים שמתחברת לפקק של הבקבוק. הנתונים כוללים מידע על הזכוכית, פקק השעם, התווית ואפילו הדבק שבאמצעותו הוצמד לבקבוק.
"מקרי ההונאה רווחים מאוד בתעשיית היינות המשובחים. אנשים לוקחים בקבוק מקורי וממלאים אותו ביין זול או מזייפים בקבוקים חדשים", הסבירה ליאוני רנג', האחראית על חטיבת יינות הבוטיק באוורלדג'ר. "התנהלות הזאת מסכנת את המוניטין של היצרנים", ציינה. "אספנים לא רוצים לפתוח בקבוק כדי להוכיח שהוא אמיתי, כך שעלינו למצוא דרך חדשה. הבלוקצ'יין מאפשר לנו לאבטח את זהותו של נכס בדרך שלא היתה קיימת עד כה".
מקרי הונאה בתעשיית יינות היוקרה שאירעו באחרונה חשפו את הפגיעות הרבה של השוק, זאת בהינתן כי בקבוקים יקרים משווקים בסכומים שנעים בין עשרות למאות אלפי דולרים. רודי קורניאוואן, זייפן היינות הנודע בעולם, נידון ב־2014 לעשר שנות מאסר לאחר שנעצר על ידי ה־FBI בלוס אנג'לס והורשע ברכישת ארגזי יינות בורגונדי והחלפת התוויות לכאלה של יינות יקרים יותר. במשך כעשור עד שנלכד, הצליח קורניאוואן לשווק יינות מזויפים בסכום כולל של 20 מיליון דולר.
5% - שיעור היינות המזויפים במכירות פומביות
20 מיליון דולר - היקף הונאת היינות הגדולה ביותר עד כה
12 אלף - תוויות מזויפות נמצאו בביתו של מבצע ההונאה