$
המדריך

בדיקת כלכליסט

בלקברי DTEK50: כמו נקסוס עם מנעול

המכשיר החדש של בלקברי אמנם מיוצר על ידי TCL הסינית, אך הוא מפתיע לטובה כמעט בכל התחומים ומצויד אפילו בכמה תוספות מעניינות, מאפליקציות יעילות ועד לאזניות איכותיות

רפאל קאהאן 17:0826.12.16

בלקברי היא המותג שעבר הכי הרבה תהפוכות בעשור האחרון: החברה שהובילה את השוק לפני כ-10 שנים ניזוקה הכי הרבה מהגעתו של האייפון. תוך שנים ספורות היא הצליחה לאבד את מרבית נתח השוק שלה לטובת סמארטפוני המגע. כיום היא מחזיקה בפחות מאחוז בודד משוק הסמארטפונים בעולם. אולם לפני שנתיים המנכ"ל החדש (דאז) החליט להחליף דיסקט - כדברי השרה - ולשנות את האופן בו בלקברי עובדת. זה התחיל עם ניסויים שהובילו למוצרים נישתיים כגון הבלקברי פספורט המרובע שהפתיע במכירות, המשיך עם הפריב היוקרתי שהעיד שמפתחי החברה לא ממש הבינו את תחום האנדרואיד וכעת החברה השיקה, בסיוע TCL הסינית, שני דגמים חדשים שאחד מהם הגיע לישראל לאחרונה.

 

ה-DTEK50 הוא בעצם מכשיר סיני בתחפושת של בלקברי. הוא מתבסס על מוצר של TCL שנקרא אלקטל (עוד מותג עולמי שעבר לסין) איידול 4, ובסין הוא משווק כדגם לשוק הביניים. הבן-דוד מבית בלקברי מתבסס כמעט באופן מלא על רוב המכלולים הפנימיים שלו. אבל כיאה למותג הקנדי הוא מוסיף כמה טריקים.

 

מבנה ועיצוב: דק, קליל ונוח

בלקברי או לא, מדובר במכשיר דק ונעים לאחיזה. ההרכבה ברמה גבוהה מאוד ואם מכשיר סיני מספק לכם אסוציאציות של פלסטיק זול וחלקים רופפים - לא זה המצב כאן. הדיטק נותן הרגשה של מכשיר יוקרתי הרבה יותר. אמנם לא מדובר במכשיר דגל, אבל הוא מפתיע יחסית לתג המחיר שלו. המאפיינים העיצוביים שלו מעניינים מאוד: הגב מחופה בפלסטיק מחוספס ונעים למגע בצבע אפור, שבמרכזו מוטבע הסמל של היצרנית. בחלקו השמאלי העליון נמצאת עדשת המצלמה ומתחתיה פלאש לד בודד. החלק העליון והתחתון של המכשיר משמשים כלי קיבול לזוג רמקולים סטראופוניים - עוד עליהם בהמשך.

 


 

המסגרת בנויה ממקשת אלומיניום, שככל הנראה מהווה גם את השלדה של הגוף. מבחינה ארגונומית, מיקום כפתורי ההפעלה הפיזיים מוזר מעט. כפתור ההפעלה נמצא בחלק השמאלי העליון, מיקום לא נוח ומאוד לא שגרתי. כפתור בקרת עוצמת הקול לעומת זאת ממוקם בצד הימני העליון. כאשר מתחתיו ניתן למצוא כפתור שמכונה "נוחות" ושתפקידו לשמש אתכם כקיצור דרך לפונקציה נוספת שאתם משתמשים בה באופן תדיר. את הכפתור הזה ניתן לתכנת מתוך הגדרות המכשיר. הבעיה העיקרית היא שמיקום הכפתור היה יכול להיות מצוין עבור כפתור ההפעלה. בקיצור יש כאן כמה החלטות תמוהות - אך אף אחת מהן היא לא ממש בעייתית לכשעצמה. עוד משהו שחסר כאן הוא קורא טביעות אצבעות. מוזר שבמכשיר כזה ויתרו על פריט חשוב זה, במיוחד שכיום ניתן למצוא אותו גם במכשירים זולים יותר. החלק הקדמי של הדיטק הוא גם המשעמם ביותר, וכאשר המסך כבוי הוא שחור כולו. אבל בסך הכל מדובר במכשיר עם עיצוב נעים ושלא יבייש את בעליו.

 

בנוי לתלפיות בנוי לתלפיות צילום: רפאל קאהאן

 

ממשק, מערכת הפעלה ואפליקציות: אנדרואיד טהור עם מנעולים 

אלה הן נקודות החוזק של המכשיר. הממשק הוא אנדרואיד בצורתו המקורי, אך בגרסה 6 בלבד, בדיוק כמו במכשירי הנקסוס של גוגל. ההבדל העיקרי נעוץ במספר שינויים ואפליקציות שבלקברי הוסיפו ושאמורים להקשיח את יכולות אבטחת המידע של המכשיר ואת יכולות התקשורת הבינאישית. ראשית תמצאו כאן את מערכת ה-DTEK שהושקה לראשונה בפריב היוקרתי, מדובר למעשה במעין אפליקציית ניטור שמספקת משוב לגבי מיני תכונות שמופעלות או לא במכשיר. זו לא ממש אפליקציית אנטי וירוס או פיירוול ותפקידה יותר ברמת הייעוץ, אך עצותיה טובות והיא מספקת מידע חשוב שבמכשירים אחרים לא הייתם מודעים לו.

 

תוספות מוצלחות של בלקברי לממשק תוספות מוצלחות של בלקברי לממשק צילום: רפאל קאהאן

 

עוד אפליקציית אבטחת מידע - אך כזו שתעניין בעיקר את מנהל המחשוב של הארגון שרכש את המכשיר - היא ווטש דוקס, שפותחה על ידי סטארט-אפ ישראלי שנרכש בשנה שעברה, ומספקת מערכת מעקב אחר מסמכים. לא משהו שיש לו שימוש מחוץ למשרד. האפליקציה השלישית היא Password Keeper שמאפשרת לנהל את הסיסמאות לכל שירותי הרשת בהם אתם משתמשים.

 

חוץ מאלה תמצאו כאן את הבלקברי האב, מעין מרכז תקשורת שמרכז את כל ההודעות שקיבלתם ממגוון אפליקציות במקום אחד. הוא גם מאפשר להגיב עליהן - החל ממיילים, שיחות טלפון והודעות SMS וכלה בציוצים מטוויטר. זה נוח לשימוש ועוזר מאוד אם צריך לנווט בין כמה אפליקציות במקביל. ניתן לגשת להאב על ידי החלקה מימין או משמאל למסך של האצבע, אם כי זה לא תמיד עובד חלק.

 

הממשק של המכשיר עצמו הוא אנדרואיד טיפוסי, כאשר כפתורי השליטה הווירטואלים נמצאים בחלקו התחתון של המסך. אגב, מיקום כפתור ההפעלה עליו התלוננו לעיל מאוזן על ידי אפשרות להעיר את המכשיר בנקישה כפולה. ממש כמו במכשירי LG וסוני. הבעיה שאותה נקישה כפולה לא תכבה אותו. ממשק שלישי ששווה להתייחס אליו הוא המקלדת. בלקברי נחשבת למומחית הגדולה למקלדות והיא הצליחה להעביר את חוויית המקלדות הפיזיות שלה למסך מגע באופן כמעט מושלם. לטעמי זו אחת המקלדות הטובות בהן השתמשתי עד כה. הניסיון הראשון שלה בפריב לא צלח כי, אך כאן זה עובד מעולה. בנוסף, למקלדת יש יתרון בדמות מערכת ניבוי מילים שעובדת מעולה גם בעברית. השלמת המילים מצוינת והיא לומדת את המשתמש, ותתרגל בהדרגה למטבעות הלשון הייחודיים שלו. המילים מופיעות בהדרגה מתחת למקש הרלוונטי ובשביל לבחור אותן צריך רק להסיט את האצבע למעלה. מלבד האפליקציות שהוזכרו, המכשיר מתבסס על אפליקציות של גוגל ומי שמכיר את האקוסיסטם של ענקית החיפוש ירגיש בבית. היתרון של האנדרואיד הנקי בא לידי ביטוי גם בפעולה מהירה וחלקה, למרות שהחומרה של הדיטק אינה מהמשובחות. מה שמביא אותנו לחלק הבא.

 

מקלדת מצוינת מקלדת מצוינת צילום: רפאל קאהאן

 

חומרה ומולטימדיה: לא למשחקים אך קולני ומפתיע 

הבלקברי מצוייד במסך 5.2 אינץ' בהפרדת FHD, צבעי המסך טובים בסך הכל והבהירות סבירה מאוד ומאפשרת אפילו עבודה באור שמש. עם זאת, זכוכית המסך, הגם שהיא מספקת שכבת הגנה מפני שומנים ושריטות, אינה משוריינת, כך שאם לא תיזהרו תיאלצו להחליף זכוכית לעיתים קרובות.

 

בתחום הסאונד הדיטק מפתיע לטובה. הרמקולים שלו, שממוקמים באופן מושלם בשני צדדיו, מנפקים עוצמת סאונד נדיבה מאוד. מהנדסי TCL השכילו לפתוח את שבכות הרמקולים לשני הכיוונים ולהרכיב אותם כך שהם לא חסומים גם אם המכשיר מונח על השולחן. הם אולי לא מאפשרים איכות של מערכת סטריאו, אבל כדיבורית או כדרך להאזין לרדיו כמו בימי הטרנזיסטור העליזים הם מושלמים. המכשיר מצויד גם במערכת ניהול סאונד מעולה של מקסיס, שמשפרת מאוד את איכות השמע - פלוס אמיתי לחובבי מוזיקה שמשתמשים במכשיר גם בדרכים.

 

ערכת השבבים שמוטמעת בו היא הסנאפדרגון 617 הוותיקה. היא אמנם מתומנת ליבות אך היא כבר מיושנת והמכשיר אינו מסוגל להתמודד עם משימות שמצריכות עיבוד אינטנסיבי, כגון משחקי תלת-ממד או עיבוד תמונות מתקדם.

 

עסקה מצוינת עסקה מצוינת צילום: רפאל קאהאן

 

לדיטק 3 גיגה בייט זיכרון פעולה ו-16 גיגה בייט מרחב אחסון בשילוב עם חריץ הרחבה. מספיק בהחלט עבור המשתמשים הסבירים בייחוד אם לוקחים בחשבון שהמצלמה כאן היא לא מהמשובחות. החיישן האחורי בן 13 מגה פיקסלים מספק ביצועים סבירים בלבד. הוא אמנם יספיק לתמונות פייסבוק, אך לא לתמונות איכותיות יותר. בנוסף, מצלמת הסלפי בת השמונה מגה פיקסלים לא מצילה את המצב. לעומת זאת, המסך מתמודד היטב עם וידיאו לסוגיו, ומספק פיתרון מוצלח לצפייה בסרטונים במהלך טיסות עסקים ארוכות. או שלא, כי דקיקות המכשיר מושגת בזכות העובדה שהסוללה הפנימית היא בקיבול 2,600 מיליאמפר שעה. מה שמאפשר למכשיר לשרוד כ-12 עד 14 שעות בשימוש סביר, שכולל כשעה של פעילות ברשתות חברתיות, שעה שיחות ושעה של צריכת מדיה וניווט. בקיצור, קחו איתכם מטען. למזלכם, הוא כן תומך בטעינה מהירה. עוד בונוס חומרה מגיעה בדמות האוזניות שמסופקות עם הערכה ויעניקו חוויית שמע שלא תמצאו גם באוזניות של מכשירי דגל שמחירם פי שניים.

 

סיכום, מחיר ואלטרנטיבות: נקסוס או בלקברי?

המחיר הממוצע של ה-DTEK50 עומד על כ-1,500 שקל. סביר ביותר למכשיר באיכות הזו. מתחריו הם בעיקר מכשירים של יצרניות סיניות כגון שיאומי, מייזו או ZTE. אך אף אחד מהם לא מצויד במערכת ההפעלה הנקייה של הדיטק או באפליקציות הפרודוקטיביות שלה. אצל סמסונג ניתן למצוא את סדרה J או A, אך גם שם הממשק בעייתי ועדכוני התוכנה נדירים עד בלתי קיימים. LG משיקה בימים אלה סדרה חדשה של מכשירי ביניים, אך אלה עדיין לא הגיעו לידינו לסקירה. לבסוף, מכשירי הנקסוס מהשנה שעברה לא כוללים מאפייני אבטחת מידע או חריץ הרחבה כמו בבלקברי. לסיכום, המכשיר הזה יתאים בעיקר למי שאוהב מכשירים בלי גימיקים שבאים לעבוד או פרנואידים מקצועיים. מבחינתנו מדובר במכשיר מומלץ מאוד.

 

ציון כלכליסט: 9.2

 

מערכת הפעלה: אנדרואיד || גודל מסך: 5.2 אינץ' || רזולוציה: 1080 על 1920 פיקסלים || מצלמה ראשית:13 מגה-פיקסל || מצלמת סלפי: 8 מגה-פיקסל || מעבד: 8 ליבות 4 במהירות 1.2 גיגה-הרץ ו-4 במהירות 1.5 גיגה-הרץ || זיכרון פעולה: 3 גיגה-בייט || נפח אחסון מינימלי: 16 גיגה-בייט || עובי: 7.4 מ"מ || משקל: 135 גרם  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x