$
המדריך

בדיקת כלכליסט

סלקום ווליום: כמו גלגלצ רק בסטרימינג

שירות המוזיקה המחודש של סלקום שקיים כרגע רק בגרסת מובייל אמנם סובל עדיין מבאגים ולא משתווה למתחרים הבינלאומיים, אך מי שמעדיפים מוזיקה עברית במחיר סביר יהנו ממנו

נמרוד צוק 13:4019.12.16

אל קומץ שירותי המוזיקה בסטרימינג שזמינים רשמית לקהל הישראלי הצטרף השבוע מתחרה חדש-ישן: גרסה מחודשת לשירות "סלקום ווליום", שזמינה כרגע בגרסאות מובייל (לאייפון ואנדרואיד) ועל גבי הטלוויזיה, כחלק מסלקום TV, כאשר אליהן צפויה להצטרף גם גרסת ווב לגישה מהדפדפן תוך כמה שבועות או חודשים. הורדנו אותה להתנסות כדי להבין כיצד היא מתמודדת מול התוכן, היכולות וחוויית השימוש של אפל מיוזיק, טיידל ופלאפון מיוזיקס המוצעים בארץ באופן מלא ושירותים בינלאומיים כמו ספוטיפיי או דיזר, שאמנם סגורים רשמית בפני משתמשים ישראלים אבל נגישים בפועל למשתמשים מתקדמים.

 

מחיר וזמינות

כמו כל שירותי הסטרימינג שמספקים גישה בלי הגבלה לקטלוג מוזיקה נרחב, סלקום ווליום ניתן בתשלום חודשי קבוע. בחודשיים הקרובים הוא מוצע במחיר היכרות של 9.90 שקלים לחודש, נמוך משמעותית מכל שירות אחר (למעט החבילה המשפחתית של אפל, שעולה 30 שקלים לשישה משתמשים), כאשר ללקוחות שיירשמו בתקופה זו יישמר המחיר בהמשך הדרך. בהמשך יעלה המחיר ל-19.90 שקלים בחודש, זהה לזה שגובות אפל ופלאפון וזול יותר מטיידל או ספוטיפיי. השירות כולל חודש התנסות חינם, זהה לטיידל ולפלאפון אבל פחות משלושת חודשי החינם שמוצעים למשתמשי אפל מיוזיק.

 

סלקום ווליום. זול אבל לא יוצא דופן סלקום ווליום. זול אבל לא יוצא דופן

 

ללקוחות סלקום תינתן הטבה בדמות שימוש בשירות מבלי שהתעבורה תופחת מחבילת הגלישה שלהם, אבל בשלב זה ללא הנחות כלשהן. לקוחות סלקום TV יוכלו להתחבר לשירות מהטלוויזיה ללא עלות נוספת, אבל יידרשו לשלם את דמי המנוי הרגילים כדי לקבל אותו גם בטלפון, תוך סנכרון אוסף המוזיקה שיצרו לעצמם בין שני המכשירים.

 

בשלב זה, כאמור, לא קיימת גרסת ווב, דבר שמהווה חיסרון גדול למי שמקשיב למוזיקה בעיקר בבית או במשרד – אבל בסלקום מבטיחים ליישר קו בקרוב.

 

הרשמה ושימוש ראשוני: פשוט אבל מגביל

תהליך ההרשמה פשוט לעומת הגרסה הקודמת של השירות, ועתה הוא אינו דורש יצירת חשבון אלא רק הזדהות באמצעות מספר טלפון והקלדת הקוד שמתקבל בפעם הראשונה שמתחברים. בסיום חודש ההתנסות יתבקש המשתמש להזין מספר כרטיס אשראי או לאשר חיוב דרך חשבון סלקום כדי להמשיך להשתמש בו.

 

ממשק פשוט בעברית ממשק פשוט בעברית

 

לצורת הזדהות זו יש גם חיסרון: לא ניתן להשתמש בשירות על גבי יותר ממכשיר טלפון אחד אלא במקרה בו מדובר בכמה מכשירים המחוברים לאותו קו. בשירותים המזוהים באמצעות שם משתמש, כמו ספוטיפיי, ניתן לבצע כניסה ממכשירים שונים אבל לשמוע מוזיקה ממכשיר אחד בלבד בזמן נתון, דבר שמאפשר גמישות רבה יותר בהתקנה על מספר מכשירים או בהשאלת החשבון לחבר לשימוש מזדמן.

 

האפליקציה אינה מציעה תהליך הסתגלות (onboarding) המקובל באפליקציות רבות, אבל הממשק בנוי בצורה קלה להבנה כך שלמשתמש הממוצע לא אמורה להיות בעיה להתרגל אליו לאחר כמה דקות של שימוש. למי שרוצה לבדוק את השירות מבלי להפעיל את החודש החינמי, החברה מציעה אפשרות להתנסות באפליקציה תוך הגבלת השמעת המוזיקה ל-30 שניות לכל שיר.

 

איכות שמע, ממשק וחווית שימוש: החיפוש מעלה חרס

איכות השמע טובה, בכפוף ליכולות החומרה של מכשיר הטלפון, ולא שמענו הבדל כאשר השמענו את אותם השירים מווליום וממקורות אחרים על גבי המכשיר. מצד שני, אין אופציות לאיכות שמע גבוהה יותר כמו אלו שניתן למצוא בספוטיפיי או טיידל ואין אקולייזר מובנה, כך שחובבי שליטה מדוקדקת בסאונד ואודיופילים עשויים להתאכזב. היעדרו של נגן ווב או PC שמאפשר לקבל סאונד טוב יותר משמעותית הוא חיסרון רציני. ניתן לשמור בקלות שירים ואלבומים להאזנה במצב אוף-ליין, כמקובל באפליקציות אחרות.

 

מנגנון החיפוש מגמגם מנגנון החיפוש מגמגם

 

ממשק המשתמש זכה לעיצוב גרפי מעודכן בסגנון ממשק האריחים של ווינדוס פון. הוא רחוק אמנם מהליטוש של מוצרים כמו אפל מיוזיק או טיידל, אבל מספק רוב הזמן חוויה פשוטה ונוחה עם כפתורים ברורים, ניווט בהחלקה למעלה ולמטה או ימינה ושמאלה, הצפה יעילה של תכנים ותפריטים מובנים. אלמנטים סטנדרטיים כמו שליטה מאזור הנוטיפיקציות או מסך הנעילה, שנעדרו מהגרסה הקודמת, זכו ליישור קו עם אפליקציות אחרות, וחלקים חשובים כמו דפי האמן והאלבום או ממשק עריכת הפלייליסטים עוצבו היטב.

 

יתרון מרכזי של הממשק, עבור רבים מהמשתמשים בישראל, היא היותו עברי באופן מלא, תכונה שמבין המתחרים מוצעת רק אצל פלאפון. כחלק מההתאמה לשוק המקומי מוצעת גם האפשרות לחפש אמנים לועזיים תוך איות שמם בעברית, תכונה שעובדת היטב במרבית המקרים.

 

מנוע החיפוש סיפק חוויה מעורבת: מצד אחד הוא מאפשר לחפש במהירות בקטלוג לפי שמות אמנים, אלבומים או שירים, ומספק תוצאות משביעות רצון בחיפושים פשוטים. אולם מהירות התגובה שלו איטית ממה שהתרגלנו אליו בשירותים אחרים וחיפושים מאתגרים יותר, כמו מציאת שם אמן או שיר לפי מילה או שתיים הכלולות בו לא תמיד עובדת או דורשת גלילה ארוכה ברשימת התוצאות. כך למשל הניסיון למצוא את The Doors בכתיבת המלה Doors בלבד מעלה חרס.

 

האפליקציה מאפשרת לנהל אוסף מוזיקה אישי – להוסיף אמנים, אלבומים ושירים ולחפש בהם בדפדוף או חיפוש חופשי. אפשרות נוספת היא גישה לכל היסטוריית ההאזנות. אין פה שום חידוש לעומת המקובל בתחום אבל שיפור גדול מהגרסה הקודמת.

 

דבר אחד שהפריע לחוויית השימוש היא קריסות חוזרות ונשנות של האפליקציה בגרסת האנדרואיד שלה. ייתכן שמדובר בבעיה ייחודית למכשירים מסוימים אבל היא מצביעה על בדיקות איכות לא קפדניות מספיק.

 

תוכן: לא הרבה אבל מספיק

בקטלוג של ווליום יש כמיליון וחצי שירים – רחוק מאוד אמנם מ-40 מיליון השירים של אפל מיוזיק וטיידל, אבל כולל את מרבית החומרים הפופולריים של רוב אמני המיינסטרים הבינלאומיים וגם חלק ניכר מאלו שמחוץ לזרם המרכזי, כך שהמאזין הממוצע יבוא על סיפוקו מההיצע. לטענת החברה, הקטלוג צומצם משיקולים טכנולוגיים, כאשר ההסכמים של חברות התקליטים אמורים לאפשר לה להוסיף לו אוטומטית שירים שמשתמשים מחפשים ואינם נמצאים עדיין על השרתים, במרבית המקרים.

 

אפשרות האזנה לרדיו מינוס הפרסומות אפשרות האזנה לרדיו מינוס הפרסומות

 

היתרון המרכזי של הקטלוג לעומת השירותים הבינלאומיים (מלבד אפל מיוזיק) הוא הכיסוי המצוין שהוא נותן למוזיקה ישראלית, שכולל גם את כל האמנים העכשווים שחתומים בחברות תקליטים בארץ וגם את מרבית המוזיקה הישראלית המוקלטת מהעשורים האחרונים. זהו גם התוכן העיקרי שמוצף במסך הבית כאשר ההתאמה לקהל הישראלי כוללת את האפשרות להקשיב כמעט בזמן אמת לשירים שמתנגנים ב-15 תחנות הרדיו הגדולות בארץ ללא הפרעה של פרסומות, תוכניות וקריינות.

 

חובבי מוזיקה שמעדיפים להקות אינדי לא מוכרות או חפירה בבי-סיידס ואלבומי הופעות חיות נדירים עלולים למצוא את המבחר לא מספק. חיסרון נוסף הוא היעדרם של חומרים בינלאומיים בלעדיים, כמו האלבום האחרון של ביונסה, מהסוג שטיידל ואפל מרבות להציע לאחרונה.

 

גילוי מוזיקה חדשה: לא לסקרנים

היכולת להתוודע בקלות לחומרים חדשים היא אחד היתרונות המרכזיים של שרותי הסטרימינג ואולי המישור בו התחרות בין החברות השונות היא כיום החריפה ביותר. זהו הערך המוסף העיקרי שמבדיל בין השירותים והמקום בו ווליום עדיין מפגרת אחרי המתחרות באופן ניכר.

 

האפליקציה מציעה הצפה של חומרים חדשים, פופולריים ומומלצים (על פי בחירת העורכים שלה) במסך הבית ומאפשרת גם ניווט בקטלוג לפי ז'אנרים. בנוסף, היא מציעה מגוון רחב של פלייליסטים מוכנים מראש לפי מצבי רוח, ז'אנרים או פעילויות כמו נסיעה או אימון כושר. חלק מהפלייליסטים נראים ככאלו שהושקעה בהם מחשבה ועריכה מוזיקלית קפדנית, בשעה שאחרים עושים רושם לא רציני – למשל פלייליסט "שירים לגשם" שמורכב ברובו משירים ששמותיהם כוללים את המלה גשם, או פלייליסט "נוסעים דרומה" שמתחלק בין שירים שכוללים את המלה "דרומה" לשירים על יישובים דרומיים.

 

האפליקציה כוללת פיצ'ר של "פלייליסט מהיר" שמייצר רשימת השמעה אוטומטית אותה ניתן להתאים לטעם האישי על ידי הוספה והסרה של שירים, אבל אין עדיין יכולות של למידת הטעם האישי של המשתמש והצעת פלייליסטים, שירים ואלבומים חדשים שמותאמים אליו. סלקום מבטיחה כי יכולות כאלו יתווספו בעתיד.

 

השורה התחתונה

סלקום ווליום נראה כשירות איכותי וראוי, כזה שסובל מחסרונות מסוימים בהשוואה למתחרים לצד כמה יתרונות משמעותיים. התשובה לשאלה "האם כדאי לעשות מנוי" תלויה מאוד באופי המשתמש – למאזין הישראלי הטיפוסי, כזה שאוהב בעיקר מוזיקה ישראלית לצד מוזיקת מיינסטרים בינלאומית ורוצה מדי פעם לטעום דברים חדשים, ומעדיף ממשק בעברית, הוא יספק חלופה טובה משמעותית מרוב האלטרנטיבות, ולו רק בשל הקטלוג העברי העשיר.

 

לחובבי מוזיקה כבדים שמתעניינים בעיקר במוזיקה לועזית ורוצים גישה לקטלוג נרחב ככל האפשר, גישה לשירות מכל התקן, ממשק מלוטש והמלצות טובות שמותאמות לטעם האישי שלהם, אין עדיין מה לחפש שם כל כך. למשתמשי אייפון, גם כאלו שמחפשים האזנה מזדמנת, אפל מיוזיק יספק חוויה חלקה ונוחה יותר.

 

למי שמחיר זול מצוי בראש סדר העדיפויות שלו, סלקום ווליום תספק (לאלו שיירשמו בתקופת מחיר ההיכרות) אופציה זולה יותר משמעותית וטובה מספיק, כמעט בכל תסריט שימוש אפשרי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x