פייסבוק מבקשת ממשתמשים לשפוט האם החדשות מזויפות
משתמשים הבחינו בכלי חדש ברשת החברתית שמבקש מהם לדרג את מידת האמינות של כותרות חדשותיות. ייתכן שהמהלך נעשה כחלק מניסיון לאמן בינה מלאכותית
14:3206.12.16
במסגרת מאמציה לטפל בבעיית החדשות המזויפות, פייסבוק התחילה להפעיל מנגנון שמבקש ממשתמשים לדרג את מידת האמינות של כותרות חדשותיות שמופיעות כלינקים בפיד, כך עולה מצילומי מסך ששורה של משתמשים העלו ביממה האחרונה לטוויטר. החברה טרם פירטה מה מטרת המהלך, אבל הוא עשוי להיות ניסיון אקטיבי לסמן תכנים ספציפיים כמזויפים או חלק מניסיון לאמן בינה מלאכותית להבדיל בין חדשות אמיתיות למזויפות.
צילומי המסך שפורסמו, עם זאת, הכילו דווקא תכנים מאתרים לגיטימיים: האחד היה של כתבה מהעיתון "פילדלפיה אינקוויירר" על בחורה שפוטרה מעבודתה לאחר שהשמיעה אמירות התומכות בגזענות לבנה, והשני היה של כתבה מאתר "הרולינג סטון" על הפגנה בצפון דקוטה נגד צינור נפט.
קראו עוד בכלכליסט:
- בקרוב גם בפייסבוק? כלי חדש מזהה חדשות מזויפות בטוויטר
- פייסבוק מעניקה 20 מיליון דולר לשכניה אחרי שגרמה למשבר דיור באזור
- בפייסבוק מודים לראשונה: אנו משתמשים בבינה מלאכותית כדי לסנן תכנים "פוגעניים"
לכתבה הראשונה צורף סקר ששאל "עד כמה לדעתך כותרת הקישור הזה מנוסח בשפה מטעה?", כאשר ניתן לבחור בין חמש תשובות, מ"לגמרי לא" עד "לחלוטין". לסיפור השני צורפה שאלה בנוסח שונה מעט: "עד כמה לדעתך הכותרת מסתירה פרטי מפתח של הסיפור?".
Spotted this survey at the bottom of a Facebook post earlier. Must be part of a crackdown on clickbait. Interesting ðµð»♀️ pic.twitter.com/wZbLhof9k1
— Tom F (@_tomaf) 2 בדצמבר 2016
בשבועות האחרונים מתפרסמות ספקולציות רבות בנוגע להתמודדות של פייסבוק עם תופעת הסיפורים המזויפים. ההתייחסות הראשונה של החברה לנושא הייתה דווקא ניסיון של מארק צוקרברג לפטור את התופעה כחסרת חשיבות, אבל לאחר התגברות הביקורת הציבורית אמרו בכירים אחרים בחברה כי היא בוחנת את האפשרות להשתמש במערכות בינה מלאכותית כדי לזהות סיפורים מזויפים. בסוף השבוע התפרסמה בכמה כלי תקשורת ידיעה, שהתבררה בסופו של דבר כשגויה, לפיה החברה החלה להוסיף סימון אדום בולט לפוסטים מאתרים המפיצים סיפורים שקריים.
הדיון הציבורי בארה"ב בסוגיית החדשות המזויפות הגיע השבוע לשיא חדש אחרי תקרית ירי (נטולת נפגעים למרבה המזל) שאירעה בפיצריה "קומט פינג פונג" בוושינגטון, במהלכה נכנס למסעדה אדם חמוש ברובה סער ואקדח וירה באוויר. "קומט פינג פונג" ועובדיה הפכו בשבועות האחרונים למטרה להטרדות בלתי פוסקות, בטלפון ובפלטפורמות שונות באינטרנט, בעקבות תאוריית קונספירציה מופרכת במיוחד המופצת ברשת על ידי פעילי ימין קיצוני מתנועת האלט-רייט וטוענת כי המסעדה משמשת כמפקדה לרשת פדופילים המנוהלת על ידי הילרי קלינטון ואנשיה. לאתרי החדשות המזויפות היה חלק לא מבוטל בהיקף העצום של השיחה ברשת אודות התאוריה, שהצליחה לקנות לה אלפי תומכים על אף היותה נטולת בסיס עובדתי כלשהו.