האפליקציה שתחזיר אתכם לשמוע תקליטים עם חברים
שרים מסביב למדורה וירטואלית: lisn רוצה להכיר לדור הסמארטפון את חוויית ההאזנה המשותפת לתקליט. האפליקציה שמאפשרת לשלוח שיר לחבר ולהאזין לו בו זמנית
- ספוטיפיי מעלה הילוך כנגד אפל מיוזיק: מענישה אמנים שהולכים עם המתחרה
- אמזון תשיק שירות מוזיקה מוזל, אבל רק לבעלי אקו
- רדיו משודרג: פנדורה תשיק שירות סטרימינג לפי דרישה
כבר היום קיימים כלים לשיתוף מוזיקה, כמו שירות 8tracks שמאפשר להכין מיקסטייפים דיגיטליים ולשלוח לחברים, הפיצ'ר המובנה בספוטיפיי שמאפשר לך לדעת בכל רגע מהו השיר האחרון שהאנשים שאחריהם אתה עוקב שמעו, או אתר סאונדקלאוד שהפך בשנים האחרונות ליותר ממאגר מוזיקה ענק בלבד ומתפקד גם כרשת חברתית שבנויה סביב התכנים המוזיקליים. אפשר בקלות לשתף בפייסבוק שיר חדש שאהבתם מיוטיוב או באנדמקמפ או לשלוח קישור לחבר בהודעת טקסט, אבל עדיין אין בנמצא אמצעי אפקטיבי שמספק את המקבילה הדיגיטלית להאזנה משותפת למוזיקה בסלון או בהופעה חיה.
בשבוע שעבר השירות יצא ליסן מגרסת בטא והגיע לחנות האפליקציות של אפל ולאתר המפתחים והיזמים פרודקט האנט, שם הוא התקבל במאות ביקורות אוהדות. היכולת הבסיסית של האפליקציה פשוטה למדי: נרשמים באמצעות פייסבוק ומקבלים את רשימת החברים שעושים בה שימוש. אפשר לפתוח צ'ט (בשלב זה אחד על אחד בלבד) עם כל חבר, ובמהלכו לשלוח אליו שירים מהקטלוג של ספוטיפיי, אם יש לכם מינוי פרימיום לשירות, או מהקולקציה שלכם בסאונדקלאוד. בשלב הזה אמור להתרחש הקסם: את השיר ששלחתם או קיבלתם תשמעו סימולטנית עם האדם שבצד השני, ותוכלו לדבר עליו בצ'ט. "כמו לחלוק זוג אוזניות עם מישהו", מבטיח הסלוגן של האפליקציה.
ההכנסות יגיעו מפרסומות ומעמלות משירותי סטרימינג
"ליסן נולדה בהאקתון שקיים בנובמבר האחרון housing.com, אתר נדל"ן הודי גדול שבו עבדנו אני ושלושת המייסדים האחרים. התבקשנו ליצור בתוך 24 שעות גרסת קונספט מתפקדת לאפליקציה חדשה, ואחרי שניצחנו בתחרות, הבנו שעלינו פה על משהו", מספר ל"כלכליסט" אבראג' סינג, מפתח ואיש UX מדלהי שעבד בעבר בחברת התקשורת סופטבנק ובחברת התוכנה ההודית codecube.
מאז התפטרו הארבעה מעבודותיהם כדי להקדיש את מלוא זמנם לסטארט־אפ, שכרו מפתח נוסף, פתחו משרד בארה"ב והחלו לחפש משקיעים. כיום, לאחר שתי גרסאות בטא סגורות, יש להם כמה אלפי משתמשים פעילים. "אנחנו רואים הרבה סוגים שונים של סיטואציות שבהן אנשים יזדקקו לליסן, למשל בני זוג שרוצים להשתמש בהאזנה משותפת לשיר כדרך לחוות אינטימיות, גם כשהם לא נמצאים באותו המקום, או אנשים שאוהבים להקשיב לפודקאסטים ועכשיו יוכלו להפוך את זה לחוויה חברתית. הפתרונות הקיימים לא מספיק טובים — יש אמנם אתר שמאפשר לצפות בקליפים מיוטיוב ביחד, אבל כשמשתמשים ביוטיוב בטלפון, אי אפשר להקשיב לשירים ברקע בזמן שמשתמשים באפליקציות אחרות או שמים את הטלפון בכיס", הוא אומר.
מלבד חוויית ההאזנה השיתופית בזמן אמת יש לליסן תכלית נוספת שנוגעת בדיון מרכזי שמתחולל היום בעולם שירותי המוזיקה — לקבל ולתת המלצות על מוזיקה חדשה. "כל מי שאוהב מוזיקה יודע שאת ההמלצות הטובות ביותר על אמנים ושירים אתה מקבל מחברים עם טעם דומה. כל שירותי המוזיקה הגדולים מתבססים היום על אלגוריתמים וגם לזה יש ערך, אבל אלגוריתם אף פעם לא יצליח להפתיע אותך באמת", אומר סינג.
ואכן, בשעה שמובילת שוק הסטרימינג ספוטיפיי משייפת ללא הפסק את מנגנוני ההמלצות האוטומטיות ומציעה כלים כמו פלייליסט שבועי בהתאמה אישית, באפל מיוזיק ובטיידל של ג'יי־זי שמים דגש רב יותר על המגע האנושי, עם תחנות רדיו שמאוישות בשדרנים בשר ודם ופלייליסטים שנוצרו על ידי אמנים מוכרים ועורכים מוזיקליים.
"אין לנו התנגדות עקרונית להמלצות אוטומטיות ואנחנו חושבים להוסיף בעתיד מערכת שתזהה את השירים שזוג משתמשים החליפו ביניהם ותציע להם קטעים נוספים רלבנטיים, אבל כרגע זה לא הפוקוס של האפליקציה", מבהיר סינג. בעתיד ליסן תוכל להציע ערך מוסף גם למשתמשים פסיביים יותר, שלא מעוניינים בשיתוף חומרים, אבל יוכלו להשתמש בה כפלטפורמה לצריכת מוזיקה, דרך כלים כמו מצעדי השירים הפופולריים בקרב משתמשיה.
למרות השלב המוקדם, מייסדי ליסן כבר חושבים על דרכים להרוויח ממנה כסף, כמו פרסומות אודיו שיותאמו לטעם המוזיקלי של כל משתמש. "חלק גדול מהפרסומות שאתה רואה היום באינטרנט לא רלבנטיות למשתמש וכמעט כולן מתמקדות בצד הוויזואלי, אבל אם אנחנו יודעים איזו מוזיקה אתה שומע, אנחנו יכולים לשלב פרסומות ממוקדות יותר, למשל לאלבום חדש או הופעה של אמן שאתה אוהב. ערוץ נוסף שאנחנו חושבים עליו הוא הפניית משתמשים לספוטיפיי תמורת עמלה על כל לקוח חדש שהגיע דרכנו", הוא מסביר. מדובר בענף שנמצא בצמיחה משמעותית, כאשר בארה"ב לבדה צמחו ההכנסות מפרסומות שמוצגות או מושמעות בשירותי סטרימינג ב־30% בשנה שעברה ל־385 מיליון דולר.
שירות מעניין שסובל ממחלות ילדות
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי ליסן היא אפליקציה מעניינת אבל בוסרית שעדיין סובלת ממחלות ילדות, כמו מגבלה שמאפשרת להאזין ל־30 שניות בלבד לשירים שמגיעים מספוטיפיי למי שאינו מצויד במנוי הפרימיום; היעדר תמיכה בשירותי סטרימינג נוספים; וגרסאות אנדרואיד ודפדפן שעדיין מצויות בשלב פיתוח, ואמורות לצאת תוך חודשיים.
ניסיונות קודמים לבנות שירותים סביב הקונספט של האזנה סימולטנית התקשו להתרומם, כמו turntable.fm שהוקם ב־2011 בתמיכה של אמנים כמו קניה ווסט וליידי גאגא, ונסגר אחרי שנתיים מבלי שהצליח להגיע לקהל הרחב, או שירותים דוגמת WeMesh, שמציע פתרון דומה לסרטוני יוטיוב, אבל מתקשה להפוך ליותר מאפליקציית נישה. הבאזז הנוכחי סביב שירותי וידיאו חי בזמן אמת כמו פייסבוק לייב ופריסקופ של טוויטר, עם זאת, עשוי לייצר סביבה נוחה יותר שתאפשר לליסן לפרוץ.
"אני מקווה להגיע עד ינואר ל־30–40 אלף משתמשים, וכדי שנוכל לעשות זאת אנחנו צריכים השקעה, כי כרגע הכל ממומן מהכיס הפרטי של המייסדים וזה מגביל אותנו. אנחנו מתחילים כרגע מאנשי מפתח כמו תקליטנים ומוזיקאים ודרכם מקווים להגיע לקהל הגדול של בני 20 פלוס, נערי קולג' שיש להם הרבה זמן פנוי להשקיע בחיפוש מוזיקה חדשה". סינג מסביר כי ליסן שונה מהמתחרות בכך ש"שירותים כמו ספוטיפיי ואפל מיוזיק מתמקדים בלהגיע לכמה שיותר אנשים ולגרום להם להקשיב לכמה שיותר שירים, אבל אנחנו מנסים לעשות משהו שונה: להפוך את החוויה של האזנה למוזיקה לכיפית יותר על ידי הוספה של הממד החברתי".