גוגל תשתמש בבינה מלאכותית כדי להפחית את חשבון החשמל שלה
הפיתוחים של חברת DeepMind הבריטית, מי שאחראית גם לתוכנת AlphaGo, ישמשו לייעול וחסכון באנרגיה בחוות השרתים של גוגל
גוגל הודיעה אתמול (ד') על כוונתה להתחיל ולהשתמש במערכת הבינה המלאכותית שלה, המבוססת על הפיתוחים של חברת DeepMind הבריטית, על מנת לייעל את חוות השרתים של ענקית החיפוש ולהוריד את צריכת האנרגיה שלה.
- גוגל הוציאה כחצי מיליארד דולר על שתדלנות באירופה מאז 2015
- גוגל: מספר בקשות המידע שקיבלנו מממשלות בשיא של כל הזמנים
- הרעיון הגאוני של גוגל: עובדים יכולים לתרום ימי חופשה אחד לשני
לעיתים רחוקות מאוד אנו חושבים על העלויות הנסתרות של עולם הטכנולוגיה החדש, למשל כמה אנרגיה נדרשת כדי להפעיל את חוות שרתי הענן שמארחים את הקבצים שלנו, מזרימים לנו מדיה ומספקים לנו תוצאות חיפוש. צריכת האנרגיה של מחשב-על גבוהה מזה של עיירה שלמה, ולמעלה מ-4% מכל צריכת האנרגיה בעולם כיום מופנה להפעלות חוות שרתים מסביב לעולם. ב-2014 צריכת החשמל של כל מרכזי המידע של גוגל בעולם עמדו על 260 מגה-וואט, כמו צריכת החשמל של 530 אלף ישראלים.
גוגל משתמשת במגוון רחב של טכניקות על מנת לייעל את ביצועי חוות השרתים שלה, ובין השאר ממקמת לא מעט מהם בחוג הארקטי, על מנת שיוכלו להשתמש במי הים הקרים לקירור השרתים, כאשר החום העודף מועבר בצינורות מים חמים לשימוש אישי של תושבים מקומיים. כל שרתי גוגל גם פועלים על מקורות אנרגיה מתחדשים, כגון אנרגיית רוח ושמש.
עם זאת, השימוש באנרגיה מתחדשת מהווה אתגר משמעותי. גוגל מקווה להשתמש בדיפמיינד על מנת לזהות מגמות וטרנדים בשיאים של צריכה (כגון מתי משתמשים מסביב לעולם מבצעים יותר חיפושים) ושיאים ביצור של אנרגיה סולארית ורוח, אילו פעולות חישוביות ניתן לבצע בזמן שהביקוש אינו בשיא, ואילו פעולות הן קריטיות מבחינת תזמון. אבל גם הרווח הפוטנציאלי משמעותי – גוגל אמרה כי היא כבר החלה להשתמש במערכות למידת מכונה לפני כשנתיים, אם כי פשוטות יותר מאלו של דיפמיינד, והדבר הוביל לשיפור של עד 40% בצריכת החשמל.
דיפמיינד, שנרכשה על ידי גוגל ב-2010, פיתחה מערכת בינה מלאכותית המחקה את דרך הפעולה של המוח האנושי ומאפשרת לאלגוריתם ללמוד בצורה דומה לזה של תינוק, על ידי זיהוי תבניות והתנסויות חוזרות ונשנות. החברה זכתה לפרסום בינלאומי כאשר תוכנת AlphaGo שפיתחה ניצחה את המדורג שני בעולם במשחק הגו. בשנתיים האחרונות גוגל החלה להשתמש בטכנולוגיות של דיפמיינד גם בתחום המחקר הרופאי, כגון זיהוי מוקדם של מחלות לב, סרטן ובעיות עיניים.