בלעדי לכלכליסט
שפני הניסוי של רשות האוכלוסין למאגר הביומטרי: תלמידי תיכון
רשות האוכלוסין שכנעה מנהל תיכון בירושלים להציב עמדות מיוחדות בבית הספר, וכ־80% מהתלמידים בחרו להצטרף למאגר. מתנגדי המאגר: "הטעו תלמידים תמימים. לו היו מציגים להם את הסיכונים – הרוב המוחלט היה מסרב לקחת חלק"
זה קרה בתחילת ינואר באחד מהתיכונים באזור ירושלים. חדר מיוחד פונה, רשות האוכלוסין וההגירה הציבה עמדות מיוחדת מצוידות במצלמות ובסורקי טביעות אצבע, ובזה אחר זה ניגשו אליהן תלמידי שכבה י', מסרו את טביעות האצבע ואת תמונות הפנים שלהם והצטרפו למאגר הביומטרי.
- הממשלה צפויה לאשר: "צמצום המאגרים הביומטריים"
- אם לא צריך טביעות אצבע, למה בכלל צריך מאגר ביומטרי?
- ההכרעה הביומטרית בעולם: בפורטוגל קיים מאגר, בבריטניה הוא כבר בוטל
מבחינת רשות האוכלוסין והרשות לניהול המאגר הביומטרי היה מדובר בניצחון, שכן כ־80% מתלמידי השכבה בחרו להצטרף למאגר. ואולם מתנגדי המאגר טוענים לעומת זאת כי "ברשות הטעו תלמידים והורים תמימים".
התיכון, שלבקשתו פרטיו שמורים במערכת, עורך טקס חלוקת תעודת זהות לתלמידי שכבה י' מדי שנה בשנה מאז הקמתו לפני 12 שנה. "השנה הציעו לנו במשרד הפנים להיות בית ספר חלוצי בתחום ולהנפיק תעודות ביומטריות", סיפר ל"כלכליסט" מנהל בית הספר. "נפגשנו עם רשות האוכלוסין כדי להבין את המשמעות של התעודה הביומטרית והבנו שהתלמידים ייכנסו למאגר הביומטרי. הבנו שזה עניין של זמן עד שהנושא של המאגר יעבור בחקיקה, משהו שיקרה בשנה-שנתיים הקרובות".
במסגרת התהליך הגיע לתיכון נציג של רשות האוכלוסין, הסביר לתלמידים על התעודה הביומטרית וחילק פליירים ואישורים שעליהם התבקשו ההורים לחתום. ביום שנקבע מראש הוקמה בבית הספר עמדה מיוחדת של רשות האוכלוסין, ובאמצעותה יכלו התלמידים למסור טביעות אצבע ותמונת פנים. כשבועיים לאחר מכן חולקו התעודות בטקס מיוחד.
חרף העובדה שהמאגר הביומטרי מצוי כיום בלבו של ויכוח ציבורי רחב ונוקב, לא רשות האוכלוסין ולא בית הספר הזמינו נציג מטעם מתנגדי המאגר כדי שיציג את הסכנות האפשריות הכרוכות בהצטרפות למאגר - מדליפה אפשרית של המידע ששמור בו, דרך ניצול לרעה של המידע על ידי גורמים שונים ועד קשיים עתידיים בהצטרפות לשירותים החשאיים של ישראל (שלפי דיווחים הורו לאנשיהם שלא להצטרף למאגר).
בסופו של התהליך בבית הספר, בין 75% ל־80% מ־223 תלמידי השכבה, להערכת המנהל, בחרו להצטרף למאגר ולהנפיק תעודה ביומטרית (שאר התלמידים בחרו להנפיק תעודה רגילה). מדובר בתמונת מראה של נתוני ההצטרפות למאגר הביומטרי בקרב כלל מנפיקי תעודות הזהות והדרכונים החדשים. לפי נתונים שפורסמו בשבוע שעבר, רק 25.2% מהמנפיקים תעודות חדשות בין יולי לאוקטובר 2015 בחרו בתעודות ביומטריות. היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות עו"ד יהונתן קלינגר תקף את התנהלות רשות האוכלוסין ואמר שבגדה באמון הציבור: "לו היו מציגים את הסיכונים במאגר הביומטרי, רוב התלמידים היה מסרב להיכנס למאגר הפולשני והמסוכן הזה".
מרשות האוכלוסין נמסר בתגובה כי "הנפקת תעודות הזהות לתלמידי התיכון היא בראש ובראשונה מהלך של שיפור שירות. מהלך הנפקת התעודות נעשה בהתאם לפניית בית הספר, בשיתוף מלא ובהסכמתם של הורי התלמידים, זאת כנדרש בחוק".
עתידו של המאגר הביומטרי אינו ברור בשלב זה, לאחר שביוני שעבר הורה שר הפנים אז סילבן שלום להאריך את תקופת המבחן בתשעה חודשים, כדי שיוכל ללמוד את הנושא. ואולם, פרישתו מהתפקיד גדעה גם את הליכי קבלת ההחלטות שערך בנושא. שר הפנים הנוכחי אריה דרעי טרם התייחס לסוגיה מאז נכנס לתפקיד ולא ברור מה יעשה עד מועד ההכרעה בנושא ב־31 במרץ.