הרשויות בישראל אילצו את פייסבוק לצנזר 15 פוסטים מכחישי-שואה
הרשת החברתית הפיצה דו"ח שקיפות עתי, במסגרתו מוצג מספר הדרישות להסרות תוכן מקומיות שהגיעו מרשויות במדינות העולם. במקום הראשון: הודו, ואחריה טורקיה ופקיסטן. כמה בקשות למידע על אזרחים קיבלה פייסבוק בישראל?
פורסם דו"ח השקיפות העתי של פייסבוק; בראש רשימת המדינות בהן נאלצת פייסבוק להפעיל את הצנזורה הקשה ביותר על משתמשיה, בהוראת החוק והרשויות, נמצאות הודו, טורקיה ופקיסטן. בהודו חסמה החברה במחצית הראשונה של השנה שעברה (מינואר עד יולי) לא פחות מ-4,960 פוסטים ותמונות בעילות כגון פרסום ביקורת על הממשלה, פגיעה ברגשות דתיים ו"כפירה". בטורקיה עמד המספר על 1,893, ובפקיסטן הוא הגיע ל-1,773 פרסומים.
במדינות שבהמשך הרשימה, שמתפרסמת באתר החברה מאז 2013 כחלק מיוזמת השקיפות שלה בנושאי צנזורה ובקשות למידע על משתמשיה מגופים ממשלתיים, מדובר במספרים קטנים בהרבה שנעים בין 0 במרבית המדינות ל-34 בגרמניה. ישראל עומדת במקום השמיני, עם 15 פעולות של הסרת תוכן - לפי דו"ח פייסבוק, מדובר בתכנים הנוגעים להכחשת השואה. בדו"ח הקודם, שנגע ל-2013, עמד המספר על 113 הסרות תוכן באותם נושאים.
הצנזורה מסוג זה, בניגוד להסרת תכנים שמנוגדים למדיניות החברה בעקבות דיווחי משתמשים, איננה מסירה את הפוסט, התמונה או הסרטון מהאתר לחלוטין, אלא רק מונעת את האפשרות לראות אותו על ידי משתמשים במדינה שביקשה את ההסרה.
הנושא עלה לכותרות בשבועיים האחרונים לאחר שפייסבוק נאלצה לצנזר בטורקיה שורה של דפים שהציגו קריקטורות של הנביא מוחמד, בהוראת התובע הכללי הטורקי שאיים לעצור את פעילותה של החברה במדינה לחלוטין אם לא תכנע לדרישות. מדובר בהחלטה לא קלה עבור החברה, במיוחד לאחר הפוסט האישי שפרסם מארק צוקרברג בעקבות הטבח במערכת "שארלי הבאדו" בו הוא התחייב כי פייסבוק תפעל באופן שישמור על חופש הביטוי.
בתחום הדרישה למידע על משתמשים, עם זאת, מובילות את הדו"ח של פייסבוק דווקא מדינות המערב - בראש הרשימה ניצבת ארה"ב עם יותר מ-15 אלף בקשות, אחרי שוב הודו עם 4,559 בקשות, ובמקום השלישי גרמניה עם 2,537 בקשות. בישראל קיבלה החברה 111 בקשות ממשלתיות למידע על משתמשים.