דו"ח טכנולוגי
ארדואן ניצח את צוקרברג: פייסבוק תצנזר את שארלי הבדו
מייסד פייסבוק הבטיח שיילחם לימין חופש הביטוי, אך נבהל כשטורקיה עשתה קצת שרירים, למה מפחדים השוטרים בארצות הברית מווייז, הפלוסים והמינוסים של בחירות באמצעות האינטרנט ומה עשתה גוגל שהכעיס את וויקיליקס
לסגת!
לפני כמה שבועות, אחרי הטבח בשארלי הבדו, כתב מארק צוקרברג סטטוס נרגש. אי אפשר להרוג רעיונות, הוא נשבע. ופייסבוק, אמר, מחויבת לחופש הביטוי. זה היה נראה נלעג כבר אז, למי שזכר שפייסבוק מחסלת פוסטים על ימין ועל שמאל אם מספיק אנשים מתלוננים עליהם.
פייסבוק הודיעה אמש (ב') בקול ענות חלושה שהיא חוסמת בטורקיה עמודים שמציגים את השער האחרון של שארלי הבדו. עליו, כזכור, צויר מוחמד, מייסד האיסלם, כשהוא דומע ומחזיק שלט JeSuisCharlie, ומעל הכיתוב "הכל נסלח". עמודים שמציגים את הקריקטורה הזו, או קריקטורות אחרות שמציגות את מוחמד, נחסמו אמש על ידי פייסבוק.
בינתיים, רק בטורקיה - אבל שאר העולם המוסלמי יגיע בקרוב. לפייסבוק יש תירוץ טוב: בית משפט טורקי הורה על החסימה. היא גם יכולה להצביע שבין האנשים שצעדו בפריז ונשבעו בשם חופש הביטוי היה אחד, אהמט דבוטאולו, ראש ממשלת טורקיה. כשדבוטאולו האיסלמיסט חזר הביתה, הוא נזכר שבעצם, עדיף לחסום את התוכן של שארלי הבדו.
אז זהו, מר צוקרברג היקר, אי אפשר לרקוד על שתי החתונות הללו. אפשר להודיע שאתה בעד זכות הביטוי, או שאתה בעד שמירה על שלטון החוק. כשבחלק ניכר מהעולם, שלטון החוק עומד במסלול ישיר מול חופש הביטוי; כשהחלק הזה הוא בדיוק זה שהצית את הבלאגן שבגללו הצהרת על תמיכה בחופש הביטוי. כשהרשת החברתית בחרה לסגת, היא יצאה גם צבועה וגם לא מבריקה במיוחד.
הפעמון הקטן שלצווארך
לפני כמה שנים התעוררה סערה כשאיזה בית קפה רצה לכפות על העובדים שלו להסתובב עם מקבילה של אזיק אלקטרוני כדי שהוא יוכל להקפיץ אותם למשמרת במקרה חירום. הזעקה הציבורית הובילה לגניזת הפרויקט הזה במהירות, אולי בגלל שהוא חצה את קו הקריפיות המפורסם: הוא הבהיר לעובד המודרני, שמשועבד לאשראי וחי ממשכורת למשכורת, שהוא חי בסוג אחר של עבדות.
אבל טכנולוגיית המעקב אחר העובדים לא נגנזה ואף השתכללה מאז. במקום אזיקים, קיבלנו את הסמארטפון, את המייל ואת אפליקציות המסרים למיניהן. מאחר והמייל והסמס הפכו את העובד לזמין תמיד, הוא נדרש "רק" לענות למייל ולמסרונים אחרי שעות העבודה. בגרמניה, אחת המובילות בעולם בזכויות עובדים, כבר אסרו על המנהג הפסול הזה. מייל? רק בשעות העבודה.
אבל ככל שיותר ויותר עובדים הרחק מעינו של הבוס, כשהם בנסיעות או מול לקוחות צאו עובדים מביתם, עולה החשד של הבוס שהעובד דופק אותו איכשהו. ועכשיו, הוא גם יכול לעקוב אחרי העובד. יש ענף שלם ומשגשג של חברות הייטק שהג'וב שלהן הוא לזהות איפה נמצא העובד בכל רגע נתון על בסיס שירותי מיקום שונים. כדי שהעובד לא ירגיש שהוא בהמת משא ששמו על צווארה פעמון, התירוץ של המעסיקים קבוע: "יש מקרה חירום, טפל מיידית במשבר הזה".
הפעמון הקטן שלך ימשיך לדווח איפה אתה לשרתי החברה. אבל מי יודע, אולי זה עוד יהיה שימושי: נניח, אם אי פעם אתה והבוס תסתכסכו, או אם - שומו שמיים - תתבע את החברה.
המשטרה נגד ווייז
זה לא סוד שהמשטרה בארה"ב היא לא האהודה מבין נציגי הממשל, במיוחד לאחר שטובי אנשיה רצחו אזרחים במיזורי ובניו יורק, במקרים שתועדו ואף הובילו להפגנות ענק (בהן, איזו הפתעה, נפגעו אזרחים רבים נוספים מידי שוטרים). השוטרים לחוצים מגל השנאה כלפיהם, מה שהפך להיסטריה: אנשים שפרקו תסכול באמצעות כתיבה ברשת נעצרו, ביניהם גם איזה מסכן שפרסם סטטוס עם אייקון של שוטר ואקדח שמופנה לכיוונו.
עכשיו מגיע שלב חדש בפאניקה של המשטרה בארה"ב: היא דורשת מגוגל לנטרל את האפשרות של ווייז לדווח על מיקומי שוטרים. השוטרים טוענים שווייז יכולה לסמן אותם כמטרות.לא יודע איך להגיד לכם את זה, אבל שוטרים הם מטרה בולטת גם כך. הם נוסעים במכוניות מזוהות מאוד, לובשים בגדים בולטים מאוד וקל למשוך את תשומת הלב שלהם. אף אחד לא צריך את ווייז כדי למצוא שוטר או לתקוף אותו. לפעמים צריך רק לעמוד ברחוב עם השלט הלא נכון.
הטענה של המשטרה היא ש"אפשר לחשוב על 100 דרכים שבהן אפשר להשתמש בווייז כדי להרוג שוטרים". באמת? אני יכול לחשוב על 112 דרכים להרוג אדם באמצעות מכונית. אולי נאסור גם על מכוניות? כנ"ל לגבי פחות או יותר כל חפץ שתחשבו עליו.
הירגעו. שתו משהו. נשנשו איזה דונאט; חוקרים הצביעו על כך שהג'וב של שוטר בארה"ב הוא אחד הבטוחים ביותר. מספר השוטרים שנהרגים בעת מילוי תפקידם הוא הנמוך ביותר מאז 1959; עם זאת, מספר האזרחים שנהרגו שלא בצדק על ידי שוטרים נשאר קבוע, כ-400 מדי שנה. בסיאטל, מצא המגזין Reason לאחרונה, שוטרים היו גורם רצח מרכזי: הם היו אחראים ל-20% ממקרי המוות הבלתי מוצדק. בסיאטל יש 650,000 תושבים ו-1,800 שוטרים; שיעור ההרג על ידי שוטרים מטורף ביחס לאוכלוסיה - 1:300 רוצחים מקרב השוטרים לעומת 1:22,000 מקרב האזרחים.
אז לפני שאתם באים לצנזר את ווייז, אולי תנסו משהו פשוט יותר כמו להבין למה האוכלוסיה שונאת אתכם. נניח, משום שאתם הורגים בה כאילו שזה משחק מחשב.
בחירות מקוונות עד 2020
במאה החמישית לפני הספירה נערכו בחירות באתונה, באמצעות הצבעה בעזרת לוחיות חרס. במרץ הקרוב נצביע גם אנחנו בישראל, באמצעות הטכנולוגיה הזו בדיוק. טוב, אולי לא במאה אחוז - החלפו את החרס בנייר עם דיו.
בבריטניה החליטו שהגיע הזמן להתקדם: יו"ר הפרלמנט שם, ג'ון ברקאו, סיכם אתמול (ב') את עבודתה של הוועדה לדמוקרטיה דיגיטלית: עד בחירות 2020, יוכלו תושבי הממלכה המאוחדת להצביע לפרלמנט באמצעות הרשת.
הצבעה דיגיטלית היא לא דבר חדש. באסטוניה כבר עושים את זה שנים. ההנחה היא שאם אדם יוכל להצביע מהבית ולא יצטרך לצאת ולעמוד בתור, שיעור המצביעים יעלה בצורה ניכרת. עליה של השתתפות הבוחרים היא תמיד דבר טוב לדמוקרטיה.
הוועדה המליצה גם שהצבעה דיגיטלית תשתלב בפעילות הפרלמנט עצמו: חבריו לא יצטרכו לאבד את קולם בגלל שהם חולים, או משום שהם צריכים להשגיח על הילדים שלהם. פה דווקא יש בעיה: זה מעודד היעדרות מהדיונים.
הוועדה מגישה את המלצותיה על רקע דאגה ציבורית מהירידה בהשתתפות הציבורית בבחירות: רק 14% מבעלי זכות הבחירה הגיעו להצביע בבחירות לרשויות המשטרה המקומיות שנערכו לאחרונה. אז הפרלמנט לקח את הנושא לידיים. ובישראל? הטכנולוגיה כבר כאן מזמן. הפוליטיקאים שלנו פשוט לא רוצים לעשות שום צעד בכיוונה.
קצרצרים
1. וויקיליקס, עדת מעריצי העבריין הנמלט (החשוד באונס) ג'וליאן אסאנג', צווחת ככרוכיה בימים האחרונים - אחרי שהסתבר שגוגל העבירה לרשות ה-FBI ערימה של מיילים של עובדי וויקיליקס ב-2012. גוגל הודיעה לוויקיליקס על העברת המידע הזו בסוף החודש שעבר, כשהיא מציינת א. שההעברה בוצעה בצו בית משפט וב. שהיה צו איסור פרסום על העברת המידע עד לאחרונה. בוויקיליקס מאיימים לתבוע את כל העולם ואשתו, אבל לא ממש ברור מה הם רוצים שגוגל תעשה - שלא תציית לצווי בית משפט?
2. בריטניה מובילה את העולם במספר מצלמות המעקב למטר מרובע, המצלמות, אומרים יותר מדי בכירים, מיותרות; יש יותר מדי מהן והן לעתים מצלמות את אותו השטח. יתר על כן, במשטרת אחד ממחוזות וויילס גילו שכאשר מסירים את מצלמות האבטחה, ההשפעה על הפשיעה שולית. עוד מצאה המשטרה שאין שום סיבה טובה להניח שמצלמות מעקב מרתיעות אנשים מלבצע פשיעה אלימה או פשיעה הקשורה בשתיה יותר מאשר, נניח, דחליל.
3. כיף לשלם מסים בגרמניה: הרפובליקה הפדרלית תממן בקרוב משחק LARP (משחק תפקידים חי) שייערך בתמה של Battlestar Galactica, והוא ייערך על משחתת טילים של הצי הגרמני שהוצאה משירות פעיל ב-2003. הלאר"פ אמור להתמקד בתמות הפוליטיות של גלקטיקה – חירות, בטחון והומניטריות. המימון יגיע מהסוכנות הפדרלית לחינוך לאזרחות. ככה עושים את זה.