המרוויחים מהדלפות סנודן: הברווז שלימד את גוגל לקח
החשיפות, שלפיהן ל-NSA יש גישה למידע של ענקיות הרשת, הביאו לשינויים במקומות לא צפויים: מנוע חיפוש זעיר זינק ב-135%, וחברות שפועלות מחוץ לארה"ב הכפילו את היקף ההכנסות שלהן
ביוני החל אדוארד סנודן, עובד ה-NSA לשעבר, לחשוף מסמכים שמציגים תמונה של ריגול רחב ומתמיד אחרי תעבורת האינטרנט. עיקר פעולות המעקב של הסוכנות לביטחון לאומי האמריקאית מסתמכות על כך שחברות האינטרנט הגדולות ביותר יושבות בארה"ב ופועלות ממנה - ועובדה זו טלטלה את התעשייה והסבה לענקיות הטכנולוגיה לא מעט סבל.
- אובמה: להפסיק השליטה הממשלתית במידע על מאות מיליוני שיחות טלפון
- BlackPhone: הטלפון החכם שיעצור את ה-NSA
- דיווח: אובמה יאסור על ה-NSA לחטט לכם במיילים
חברות טכנולוגיה כמו גוגל ופייסבוק נאלצו לצאת למגננה רחבה בעקבות האשמות על שיתוף פעולה עם הסוכנות לביטחון לאומי בהעברת מידע של משתמשים, וגם ממשל אובמה הותקף בצורה חריפה וסבל מצניחה בפופולריות. לצד זאת, לא מעט חברות זכו לדחיפה של צמיחה וגידול במכירות הודות לפרשה, אם הודות למדיניות הפרטיות הנוקשה שהן נוקטות ואם בשל ההימצאות שלהן מחוץ להישג ידה של ה-NSA.
DuckDuckGo
מנוע החיפוש הצנוע מושך גולשים שמחפשים פרטיות
אחד המרוויחים הבולטים ביותר הוא מנוע החיפוש האנונימי, DuckDuckGo, שדיווח בשבוע שעבר שמאז התפוצצות סקנדל ה-NSA נפח התעבורה בו הוכפל ויותר.
המנוע, שקם ב-2008, נהנה עד כה מהצלחה צנועה בעיקר ביחס למנועי חיפוש אחרים שקמו בעשור הקודם וקיפחו את חייהם במהרה. מייסד ומנכ"ל החברה, גבריאל ויינברג, מספר ל"כלכליסט" על צורת הפעולה הייחודית של המנוע.
"אם תבחן את מנועי החיפוש שמתו, תגלה שכמעט כולם ניסו להעתיק את שיטת האינדוקס של גוגל", מסביר ויינברג את הישרדות הברווז. "הם ניסו להעתיק את כל הרשת לשרתים שלהם ואז לכרות מידע שם. זו שיטה מאוד יקרה, הן מבחינת הון אנושי והן מבחינת הון פיזי. מדובר במחסום כניסה גדול שרק מיקרוסופט, יאנדס ובאידו הצליחו לצלוח".
"אנחנו ניסינו להתמקד בדברים שהגדולים לא יכולים לעשות בקלות מסיבות אלו ואחרות (לרוב לא טכניות), כולל פרטיות אמיתית, תשובות מיידיות נרחבות יותר ופחות ספאם/פרסומות. אנחנו מאמינים שיש מקום לכמה מנועי חיפוש שמציעים חוויות חיפוש שונות שפונות לאנשים שונים. חוויית החיפוש שאנחנו שואפים לספק היא כיפית ושימושית, עם פחות ספאם ופחות פרסומות”.
ביוני 2013, לאחר החשיפה של סנודן, עלתה התעבורה במנוע החיפוש מכ-1.7 מיליון שאילתות ישירות ביום בממוצע במאי 2013 ל-4.2 מיליון שאילתות ישירות ביום בממוצע בשבועיים הראשונים של ינואר.
"אנשים מתחילים להבין את החסרונות של חוסר פרטיות, וכתוצאה מכך מחפשים באופן פעיל חלופות מבוססות פרטיות", מסביר ויינברג. "אף שרק חלק קטן מהאנשים הללו שמעו עלינו, אנחנו שוברים שיאי תעבורה כי אנשים נמשכים אלינו בגלל מדיניות הפרטיות החזקה שלנו”.
הוא הוסיף שבשל אופן העבודה של DuckDuckGo, גם אם תבקש ה-NSA לזמן בצו את נתוני משתמשיו, או תרגל בצורה חשאית אחרי המידע השמור בשרתיו, לא יהיה לה הרבה מה ללמוד ממה שתמצא שם: "אנחנו פשוט לא מאחסנים שום מידע אישי, למשל כתובות IP. אם ה-NSA תשים את ידה על המידע שלנו, הוא לא יוכל לשמש אותה לכלום כי באמת כולו אנונימי”.
למרות הזינוק בתעבורה בחודשים האחרונים, ויינברג לא מתכנן לשנות מהותית את צורת העבודה הנוכחית. "המיקוד שלנו תמיד היה המשתמשים ופיתוח תכונות שהם ביקשו ומועילות להם", הוא אומר. "למרבה המזל, קיבלנו מספר רב של פידבקים חיובים מהמשתמשים שלנו בשנה שעברה, והם מעסיקים אותנו. יש לנו מושג טוב מה חסר לנו מבחינת המוצר, ואנחנו עובדים על זה קשה. אין לנו הכרזות ספציפיות ל־2014 כרגע, אבל יהיו לנו בהמשך השנה".
SAP ורד האט
החברות מרוויחות לקוחות שמחפשים שירותים בטוחים
כמה חברות שפועלות מחוץ לארה"ב או שמפתחות מוצרים שנחשבים מוגנים מפני חדירה הגדילו אף הן את נתח השוק שלהן. אחת מהן היא ענקית התוכנה הגרמנית SAP, שדיווחה באוקטובר על זינוק במכירות בעקבות חשיפת הפרשה, במיוחד בעסקי המחשוב בענן שלהם שרשמו ברבעון השלישי של 2013 צמיחה של יותר מ-200%. “אנחנו מרוויחים ממרכזי הדאטה שהקמנו באזורים רבים", אמר מנכ"ל SAP, ג'ים האגמן שנבה, בראיון ל"ביזנסוויק". “חברות ומדינות רוצות לוודא שהמידע - ובמיוחד מידע של המגזר הציבורי - יהיה בשליטתן ותחת חוקי המדינה שלהן. הן מבקשות מאיתנו להקים מרכזי דאטא באזורים אלו, והתשובה שלנו היא כן".
מרוויחה נוספת היא מפתחת מוצרי הקוד הפתוח לקהילה העסקית רד האט (Red Hat), שדיווחה בדצמבר על זינוק של 17% בהכנסות ברבעון השלישי לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה, הכנסות שהגיעו ל-397 מיליון דולר. כמה פרשנים ייחסו את הצמיחה לעובדה שקוד המקור של כל מוצרי רד האט הנו פתוח לחלוטין, ובבדיקות נרחבות שנעשו לו לא נמצאו כל עדויות לדלתות אחוריות שיכולות לשמש את ה-NSA. הפתיחות ויכולת האימות של גורמים חיצוניים אפשרו במקרה זה גם לחברה אמריקאית להרוויח מחשיפת הפרשה, אף שבעבור גורמים רבים חברות הפועלות מארה"ב חשודות רק מעצם העובדה שהן אמריקאיות.
קנדה
השכנה מצפון מפתה חברות שרוצות להתרחק מה-NSA
במקרים מסוימים, גם מדינות שלמות יכולות להרוויח מפרשיית הריגול, כולל בעלות ברית קרובות של ארה"ב. לפי דיווח בעיתון הקנדי "טורנטו סטאר" מלפני כשבועיים, ממשלת קנדה פועלת כדי לשכנע חברות טכנולוגיה אמריקאיות להעביר מידע למרכזים בשטחה, וכך להגביל את יכולות המעקב והזימון של ה-NSA.
"יש סוכנויות ממשלתיות שממש עכשיו מנסות לשכנע חברות מעמק הסיליקון כמו גוגל ופייסבוק לבנות תשתיות אחסון למחשוב ענן בקנדה", אמר לעיתון מנכ"ל הארגון התעשייתי Canadian Cloud Council, רוברט הארט. “יש הרבה תנועה ברמה הפוליטית כדי לשכנע חברות גדולות לאחסן את המידע שלהן בקנדה ולהרחיק אותו מה-NSA”. ממשרד התעשייה הקנדי נמסר בתגובה לדיווח: “המשרד נפגש בקביעות עם בעלי שליטה בתעשיית המידע והתקשורת. קנדה פתוחה לעסקים שיוצרים עבודות ועוזרים לכלכלה שלנו לצמוח".
1984
ספרו של אורוול שעוסק באח הגדול רושם זינוק במכירות
ולפעמים, המרוויחים נמצאים בתחומים פחות עסקיים. בהקשר זה בולט הזינוק בפופולריות של ספרו הדיסאוטופי של ג'ורג' אורוול, "1984".
בימים שלאחר החשיפה הראשונית של הפרשה דווח על זינוק עצום של 5,771% במכירות אחת ממהדורות הספר המוצעות באמזון, שעלתה מהמקום ה-12,507 בטבלת רבי המכר של האתר הפופולרי למקום ה-213. מהדורה אחרת הצליחה להיכנס לטבלת 100 הספרים הנמכרים ביותר. הספר ממשיך לשמור על פופולריות, וכיום ניתן למצוא מהדורה שלו במקום ה-118 באמזון.