בדיקת "כלכליסט": מערכת ההפעלה החדשה לאייפון - איפה זה רlש mעnן?
השילוב עם פייסבוק וסינון השיחות פועלים בצורה טובה וחלקה, אבל התכונה המסקרנת ביותר, של ניווט בישראל, עדיין לא עובדת וכוללת באגים רבים. בדקנו את iOS 6 החדשה של אפל
אז איך עובדים החידושים שהציגה אפל השבוע ב־iOS 6, מערכת ההפעלה החדשה שלה? לקחנו לבדיקה את גרסת הבטא של העדכון האחרון למערכת ההפעלה, על גבי אייפון מדגם 4S, כדי לגלות האם החברה עומדת בהבטחות. הגרסה המלאה של המערכת צפויה לצאת בסתיו.
החידוש המסקרן ביותר הוא כמובן יישום המפות החדש, שנעזר בין היתר במידע שמגיע מ-Waze הישראלית. מי שהתרגל כבר לעבוד עם היישום של גוגל שהוחלף, לא ילך לאיבוד בממשק החדש. תצוגת המפות נעימה למראה, והתפעול נוח ואינטואטיבי.
לחיצה על אייקון שירותי המיקום מפעילה או מכבה אותם, מתג ה־3D שלידו מאפשר לברור בין מבט עילי לתצוגה תלת ממדית המתאימה יותר לניווט, והקלקה בפינה הימנית התחתונה מאפשרת לבחור בין תצוגת מפה לצילום לוויין, להציג עומסי תנועה, ועוד. שורת החיפוש בראש מאפשרת לחפש לפי כתובת מדויקת או נקודת עניין, גם בעברית, ואף מספקת השלמה אוטומטית תוך כדי הקלדה ־ יכולת בסיסית שחסרונה הורגש תחת גוגל מפות.
אבל השאלה הגדולה היא איך מתפקדת האפליקציה בעת ניווט מנקודה לנקודה. וכאן, לצערנו, לא יכולנו לבצע בדיקה. כי נכון לגרסת הבטא הראשונה, המפות בישראל לוקות בחסר. אף שבעת חיפוש כתובת לא נתקלנו בבעיה, על המפה מוצגים רק חלק מהרחובות, ולפעמים רק חלקי רחובות. פעמים רבות, שמות יישובים כתובים בעירוב מוזר של עברית וג'יבריש (ביקרתם פעם ב"רlש mעnן"?), ולא ניתן לקבל הוראות ניווט בין שתי נקודות בישראל.
האם מדובר בבעיה בגרסת הבטא שתיעלם עם השקת הגרסה הסופית של iOS? אפל טענה כי יישום המפות שלה בינלאומי, כך שאפשר לקוות שכן. בינתיים הסתפקנו בבחינת הוראות הנהיגה בין שתי נקודות בארה"ב - בניין האמפייר סטייט בילדינג בניו יורק ובית בלונג איילנד. אלו היו ברורות ופשוטות, והוצגו באמצעות עיצוב דמוי שילוט דרך בכתב גדול ועם חצי הכוונה.
אגב, בעלי אייפונים מדגם 3GS או 4 ובעלי אייפד 2 יתאכזבו: אפליקציית המפות תגיע למכשיריהם עם יכולות חלקיות בלבד – בלי צילומי התלת-ממד המרהיבים ובלי יכולות הניווט בזמן אמת. בשעה שאת היעדצילומי התלת-ממד אפשר לתרץ בהסבר של מעבד חלש, אין סיבה אמיתית שניווט בזמן אמת לא יפעל גם בדגמים הישנים.
פייסבוק באה לבקר
האינטגרציה עם פייסבוק, כמובן, מהווה גם כן תוספת חשובה, וזו עובדת באופן זהה לאינטגרציה עם טוויטר שקיימת זה קרוב לשנה. ביישומים כמו הדפדפן או אלבום התמונות ניתן ללחוץ על כפתור השיתוף, ובחלון שנפתח לבחור את הכלי שבו רוצים לשתף. במקרה של פייסבוק ניתן גם להגדיר מי יראה את ההודעה ואם משתפים תמונה ניתן גם לשייכה לאלבום מסוים.
בנוסף, אם רוצים סתם לשלוח ציוץ או סטטוס בלי לשתף דבר מה ספציפי, בחלון ההתראות ניתן מעתה לבחור לעדכן את פייסבוק או את טוויטר. הפונקציה עובדת בצורה חלקה. אין יותר מדי מה להגיד עליה, וטוב שכך - תכונה כזו צריכה להיות פשוטה וקלילה ככל האפשר.
עוד יכולת חשובה היא ה־Do Not Disturb, המאפשרת לחסום התראות ושיחות בצורה גורפת או חלקית. מיישום ההגדרות ניתן לכבות או להפעיל אותה, להגדיר שעות קבועות שבהן היא תפעל ולבחור האם שיחות יחסמו, אם האם יתקבלו שיחות רק מאנשי קשר שברשימת המועדפים. בנוסף, אפשר להגדיר ששיחה שחוזרת מאותו מספר תוך שלוש דקות תיענה, דבר שיבטיח שלא תפספסו שיחה פתאומית דחופה.
סינון השיחות של יכולת זו עובד בדיוק כמובטח: כאשר מתקשרים שלא הוגדרו כמועדפים התקשרו הטלפון לא צלצל, רטט או העיר, והאינדקציה היחידה לשיחה הייתה הודעה על שיחה שלא נענתה שהוצגה רק כאשר הפעלנו את המכשיר.
שדרוג ליישום הטלפון מאפשר כעת לדחות שיחה בהודעת SMS, או לקבל תזכורת לחזור למשתמש, שליחת ה-SMS, יכולת לא חדשה במכשירים אחרים, עובדת ללא בעיות. עם זאת, בקבלת תזכורות לפי מיקום לא הצליח המכשיר לתזכר אותנו.
סירי מצייצת
מבין השדרוגים שנוספו לסירי, היחידים שבאמת רלבנטיים למשתמש הישראלי הם האפשרות להפעיל באמצעותה אפליקציות המותקנות על המכשיר, והיכולת לצייץ בטוויטר ולעדכן את פייסבוק. אופציית הפעלת האפליקציות אכן פועלת אך בעצם חסרת שימוש אמיתי.
אופציית הציוץ עובדת בצורה חלקה, לדוברי אנגלית, ומאפשרת בנוסף לציוץ להוסיף מיקום, האשטג, ולאזכר משתמש מרשימת אנשי הקשר. אותו הדבר נכון גם לעדכוני הסטטוס, אך שם ניתן רק לשלוח טקסט.
אופציית חיפוש הסרטים עובדת גם היא בישראל, בצורה חלקית, ומאפשרת להציג סרטים עדכניים, או סרטים לפי במאי או שחקן, ולצפות בתקצירים וביקורות עליהם. עם זאת, בישראל אין אפשרות לראות סרטים המוצגים בבתי קולנוע בקרבת המשתמש.
לסיכום, גרסה iOS 6 מהווה עדכון מוצלח למכשירי המובייל של אפל, שעומדת במרבית ההבטחות שהחברה פיזרה. זאת, כמובן, פרט לשימושים החשובים של יישום המפות בישראל. מכיוון שמדובר בגרסת בטא נמנע בינתיים מלשפוט זאת לחומרה, אם בגרסה הסופית ייפתרו בעיות אלו, נוכל לומר בפה מלא שמדובר בעדכון מוצלח ביותר גם לישראלים, ושליישומי ניווט אחרים יש סיבה אמיתית לחשוש למעמדם.