חדשות מאפל: מפות, מערכת הפעלה חדשה ומחשב נייד דק במיוחד
ענקית הטכנולוגיה חשפה את iOS 6, מערכת ההפעלה החדשה לאייפון ולאייפד, הכוללת יישום מפות משלה ושילוב עמוק של פייסבוק; העוזרת החכמה סירי תגיע לאייפד, ולחנויות יגיע מקבוק פרו חדש ודק מקודמיו: "המחשב היפה ביותר שאי פעם ייצרנו"
גרסה חדשה ל-iOS, מערכת ההפעלה לאייפון ולאייפד, ובמרכזה יישום מפות חדש מתוצרת אפל שמדיח את יישום המפות של גוגל – זוהי הבשורה המרכזית מאירוע הפתיחה של ועידת WWDC שעורכת אפל בסן פרנסיסקו. iOS 6, שתצא במהלך הסתיו הקרוב, תכלול גם שילוב עמוק יותר של פייסבוק, והעוזרת הווירטואלית סירי תגיע לאייפד.
באירוע, שנערך הערב (ב'), הציגה החברה גם שדרוגים למחשבי המקבוק אייר והמקבוק פרו, דגם חדש של מחשב נייד דק שהוגדר על ידי אפל כ"יפה ביותר שאי-פעם ייצרנו", וגרסה חדשה למערכת ההפעלה למק, OS X. רוב החידושים המרכזיים באירוע נחזו מראש.
האירוע נפתח בסרטון בכיכובה של סירי, שבירכה את הקהל באולם. "ביקשו ממני לחמם את הקהל. זה יהיה קל כי הטמפרטורה היא 75 מעלות (פרנהייט)", היא אמרה, והוסיפה: "היי, מישהו עבד עם קסטה או סוכריות ג'לי? מי ממציא את השמות האלו? בן & ג'רי'ס? אני מצפה למכשיר החדש של סמסונג... המקרר". הקהל, שמורכב מאוהדי אפל מושבעים, הגיב בהתלהבות לעקיצות כלפי גוגל, אנדרואיד וסמסונג. לאחר הסרטון עלה על הבמה מנכ"ל החברה, טים קוק, שסיפר שכל הכרטיסים לוועידה, ה-23 במספר, אזלו תוך שעה ו-43 דקות.
לאחר מכן עבר קוק לכמה עדכונים שגרתיים. ראשית האפסטור: בחנות האפליקציות יש כבר יותר מ-400 מיליון חשבונות משתמשים ו-650 אלף אפליקציות, 225 אלף מתוכן שפותחו במיוחד עבור האייפד. "זאת בהשוואה לרק כמה מאות אצל המתחרים", הוסיף קוק. לקוחות אפל הורידו כבר יותר מ-30 מיליארד אפליקציות מהחנות, ומפתחים קיבלו מאפל צ'קים בשווי חמישה מיליארד דולר. החנות פועלת ב-120 מדינות, ו-32 מדינות יתווספו בקרוב.
תחילה הוצגו דגמי המחשבים החדשים וגרסת Mountain Lion של OS X, אבל ההשקה החשובה ביותר התרחשה בשעה האחרונה של האירוע, שבמהלכה נחשפה מערכת ההפעלה iOS 6, שתהיה זמינה בסתיו הקרוב לאייפון מדגם 3GS ומעלה ולאייפד 2 והאייפד החדש.
עולים על המפה
השדרוג החשוב ביותר במערכת ההפעלה הוא יישום מפות חדש מתוצרת אפל. "בנינו פתרון מפות חדש לגמרי – והוא יפהפה", הכריז סגן נשיא אפל, סקוט פורסטול. "זהו מאמץ בינלאומי, אנחנו מכסים את כל העולם". היישום כולל את כל היכולות המתבקשות: ניווט בזמן אמת (יכולת שנעדרה מהיישום גוגל ב-iOS), אינטגרציה עם Yelp שתאפשר למצוא נקודות עניין מתוך מאגר של 100 מיליון בתי עסק בעולם, ושירות עדכוני תנועה בזמן אמת שמבוסס על דיווחי המשתמשים.
היישום כולל גם אינטגרציה עם סירי, שמאפשרת לבקש ממנה לנווט למקום ספציפי (כתובת או אתר) או להציג שאילתה כללית כמו ניווט לתחנת דלק, לשאול כמה זמן נשאר לנסיעה ועוד. סירי היא גם הקול שמאחורי הוראות הנסיעה בעת ניווט.
אחת היכולת המרשימות של היישום של אפל הינה הצגת מודלים תלת-ממדיים של ערים מכל העולם, שבהם אפשר לצפות במבט מלמעלה. מדובר ביכולת מרשימה מיוחד שמדמה בצורה מרשימה חוויה של טיסת מסוק מעל לעיר. בשלב זה לא ברור אילו מהיכולות יהיו זמינות מחוץ לארה"ב.
גם העוזרת החכמה סירי זכתה לשדרוג ולשלל יכולות חדשות, ובראשן הגעתה הצפויה לאייפד. בנוסף סירי תתמוך במבטאים נוספים ובשפות חדשות - איטלקית וקוריאנית. היא תציג תוצאות של משחקי ספורט או נתונים סטטיסטיים על שחקנים, כולל נתונים השוואתיים ("איזה שחקן גבוה יותר") בתשובה לשאלות מתאימות – תכונה מבוקשת מאוד בקרב משתמשים.
עוד בתפריט: הצגת מידע רב יותר על מסעדות, ואפשרות להזמין מקום במסעדה דרך (זמין רק בארה"ב). הצגת רשימת סרטים המציגים בסביבת המשתמש, כולל ביקורות וטריילרים, עם אפשרות להציג סרטים לפי שם שחקן או במאי (שוב, רק בארה"ב); הפעלת אפליקציות המותקנות על המכשיר; שליחת ציוצים לטוויטר ועוד. מה חסר לנו? API שיאפשר למפתחים לשלב את סירי באפליקציות שלהם.
עוד חידוש חשוב הוא אינטגרציה מעמיקה יותר עם פייסבוק, שפותחה בשיתוף עם הרשת החברתית. יכולת זו דומה לאינטגרציה עם טוויטר שכבר קיימת, ותאפשר עדכון סטטוסים ושליחת תמונות משלל היישומים המובנים של המכשיר. פייסבוק גם שולבה בסירי, באפסטור (ניתן לעשות לייק ליישומים שונים), בלוח השנה (שבו יופיעו ימי הולדת של חברים) וברשימת אנשי הקשר. עדכון צפוי אך חשוב.
יישום החייגן זוכה לשדרוג משמעותי, כפי הנראה לראשונה מאז השקת האייפון, וכעת ניתן לדחות שיחה באמצעות שליחת הודעת SMS מתוך רשימה מוגדרת מראש, או לבקש מהאייפון להזכיר למשתמש לחזור למתקשר. למרכז ההתראות נוספה אפשרות Do Not Disturb, שהפעלתה תחסום הצגת הודעות ועדכונים מהאפליקציות השונות. אפשר גם לבחור לחסום שיחות לחלוטין, או לאפשר שיחות מחברים או שיחות חוזרות מאותו מספר. מעולה למשתמשים שרוצים לישון בלי הפרעה, אך לא לפספס שיחת טלפון חשובה.
שירות שיחות הווידיאו FaceTime יזכה גם הוא לעדכון חשוב ויעבוד מעתה גם עם אינטרנט סלולרי ולא רק על WiFi. איחוד בין מספר הטלפון ל-Apple ID יאפשר למשתמשים לענות לשיחות פייסטיים גם במחשב או באייפד. ספארי ל-iOS יקבל סינכרון טאבים מכשירים אחרים וכן יכולת לשמור תכנים ועמודים לקריאה לא מקוונת. בנוסף, אפשר מעתה להעלות תמונות מהדפדפן לאתרים שונים, יכולת שהיתה קיימת עד היום רק באפליקציות.
שירות Photo Stream, שעד עתה העלה ל-iCloud תמונות שצילם המשתמש, יאפשר מעתה לשתף תמונות עם חברים. כל שצריך לעשות הוא לבחור את התמונה המבוקשת ואת החברים. התמונות ששותפו יופיעו באלבום התמונות של אנשי הקשר שיוכלו להגיב עליהן. לאפליקציית המייל מתווספת יכולת VIP, שמאפשרת לסמן אנשי קשר חשובים שהודעות מהם יזכו להבלטה מיוחדת ויופיעו בתיבת דואר נכנס נפרדת באפליקציה. כן אפשר מעתה להוסיף תמונות וסרטונים מחלון כתיבת הודעה חדשה.
יישום חדש בשם PassBook ירכז במקום אחד מידע דיגיטלי כמו כרטיסי עלייה למטוס, כרטיסים למופעים או סרטים, תווי קנייה ועוד – בתנאי כמובן שהצד המנפיק תומך בכך. היישום אף יכול לאתר ולהציג תווים שונים בהתאם למיקום המשתמש. הניחוש שלנו: ייקח זמן עד שבישראל נוכל להינות מיכולת זו בצורה מספקת.
כהרגלה של אפל, הוצגו באירוע נתונים סטטיסטיים: 365 מיליון מכשירי iOS נמכרו נכון למארס, רובם המכריע כבר מריץ את גרסה 5, לעומת מיעוט קטן של 7% ממכשירי אנדרואיד שמריץ את גרסה 4 העדכנים. משתמשי iOs מקבלים 700 מיליון הודעות פוש ביום, 1.5 טריליון בסך הכול. 140 מיליון משתמשי iMessages שולחים 150 מיליארד הודעות ביום. 10 מיליארד ציוצים נשלחו בטוויטר ממכשירי מובייל של אפל ו-47% מהתמונות בשירות מקורם באייפון, באייפד או באייפוד טאץ'.
המקבוק מקבל שדרוג
קודם לכן הציג פיל שילר, סמנכ"ל השיווק הבינלאומי של אפל, את השדרוגים לקו המקבוקים של החברה. שילר פתח עם המקבוק אייר, המחשבים הקלים והפופולריים של אפל. "כולם מנסים להעתיק אותם, והם מגלים שזה לא כל כך קל", הוא אמר, ברמיזה לאולטרה בוקים של מתחרות כמו אסוס.
הדגמים החדשים יצויידו בשבבי Ivy Bridge החדשים של אינטל. הדגם המתקדם ביותר יכלול מעבד כפול ליבה במהירות 2 ג'יגה-הרץ וזיכרון פנימי של 8 ג"ב עם שטח אחסון מבוסס פלאש של 512 ג"ב. המחשבים יכללות תמיכה בחריצי USB 3, ומצלמת קדמית באיכות 720P. גודל המסכים לא השתנה והוא נשאר 11 אינץ' ו-13 אינץ'. גם המחירים לא השתנו, והדגם הזול ביותר, עם מסך 11 אינץ', שטח אחסון בגדול 64 ג"ב ומעבד כפול ליבה במהירות 1.7 ג'יגה-הרץ יעלה 999 דולר. המחשבים נמכרים החל מהיום.
דגמי המקבוק פרו זכו גם הם למעבדים מהירים יותר ותמיכה ב-USB 3. הדגם הזול ביותר, עם מסך 13 אינץ' מעבד 2.5 ג'יגה-הרץ קשיח של 500 ג"ב יעלה 1,199 דולר. גם הם זמינים החל מהיום.
ואולם, ההכרזה המרכזית בתחום הלפטופים הייתה דגם חדש ששילר הכתיר כ"דור הבא של המקבוק פרו". "עשינו משהו נועז", הוא אמר. "אימוץ אגריסיבי של טכנולוגיות חדשות והשלכת טכנולוגיות ישנות שאין בהן צורך. עם תצוגה קטלנית וארכיטקטוקה עתידנית, זהו המחשב היפה ביותר שאי פעם ייצרנו: הוא דק מאוד, דק יותר מאצבע, ומהווה פריצת דרך הנדסית. כמו אייפד שהפך ללפטופ".
עוביו של המחשב עומד על 0.71 אינץ' בלבד, כמו המקבוק אייר ופחות מ-0.95 אינץ' בדגמים הקודמים, והוא שוקל פחות מ-4.5 פאונד (כ-2 ק"ג). הוא כולל מסך 15.4 אינץ' עם תצוגת רטינה איכותית. "הפיקסלים כל כך קטנים שאי אפשר להבחין בהם", טען שילר. "זהו המחשב הנייד בעל הרזולוציה הגבוה בעולם. 5,184,000 פיקסלים. מערכת ההפעלה והיישומים מתוצרת אפל הותאמו לתצוגה החדשה".
הדגם היקר ביותר של המחשב מצויד במעבד במהירות 2.7 ג'יגה-הרץ, בזיכרון RAM של 16 ג"ב ובכונן פלאש בגודל 768 ג"ב. המחשבים תומכים ב-USB 3, HDMI, כרטיסי SD ות'אנדרבולט. מחירו של המחשב החדש לא קל לעיכול: 2,199 דולר לדגם הזול ביותר, שכולל מעבד 2.3 ג'יגה-הרץ, 8 ג"ב זיכרון ו-256 ג"ב אחסון. אאוץ', כנראה שנתספר במקבוק אייר. גם הוא זמין לרכישה החל מהיום. "זה המחשב הכי טוב שייצרנו", סיכם שילר.
לאחר מכן הגיעה תורה של מערכת ההפעלה של מחשבים אלו, OS X, שזוכה לעדכון בשם Mountain Lion. כאן לא היו בשורות רבות, שכן חלק מהעדכונים החשובים כבר נחשפו בפברואר, ובהם אינטגרציה גדולה יותר עם iCloud ואימוץ תכונות שונות מ-iOS כמו שירות iMessages ואינטגרציה עם טוויטר.
בין החידושים שכן נחשפו באירוע: עדכון לדפדפן ספארי עם שיפורים מינוריים יחסית כמו אפשרויות לסנכרן טאבים פתוחים (יכולת שכבר קיימת בכרום), אפשרות לביצוע הכתבות קוליות (לא סירי), מערכת התראות משופרת ויכולות שיתוף תכנים מתקדמות יותר, הוספת תמיכה ב-Game Center, ו-Power Nap, תכונה שמאפשרת להכניס את המחשב למצב שינה אבל עדיןי להוריד עדכונים ולבצע גיבויים.
בקצרה: חביב אם אתם משתמשי מק. אבל אם עד עכשיו העדפתם את ווינדוס, זה לא משהו שיגרום לכם לשנות את דעתכם. מערכת ההפעלה תופץ החל מהחודש הבא. מחירה למשדרגים: 19.99 דולר, לכל המחשבים שבבעלות המשתמש. עדכון ראוי למשתמשים קיימים, לא יותר.
לסיכום, אפל ערכה אירוע ארוך ולא מסעיר ברובו. אך ההמתנה הצדיקה את עצמה כשהגיעה תורה של גרסה 6 של iOS: החידושים הרבים של מערכת ההפעלה, ובראשם יישום המפות החדש והמרגש, הופכים אותה לשדרוג מעניין, ואנחנו מחכים לרגע שבו נוכל להתנסות בה.