מנכ"ל אפל מנסה לפייס את סין
אחרי השערוריות סביב תנאי העבודה: טים קוק ביקר במפעלים המייצרים את האייפון והאייפד, ונועד עם בכירים במשטר הסיני. המטרות: לחזק את האמון בין החברה לבייג'ינג ולקדם מלחמה בהפרות זכויות היוצרים
טים קוק, מנכ"ל אפל, מנהל בימים אלה לראשונה סבב פגישות בסין. לפי דיווחים בעיתונים מקומיים, קוק הגיע למפעלי פוקסקון הראשיים בשנזן, המרכיבים את רוב מוצרי החברה, וכן נועד עם בכירים בממשל הקומוניסטי וביקר בחנויות אפל. קוק עסק בין השאר בנושאים כגון תנאי ההעסקה במפעלים, זיהום וזכויות יוצרים.
בין השאר נפגש קוק עם סגן ראש הממשלה הסיני לי קיאנג, ראש עיריית ביג'יינג גאו ג'ינלונג, בכירים במשרד התעשייה והמסחר הסיני ואנשי ספקיות הסלולר המובילות במדינה. בעת ביקורו בקומפלקס המפעלים של פוקסקון זכה קוק לפי הדיווחים ל"יחס של ראש ממשלה". עם זאת, לי הצהיר כי על "חברות מערביות לדאוג לעובדיהן", עקיצה ברורה לכיוונם של קוק ואפל, ותזכורת לכך שמצבה של החברה בסין עדין ומורכב.
הכנסותיה של אפל בסין גדלות במאות אחוזים מדי שנה: אפל הודיעה לפני כשנתיים שסין עומדת לעקוף את ארצות הברית כשוק הגדול ביותר שלה, ושהיא תקים עשרות חנויות דגל ברחבי המדינה. אך מאז 2010 מעמדה של אפל בסין נפגע: תנאי העבודה בפוקסקון ספגו ביקורת נוקבת, בין היתר בעקבות התאבדויות עובדים.
דו"ח של ה"ניו יורק טיימס" שעורר תהודה עולמית מצא שרשרת כשלים בהתנהלות של פוקסקון, מחשיפת העובדים לחומרים מסוכנים ועד להעסקת קטינים מתחת לגיל המותר. מספר מחקרים עיתונאיים גילו כי עובדי פוקסקון עובדים במשמרות שנעות בין 12 ל-16 שעות, לעיתים קרובות ללא ימי חופשה. כתבות אלה אילצו את אפל לבקש מארגון חיצוני לבדוק את מפעל פוקסקון בשנזן.
במקביל דווח על קטטות אלימות בחנויות אפל, זיופים, גניבות, ייבוא בלתי חוקי ואף מקרים של מכירת איברים תמורת מוצרי אפל - כולם אירועים שגם אם לא היו קשורים ישירות לענקית הטכנולוגיה, בהחלט פגעו בתדמיתה. אף שהחברה המשיכה להקים חנויות ברחבי סין, הממשל הקומוניסטי החל לבקר את אפל, שגם נחשבת לחברה הטכנולוגית המזהמת בעולם.
עד לאחרונה בכירי החברה נמנעו מביקורים פומביים בפוקסקון או מכל התייחסות משמעותית לנושא, מלבד הודעות קצרות לעיתונות. סטיב ג'ובס מעולם לא ערך ביקור פומבי ורשמי בסין. נראה כי הביקור הנוכחי של קוק הוא חלק מאסטרטגיה חדשה ורחבה יותר: הוא הגיב בשעתו בחריפות לדו"ח של ה"טיימס", וציין כי לאפל "אכפת מכל פועל". כעת, במהלך ביקורו, הוא הוסיף כי אפל תגלה מעורבות בשעות העבודה של עובדי פוקסקון, וכן נפגש עם מספר עובדים מקומיים ושוחח עימם.
השקעה בסין תמורת מאבק בפיראטיות
לפי הדיווחים, קוק קיבל מלי התחייבות שהממשל הסיני יחזק את מאמציו בנושא הפרות זכויות יוצרים, ובתמורה הבטיח שימשיך להשקיע במדינה ולפעול בה. "פתיחוּת היא תנאי הכרחי אם סין רוצה לשפר את מעמדה הכלכלי, להרחיב את הדרישה המקומית ולהמשיך לחדש טכנולוגית", אמר סגן ראש הממשלה.
סוכנות הידיעות הסינית שינחואה דיווחה כי לי הזמין חברות בינלאומיות להשקיע במערב סין, אם כי לא נקב בפרטים. בשנים האחרונות, בין השאר, הממשל הסיני דחף את מנוע החיפוש המוביל באידו ליישב את הסכסוך עם ארגוני סופרים ואמנים במדינה, ויצא כנגד אתרים המפרים זכויות יוצרים בשיטתיות. כתוצאה מכך חלה עלייה של עשרות אחוזים בהכנסות של תעשיית המוזיקה במדינה.
למרות זאת, שיעור הפיראטיות בסין עדיין נחשב לגבוה במיוחד. חנות המדיה המקוונת של אפל, אייטונס, היא חנות המוזיקה הגדולה בעולם לפי הכנסות - כך שלענקית הטכנולוגיה אינטרס ברור לקדם מאבק בשיתוף קבצים בלתי חוקי.