$
חדשות טכנולוגיה

טים קוק: "אכפת לנו מכל פועל"

מנכ"ל אפל מגיב להאשמות הקשות כנגד החברה על תנאי העבודה במפעליה ודוחה אותן בתוקף: "כל טענה על כך שלא אכפת לנו היא שקרית ופוגענית". הבטיח להמשיך ולטפל בפועלים ולשפר את רמת חייהם

הראל עילם 11:0827.01.12

טים קוק, המנכ"ל החדש של אפל, הגיב היום (ו') לדו"ח הביקורתי והנוקב במיוחד של "ניו יורק טיימס" על החברה ועל מצב מפעלי היצור המסונפים לה. בדו"ח, שהתפרסם אתמול (ה'), הטיימס תיאר תנאי עבודה קשים במיוחד במפעלים המשרתים את אפל ברחבי סין ומדינות נוספות, אותם הגדיר כ"גובלים בסכנת חיים".

 

דובר אפל סירב להגיב לדו"ח אתמול, אבל היום כאמור קוק בחר לענות בצורה פומבית להאשמות במכתב שנשלח לכל עובדי אפל: "כחברה וכאנשים פרטיים, אנו מוגדרים על ידי הערכים שלנו. לצערי, יש אנשים המטילים ספק בערכים של אפל, ואני רוצה להגיב לכך בצורה ישירה. אכפת לנו מכל פועל בשרשרת היצור הבינלאומית שלנו. כל הצעה שלא אכפת לנו היא שקרית ופוגענית. כפי שאתם יודעים, האשמות כאלו הן נגד הערכים שלנו. הן לא מי שאנחנו".

 

קוק ציין כי ישנם "מאות" עובדי אפל הנמצאים במרכזי היצור השונים, ושהוא בטוח שהם "מזועזעים" מהאשמות. הוא הוסיף כי החברה ממשיכה לבדוק יותר ויותר מפעלים מדי שנה, גם עמוק יותר בתוך שרשרת היצור. כמו כן, הוא הזכיר כי בדו"ח האחרון שלה, אפל שיפרה את מצבם של מאות אלפי עובדים, והוסיף: "אנחנו לא מכירים אף אחד בתעשייה שעושה כל כך הרבה כמונו, בכל כך הרבה מקומות". הוא הבטיח שימשיך ללמד את העובדים על זכויותיהם (שאינן רבות בסין, ראוי לציין - ה.ע) ושהם ימשיכו להשתפר כחברה.

 

 

פועלים במפעל פוקסקון ופס היצור של אפל פועלים במפעל פוקסקון ופס היצור של אפל צילום: רויטרס

 

בשלושת החודשים מאז מותו של ג'ובס, קוק החל לשנות בצורה עדינה את האסטרטגיה של אפל. בין השאר, החברה החלה להגיב בצורה פומבית לביקורת נגדה, שיתפה פעולה עם הממשל הסיני בנוגע לתנאים במפעליה, איפשרה לפקחים זרים להכנס למפעלים, קידמה מתן תרומות וצדקה והגיבה לראשונה על נושא הזיהום הסביבתי החמור שהיא מייצרת. ג'ובס בעבר נחשב לאחד המיליארדרים האמריקאים הבודדים שסירב לתרום בצורה פומבית לצדקה, ואפל במשך שנים נחשבת לחברת הטכנולוגיה המזהמת בעולם.

 

קוק ומפעל השוקולדה

 

הטענות הקשות נגד אפל החלו ב-2009, לאחר שהפועל הראשון בחברת פוקסקון התאבד - דבר שהפך לסדרה מתוקשרת היטב של למעלה מ-17 עובדים שהתאבדו עד כה בגלל תנאי העבודה הקשים. פוקסקון הסינית, שלוחה של הון האי הטאיוואנית, מרכיבה את המכשירים האלקטרוניים של אפל ואת של רוב חברות הטכנולוגיה הגדולות, ביניהן גם סוני, נינטנדו, אמזון, אסוס, סיסקו, נוקיה, שארפ ועוד. היא מעסיקה למעלה ממיליון פועלים ברחבי סין. בעוד שלא כל פועלי פוקסקון עובדים על מוצרי אפל, כל הפועלים שהתאבדו עד כה היו שייכים לפס היצור שלה, במחוז שנג'ן.

 

במפעל פוקסקון במחוז צ'נגדו, התרחש לפני כחצי שנה פיצוץ עז. תחקיר גילה כי אבק אלומיניום סטטי ורעיל שנוצר משיוף מעטפות האייפד הצטבר במערכת מיזוג האוויר. גם כאן, העובדים לא נהנו מהגנה מספקת, הכשרה בנושא שריפות או טיפול רפואי הולם.

 

 

 

אפל גם הואשמה בזלזול בפועלים במפעל נוסף, הפעם של חברת וינטק, בו התגלה כי וינטק השתמשה בחומר רעיל ואסור לניקוי מסכי המגע - שגרם לנזק ניורולוגי קשה לעשרות עובדים. מספר עובדים בחרו לשלוח מכתב פתוח לאפל בבקשה שתסייע להם - אך היא התעלמה מהמכתב. בכיר לשעבר באפל אמר לטיימס שאפל בחרה לצמצם את העמלה שהיא העניקה לוינטק, דבר שפגע באופן ישיר ביכולתה לספק הגנה ראויה לעובדיה. "אתה יכול לקבוע את כל החוקים שתרצה, אם אתה לא נותן ליצרניות מספר רווח. אם אתה מצמצם את העלות התפעולית, אתה אחראי לכך שהם יחתכו את רמת האבטחה".

 

בדו"ח המפורט של הטיימס, בכיר לשעבר בפוקסקון אמר כי "לאפל אף פעם לא היה אכפת משום דבר חוץ מהורדת עלויות היצור ושיפור איכות המוצרים." בכיר לשעבר באפל אמר: "אנחנו ידענו על מה שקורה במפעלים כבר לפני ארבע שנים, ושום דבר לא השתנה עד כה", בעוד שבכיר בארגון העסקים הטובים (BSR), אמר שעוד ב-2010 הוא פנה לאפל וביקש להם ללחוץ על פוקסקון לשפר את תנאי העבודה שלה, אבל ללא הועיל. "היינו יכולים להציל חיים", הוא אמר. "אפל רוצה לשמור על ריחוק ממה שקורה, ופוקסקון היא היצרנית החשובה ביותר שלה, אז היא לא מתערבת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x