$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: בארה"ב פוחדים שאנונימוס יורידו את השאלטר

בכיר במודיעין האמריקאי מביע חשש שההתקפות של ההאקרים ישתכללו בשנים הקרובות, עד כדי גרימת הפסקות חשמל אזוריות. וגם: הבחירות באיראן באופק - והרשת שוב נופלת

יוסי גורביץ 13:3921.02.12

אויב חדש

 

הגנרל קית' אלכסנדר הוא מנהל ה-NSA – סוכנות מודיעין האותות של ארה"ב, שאחראית בפועל על רוב המודיעין האמריקאי ונהנית מתקציב לא קטן. לכן, כדאי להקשיב לו כשהוא מסמן את האויב הבא של ארצות הברית: אנונימוס, שיותר ויותר נראה כמו ארגון טרור מבוזר.

 

החשש של ה-NSA הוא שתוך שנה-שנתיים, ההאקרים של אנונימוס יגיעו למצב שבו הם יוכלו לבצע התקפות שיגרמו להפסקות חשמל אזוריות. נזק נרחב כנראה לא ייצא מזה – לאנונימוס יש היסטוריה של התפארות עצמית מוגזמת והצבת מטרות שאנשיו אינם מסוגלים לעמוד בהן – אבל פאניקה נרחבת אפשרית בהחלט. אלכסנדר אמר את דבריו בתדרוכים פנימיים בבית הלבן ובמרכזי כוח אחרים, לא בשימועים בסנאט או במקומות פומביים אחרים.

 

עוד לפני שלב הפסקות החשמל, הודיעו לאחרונה האקרים המזוהים עם אנונימוס שהם מתכוונים להפיל את הרשת כולה ב-31 במרץ. בארה"ב מעריכים שהרשת תשרוד את ההתקפה, אבל מציינים את האיום כהוכחה לכך שאנשי אנונימוס עוברים בעקביות להתנהגות הרסנית יותר ויותר.

 

הבית הלבן, מצדו, כבר התחיל להתייחס לאנונימוס כאל Stateless Activist Hacker Group. המונח Stateless ייצג, עד לאחרונה, ארגוני טרור שאינם מופעלים על ידי מדינה או שאינם קבועים בשטח מדינה מסוימת, בעיקר ארגוני ג'יהאד עולמי למיניהם. בקצב הנוכחי, מנהיגי אנונימוס יוכלו להאשים רק את עצמם אם יפתחו את הדלת הבוקר יום אחד וימצאו שם מל"ט חמוש ומחייך.

 

אנונימוס. חשש מטרור חשמלי אנונימוס. חשש מטרור חשמלי צילום: בלומברג

 

גוגל, אולי די?

 

בתקופה האחרונה אנחנו מקבלים יותר מדי תזכורות שגוגל פשוט לא מתעניינת מספיק בנושאים שוליים כמו הגולשים, רצונותיהם, השאיפה שלהם לפרטיות או סתם חוקים ופסיקות של בתי משפט - ומעדיפה להתמקד בשורת הרווח שלה.

 

רשימת הפרשות מהשנים האחרונות ארוכה ולא נפרט אותה שוב (עשינו זאת בטור הזה, אייטם רביעי). הסערה התורנית החלה לפני מספר ימים, כשהתברר שגוגל עוקפת במכוון את הגנות הפרטיוּת של הדפדפן ספארי, למרות רצונה של אפל ולמרות רצונם של משתמשי האייפון, האייפד והמק - שלא בהכרח מעוניינים במעקב מצד תמנון צבעוני וחייכן.

 

ועכשיו מגיעה עוד פשלה כזו. מיקרוסופט האשימה אמש (ב') את גוגל בכך שהיא עוקפת את מערכת הגנת הפרטיות שלה, P3P. גוגל אפילו לא טרחה להכחיש. היא הודתה שזה בדיוק מה שהיא עשתה. והיה לה אפילו תירוץ: התקן שמיקרוסופט משתמשת בו לא הולם לדעתה דפדפנים מודרניים.

 

אז במקום למצוא פתרון לגיטימי לבעיה הזאת, היא החליטה פשוט לעקוף את התקן ולאפשר לעצמה לעקוב אחרי הגולשים - גם אם הם חושבים שלא עוקבים אחריהם. במקרה הזה גוגל לא ניסתה להעמיד פנים שהיתה "תקלה", כפי שטענה אחרי שנחשף התרגיל שלה מול אפל. היא החליטה שהיא זו שצריכה להחליט האם היא תציית לדרישות תקנים או לא.

 

המגזין The Verge, בהיותו אמריקאי מנומס, מציין שהתגובה הזו של גוגל הופכת את ההצהרה שלה אחרי פרשת ספארי - שהיא לא עושה טריקים דומים בדפדפנים אחרים כמו IE, פיירפוקס וכרום - ל"חשודה". אנחנו נהיה ישראלים בוטים ונאמר שזה נראה כמו שקר בוטה. עד מתי?

 

פייג', ברין ושמידט. התקן לא נראה לנו - אז עקפנו אותו פייג', ברין ושמידט. התקן לא נראה לנו - אז עקפנו אותו

 

האיראנים הולכים לבחירות, הרשת נופלת

 

איראן הולכת בימים אלה לבחירות למג'לס, הפרלמנט שלה. כפי שקורה מאז 2009, אז דוכא המרד בשלטון חמינאי ואחמדיניג'אד, הבחירות מלוות בהפרעות ניכרות לאינטרנט באיראן. ההתקפות, שהיו נרחבות במיוחד אתמול, התבססו בעיקר על חסימת אתרים מאובטחים, שהתחילית שלהם היא HTTPS. באיראן לא רוצים שהאזרחים ישתמשו בשירותים מאובטחים, כי לכו תדעו מה הם יגידו שם.

 

כמובן, משטר האייתולות יודע שאם הוא מונע מהאזרחים תקשורת מאובטחת הם כנראה יסתמו את הפה ברשת, כי מי צריך שהמשטרה החשאית תעלה על מה שאתה אומר. המשטר אפילו לא מתחבא מאחורי תירוצים נפוצים של מתנגדי הפרטיוּת במערב, נוסח "מה כבר יש לכם להסתיר?". מדובר במדינה מדכאת שכלל לא מנסה להסתיר את זה, אז היא פשוט חותכת את האפשרות לתקשורת מאובטחת.

 

איראנים רבים נשענים על VPN כדי לעקוף את החסימות הרגילות של המשטר, ועכשיו גם ה-VPN לא עובד ברובו. כעת אין להם גישה למייל ולרשתות חברתיות. יש לקוות שיקרה למשטר האיראני מה שקרה למשטר מובארק: שהחסימה הזו דווקא תדרבן את האזרחים הזועמים לצאת לרחובות ולהפיל אותו.

 

חנות אפליקציות למגזר הציבורי
דיוויד קמרון. חנות אפליקציות קצת שונה דיוויד קמרון. חנות אפליקציות קצת שונה צילום: בלומברג

 

ממשלת קמרון בבריטניה נחושה בדעתה לדחוף את הציבור הבריטי אל המרחב הקיברנטי במהירות האפשרית, משום שהיא מעריכה שבאמצעותו אפשר לספק שירותים ממשלתיים בעלות נמוכה במיוחד. בהתאם יוצרת כעת הממשלה חנות אפליקציות למגזר הציבורי, המכונה Cloudstore.

 

הרעיון פשוט: עסקים קטנים יפתחו אפליקציות עבור שלל הסוכנויות הממשלתיות של בריטניה, שהמשטר שלה הרבה יותר מקומי ומבוזר מזה המוכר בארץ – המנדט לא כל כך הצליח לייצא את הרעיון הזה.

 

כשהחנות תיפתח, היא תציע למשתמשים הציבוריים והפרטיים יותר מ-1,700 אפליקציות, שהועלו לחנות על ידי יותר מ-250 מפתחים. הרעיון הוא לאפשר לארגונים לרכוש שירותים בשיטת "תשלום תוך כדי תנועה", כלומר חוזים קצרים שניתנים לחידוש, אבל לא חוזים ארוכי טווח. כמו ההתנהלות השלטונית, יש למדור הרגשה שגם חנות האפליקציות הבריטית לא תעשה עלייה לישראל - שבה מי שידבר עם הממשלה על שירות ציבורי יזכה כנראה לצחוק רועם.

 

קצרצרים

 

לאחרונה הגיעו דיווחים על כך שפינטרסט, השיגעון החברתי החדש, היא תביעת זכויות היוצרים המהלכת הגדולה ביותר מאז נאפסטר. פינטרסט מאפשרת לגולשיה להעלות תמונות מכל רחבי הרשת תוך הפגנת יחסי אגבי כלפי זכויות יוצרים. אז מאחר שפינטרסט לא רוצה להפנות את עיקר הכנסותיה לעוכרי דין, היא שחררה עכשיו קוד שבעלי אתרים מתבקשים לתקוע בהם. הקוד מזהיר את משתמשי פינטרסט שאתר המסוים אינו מאפשר גישה לתוכן שלו, כיוון שהוא מוגן בזכויות יוצרים. הקוד מונע רק העתקה ישירה - המשתמש הנכלולי עדיין יכול להוריד את התמונה שלך ולהעלות אותה לפינטרסט מהמחשב שלו. כלומר, במקום שפינטרסט תשמור על זכויות היוצרים שלך, היא מסדרת לעצמה פרסומת. באמת תודה.

 

אחחח, האפסטור, האפסטור. מה היינו עושים בלי השגעונות מבית חנות האפליקציות של אפל, מהיכן היינו מקוששים אייטמים בבקרים קשים? הפעם היא התעלתה על עצמה, ואישרה לשימוש אפליקציית פוקימון שסובלת משני פגמים קטלניים: 1. היא לא חוקית משום שהיוצר שלה מפר בעליל את זכויות היוצרים של נינטנדו, ו-2. ובכן, היא לא עושה כלום. ואפל בכל זאת אישרה אותה. בקומדי סטור חשבו על זה קודם.

 

 

התייחסנו אתמול להאדופי ולהצלחה שלה במאבק מול הפיראטיות בצרפת. ובכן, מסתבר שהנושא עלה על סדר היום של הבחירות לנשיאות בצרפת. יהיה מוגזם לומר שהוא עומד במרכזן, אבל יש לו מקום טוב בשוליים. הימין הקיצוני הצרפתי של מארין לה פן נלחם על זכויות הפיראטים: הוא מציע להטיל "מס מוזיקה" כדי לשמור על חברות התקליטים, כלומר להעביר את מרכז הכובד של הבעיה מהגנב הקטן לגנבים הגדולים. מעניין יהיה למפות פעם את היחסים שבין הימין הקיצוני ובין זכויות הפיראטים: אחרי הכל, רביעיית השווידישע פיראטען של פיירט ביי הורכבה משלושה היפים אנרכיסטים וניאו-נאצי אחד שמימן את כולם.

 

ואם כבר בענייני פיירט ביי עסקינן, אז בית משפט בריטי החזיר אותנו ל-2009 והודיע ש – אתם לא תאמינו לזה – השירות מפר זכויות יוצרים וכך גם משתמשיו. על כן, יש סיכוי סביר שבקרוב גם בריטניה תורה לספקי הרשת שלה למנוע גישה אל האתר.

 

חדשות טובות לסיום: KickStarter מככב כאתר שבו אנשים בעלי חזון אך נטולי מזומנים מתארים את החזון שלהם ומשכנעים אנשים לתרום לו. שני פרויקטים הצליחו לאחרונה לגייס מיליון דולר תוך זמן קצר דרך השירות. לגיקים שביניכם, אחד הפרויקטים הללו הוא קומיקס משחקי התפקידים המצליח Order of the Stick. בשביל זה בנינו את הרשת (ובשביל תמונות חתולים, כמובן).

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x