אמריקאיות אין, ישראליות אאוט: מי שלא משקיע לא נהנה
ההשקעה של קרנות ישראליות בחברות סטארט־אפ מקומיות פחתה, ואת התוצאות רואים עכשיו: מהאקזיטים האחרונים הרוויחו בעיקר קרנות אמריקאיות
מה משותף לסטארט־אפים הישראליים 5min, דאפר, איי סקוט ודוטומי? השלושה הראשונים נמכרו לאחרונה באקזיטים נאים, והאחרון נמצא על סף מכירה לחברת AOL. אבל מה עוד? באף אחד מהם לא מושקעת קרן הון סיכון ישראלית. מדובר בארבע חברות מצליחות שבחרו שלא לגייס כסף ממשקיעים ישראלים, או שקיבלו מהם כתף קרה והביאו נחת רבה למשקיעים מעבר לים.
נתוני חברת רואי החשבון PWC, בדו"ח המאני טרי שהתפרסם לאחרונה, מלמדים שלא מדובר בצירוף מקרים. שיעור הקרנות הישראליות שלא ביצעו השקעה הגיע ברבעון האחרון לשיא חדש: 48%. "מגמה זו, של ריכוז ההשקעות בידי מספר קטן יותר של קרנות אינה חדשה, אך היא מוסיפה ומתעצמת ומעידה על הקשיים של הקרנות לגייס כספים", אומר רובי סולימן, שותף ב־PWC.
נתוני חברת המחקר IVC מעידים אף הם על המגמה: הקרנות הישראליות השקיעו בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה הנוכחית 278 מיליון דולר בחברות הייטק ישראליות, ירידה של 10% בהשוואה ל־308 מיליון דולר שהושקעו בתקופה המקבילה אשתקד. חלקן היחסי של הקרנות הישראליות היה 32% בלבד מהיקף הגיוסים של החברות הישראליות ברבעון השלישי של 2010. שאר הכסף הגיע ברובו ממשקיעים זרים, ומקצתו ממשקיעים ישראלים נוספים (שאינם קרנות הון סיכון).
הקרנות הזרות - ההחלטה הטבעית עבור חברות רבות
לצד הנתונים היבשים, צריך להביט גם בחברות שנמכרות: כולן חברות עם טכנולוגיות מבוקשות בעולם הפרסום והמדיה הדיגיטלית, כולן קיבלו מימון מקרנות שמצאו בהן דבר שהקרנות הישראליות לא זיהו, והוא שוק שרעב לפתרונות שלהן. ההצלחות האחרונות של הקרנות הישראליות היו במקומות המסורתיים שבהם משקיעה התעשייה הישראלית - השבבים. כך היה במקרים של וינטגרה ופרסלו, שנמכרו לאחרונה בסכומים נאים.
האם הישראלים שכחו איך מזהים הצלחות ושווקים בוערים? קרוב לוודאי שלא. האמת הרבה יותר פשוטה: הישראלים הרבה יותר עניים והרבה יותר קטנים ומוגבלים במשאבים שהם יכולים להקצות לכל השקעה. הקרנות הישראליות בוחנות כל השקעה בקפידה, כי כל כסף שמושקע הוא כסף שלאחר מכן יהיה קשה מאוד לגייס.
לקרנות האמריקאיות שמשתתפות בהשקעות יש כיסים עמוקים יותר, ויכולת לפזר השקעה בצורה מהירה יותר. לכן, הברירה הראשונית והטבעית של הרבה חברות היא ללכת אל הקרנות הזרות. ההפסד הוא של המדינה, ומכאן של כולנו: מאות מיליוני הדולרים של כספי המסים מהאקזיטים האחרונים עוזבים את ישראל ועוברים לידיים אמריקאיות.