באיחור של חמש שנים: מפעילים וירטואליים יוכלו לספק שירותי סלולר
שר התקשורת חתם על התקנות המגדירות את תנאי הרישיון. על פי ההערכות, המפעילים ייכנסו לשוק לקראת סוף 2010, ולא יביאו לשינויים מהותיים בשוק הסלולר
שר התקשורת, משה כחלון, חתם היום על תקנות המפעיל הסלולרי הווירטואלי (MVNO). לאחר פרסום התקנות ברשומות יוכל כל גורם המעוניין בכך לבקש רישיון מפעיל וירטואלי.
מפעיל וירטואלי הוא ספק שירותי תקשורת שאינו מחזיק בתשתית משלו, ומעניק את השירותים על גבי תשתית של ספקים אחרים, בהסכמתם.
במשרד התקשורת אומרים כי מחקרים בעולם הוכיחו כי הכנסת מפעיל וירטואלי מגבירה את התחרות בשוק הסלולר. עוד טוענים שם כי מפעיל וירטואלי יוכל לצמצם את הפער בין תעריפים הנהוגים במגזר העסקי לבין תעריפים הנגבים מלקוחות פרטיים. בנוסף, טוענים במשרד, כניסתו של המפעיל החדש תעורר מחדש את התחרות גם בקרב החברות הקיימות.
על פי התקנות, גוף שיבקש לקבל רשיון מפעיל וירטואלי ייאלץ להצטייד בהון עצמי של 15 מיליון שקל לפחות. בטווח המיידי, וכן ייאסר על חברות הסלולר או חברות הקשורות אליהן (באמצעות בעלי מניות משותפים) לבקש רישיון שכזה.
אם לאחר שנתיים מכניסת המפעילים הווירטואליים יימצא כי כניסה של מפעילים וירטואליים נוספים הפועלים מטעמן של חברות הסלולר אינה פוגעת בתחרות - עשוי שר התקשורת לאשר מתן רשיונות דומים גם לחברות אלו. אם ממועד פרסום התקנות יחלפו שלוש שנים ובהן לא יחל לפעול מפעיל וירטואלי, יוכל שר התקשורת לאפשר לחברות הקשורות לחברות הסלולר לקבל רישיון כזה.
בעת האחרונה הביעו כמה גורמים את התעניינותם בהפיכה למפעיל סלולר וירטואלי, בהם חברות המחזיקות כיום בפריסה ארצית, כדוגמת חברת הדואר, רשתות קמעונאות וחברת הכבלים HOT. עם זאת, על מנת להחל במתן השירות לציבור, יש צורך בחתימת הסכמים עם חברת סלולר קיימת אחת לפחות, ובכמה מקרים גם נדרשת הקמת תשתית שיווק ושירות לקוחות.
אם המפעיל הווירטואלי והמפעיל הסלולרי לא יגיעו להסכמה בתוך ששה חודשים ממועד תחילת הדיונים ביניהם, רשאי שר התקשורת להתערב ולקבוע את התעריפים בעצמו.
כחלון אמר היום כי הוא מעדיף שחברות הסלולר והמפעילים הווירטואליים יגיעו להסכם ללא צורך בהתערבות חיצונית, אך בהיעדר הסכמה בין הצדדים יממש את סמכותו בקביעת התעריפים. מכאן עולה כי פעילותו של מפעיל וירטואלי בישראל אינה צפויה לפני המחצית השנייה של 2010, וככל הנראה לא במהלך 2010 כלל.
סוגיית המפעילים הווירטואליים עלתה ב-2005 על ידי שרת התקשורת דאז, דליה איציק. מאז ועד היום התעכב הנושא מסיבות שונות, ועל אף שהממשלה פרסמה החלטות מחייבות להתקנת התקנות, לא חלה התקדמות. ביוני האחרון הורתה ועדת הכלכלה לשר התקשורת להתקין את התקנות עד אוקטובר, אך גם מועד זה נדחה.
בעולם, במרבית המקרים כניסתם של מפעילים וירטואליים גרמה לשינויים בשוק הסלולר במדינות שבהן שלקוחות סלולר רבים היו במודל של pre-paid, כלומר תשלום מראש על קצבה סלולרית, ולא תשלום חודשי בדיעבד. בישראל מהווה שיעור לקוחות הפרי-פייד פחות מרבע, כך שהשפעתם של המפעילים הווירטואליים אינה צפויה להיות מהותית.
עם זאת, במשרד התקשורת הנהיגו בשנים האחרונות כמה רפורמות שנועדו לאפשר ללקוחות הסלולר להימנע מהתחייבות ארוכת טווח מול חברות הסלולר. בין היוזמות ניתן לציין את ניוד המספרים, שאיפשר מעבר מחברה לחברה תוך שימוש המספר, ניתוק הזיקה בין המכשיר לתוכנית הסלולר, שאיפשרה ללקוח לרכוש מכשיר שלא מספקית הסלולר, ורשיונות VoBoC שאיפשרו מתן שירותי שיחות על גבי תשתית האינטרנט הסלולרי בתשלום מופחת.
בסוף החודש צפויה חברת היעוץ הבינלאומית NERA להגיש למשרד התקשורת דו"ח ביניים האמור להתייחס לתעריפי דמי הקישוריות. מאחר שהחברה בודקת את עלויות חברות הסלולר בהעברת השיחות, ניתן להניח שהנתונים לגבי דמי הקישוריות יהיו רלבנטיים גם להליכי קביעת התעריפים שישלמו המפעילים הווירטואליים למפעילים הסלולריים.