$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: גוגל כמעצמה עולמית

ענקית האינטרנט מתייחסת לסין כאל שוות ערך, יאהו מודיעה על תמיכה בה ומסתכסכת עם הזרוע הסינית שלה, גם מיקרוסופט חוטפת ריקושט רציני מהפרשה, ובינתיים, באוסטרליה, גוגל מפגינה חוסר חוש הומור מביך

יוסי גורביץ 12:5818.01.10

השערורייה מסרבת לדעוך

 

גוגל הודיעה על כוונתה לסגת מסין במידה וזו לא תפסיק לכפות עליה צנזורה. זה היה ביום רביעי שעבר, ורעידות ההמשך עדיין מורגשות.

 

תזכורת: ממשלת סין – ממש לא סביר שמישהו אחר היה מאחורי ההתקפה – החליטה להתעסק עם חשבונות ג'ימייל ולהוציא משם פרטים של פעילי זכויות אדם, וככל הנראה כל פרט אחר אפשרי שההאקרים שלה יכלו לשים עליו את ידיהם. תגובתה של גוגל ידועה – כל כך ידועה, למעשה, עד שהיא נאלצה להכחיש ידיעות שהיא כבר עזבה את סין – אבל גלי ההדף כבר פגעו בשורה של מטרות אחרות.

 

יאהו הודיעה על תמיכתה בגוגל, קצת באיחור – התברר שהיא היתה מודעת להתקפה הסינית והחליטה לסתום את הפה. כולם נזכרו מיד בעובדה שבעבר יאהו, תחת התירוץ הצדקני של "ציות לחוק" (בכמה מדינות מוסלמיות עדיין נהוגה עבדות. האם יאהו תסגיר עבדים נמלטים?) הסגירה דיסידנט למשטר הסיני.

 

אבל זה לא נגמר בכך: הזרוע הסינית-בפועל של יאהו, עליבאבא – יאהו עושה דרכה עסקים בסין והיא שולטת ב-40% ממנה – תקפה אותה. "בהתחשב בעובדות בשטח", רעמה עליבאבא, "הודעתה של יאהו שהיא מתיישרת עם עמדתה של גוגל היתה חסרת אחריות". טוב, נו, אי אפשר להאשים אותם: גוגל מרחה ביצה על פניו של המשטר, ארה"ב הודיעה שבקרוב תגיש מחאה רשמית בנושא, והפקידים הסינים בהלם: אף אחד לא דיבר אליהם ככה לפחות מאז הקרע הסינו-סובייטי. עליבאבא, שמנהליה יודעים היטב שהמילה הלא נכונה יכולה לשלוח אותם ואת עובדיהם לאיזה גולאג, פשוט משחקת את המשחק.

 

ראוי להרהר בכל הסיפור הזה פעם נוספת. גוגל פעלה לאורך כל האירוע כאילו היתה מעצמה. היא התייחסה לסין כשוות ערך. היא האשימה אותה בפשעים ואיימה עליה כסנקציות. אין לה כוח צבאי – למרות שאללה ירחם על המערכות המקוונות הסיניות אם גוגל תחליט שנמאס לה מקיומן – אבל יש לה כוח כלכלי עצום וכוח דיפלומטי לא מועט. אפל לא יכלה לנהוג כך. מיקרוסופט לא יכלה לנהוג כך. גוגל כן.

 

אבל הריקושט הכבד ביותר מכל הבלגן הזה פגע במיקרוסופט.

  

מייסדי גוגל סרגיי ברין ולארי פייג', והמנכ"ל אריק שמידט. עושים מה שמיקרוסופט ואפל לא יכולות להרשות לעצמן מייסדי גוגל סרגיי ברין ולארי פייג', והמנכ"ל אריק שמידט. עושים מה שמיקרוסופט ואפל לא יכולות להרשות לעצמן צילום: בלומברג

 

אכטונג, אינטרנט אקספלורר

 

ההתקפה הסינית על ג'ימייל התבצעה באמצעות פרצת אבטחה באינטרנט אקספלורר, וזו פרצת אבטחה שמאפשרת להאקר להשתלט על המחשב של המשתמש. תחילה ניסתה מיקרוסופט לטעון שסידורי האבטחה של IE8 פותרים את הבעיה.

 

זה לא המצב, אומרת חברת האבטחה סופוס: הפרצה קיימת בכל הגרסאות הנוכחיות של IE, וגרוע מכך – עוד חומת הגנה של מיקרוסופט קרסה. החברה טענה שרק האקרים מושבעים יוכלו להשתמש בפרצה ושרוב המשתמשים מוגנים. סופוס מדווחת שהמידע על פרצת האבטחה כבר הופץ ברשת. בקיצור, אם אתם משתמשים ב-IE, נשקו יפה לשלום את השליטה שלכם במחשב

מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר, אטימות מרשימה מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר, אטימות מרשימה צילום: אי פי איי

 

זו, פחות או יותר, היתה גם המסקנה של ממשלת גרמניה. היא נקטה בצעד חסר תקדים, והזהירה את המשתמשים הגרמנים שלא להשתמש ב-IE ולמצוא לעצמם דפדפן אחר, בטוח יותר. בהתחשב במעמדה המעורער ממילא של מיקרוסופט באירופה, שם פיירפוקס כובש נתח אחרי נתח, היא היתה צריכה את זה כמו חור בראש.

 

ואם זה לא היה מספיק, מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, הפגין אטימות מרשימה כשאמר שחברתו תמשיך לעשות עסקים עם סין ושהוא לא מבין מה השתנה. אחרי הכל, תמיד היו התקפות האקרים.

 

לא שגוגל יוצאת נקייה מכל העסק.

 

צנזורה בגוגל? כן

 

גוגל, כמו יאהו וחברות אחרות, מתחייבת לציית לחוקיה של כל מדינה שבה היא פועלת. זה אומר, למשל, שבגרמניה, צרפת ואוסטריה – ואולי גם כמה מדינות אחרות – היא מנועה מלהציג תוצאות חיפוש פרו-נאציות. לשלוש המדינות יש חוקים נוקשים מאד בתחום, ובמידה מסוימת של צדק (לא, נחמה, הנאצים לא התאדו עם התבוסה ב-1945. הם היו תנועה עממית רחבה לפני תפיסת השלטון והחזיקו באהדת חלק ניכר מהאוכלוסייה גם אחריה).

 

לאוסטרליה, כמסתבר, יש חוקים נגד גזענות כלפי מיעוט הילידים שלה (המכונים, גם בעיתונות העברית "אבוריג'ינים", למרות שמשמעות המילה היא פשוט "ילידים"). החוקים הללו, איך לומר, מגיעים באיחור מסוים, אחרי שרוב האוכלוסייה כבר נכחדה. ולאחרונה הבחין שוחר טוב אוסטרלי כלשהו, שסובל במחסור מובהק בחוש הומור, באתר שכתב הערות גזעניות כלפיהם. הוא התלונן, וגוגל מיהרה להסיר את הקישור לאתר – כמקובל, תוך הודעה בנושא.

 

אבל האתר המדובר, אנציקלופדיה דרמטיקה, לא היה אתר גזעני. הוא היה אתר סאטירי והקורא לא הצליח להבחין בכך. גוגל לא יצרה, ככל הידוע, קשר עם האתר קודם להסרתו מרשימת התוצאות. התוצאה היא טמטום מכל כיוון אפשרי: סאטירה אנטי גזענית כמעט ונעלמה מהרשת בגלל זיהוי לא נכון מצד אחד וכניעה מהירה של גוגל מצד שני. למעשה, חיפוש על "אנציקלופדיה דרמטיקה" בגוגל עצמה היה מעלה את העובדה שמדובר בסאטירה, אבל הברנש בגוגל שהסיר את התוצאה לא טרח לעשות זאת. מבריק. ולחשוב שאלה האדונים החדשים שלנו.

 

ומטמטום אחד, לאחר.

 

הסקסטינג מגיע לבית המשפט

 

אחת התופעות המשונות – באמת, ממרום גילי המתקדם אני פשוט לא מבין את זה; עוד שנייה אני מצטרף לזקנים מהחבובות – של העידן המודרני היא של צעירים וצעירות ששולחים זה לזה תמונות של עצמם שהן, איך לומר, לא בטוחות לצפייה בעבודה.

 

הבעיה עם כל הבלגן הזה, מעבר להרמות הגבה של זקנים, היא שיש יותר מסיכוי סביר שהתרגיל הזה, המכונה "סקסטינג", ינחית את בעליו מאחורי סורג ובריח. בכמה וכמה מקרים בארה"ב, תובעים מחוזיים עם יותר אמביציה משכל טענו שמדובר ב"סחר בפורנוגרפיית קטינים", וברוב המקרים הם גם הצליחו להשיג עסקאות טיעון או לשכנע את הצעירים/צעירות האמורים ללכת לתכניות גמילה.

 

לא הפעם. ארגון זכויות האזרח של ארה"ב, ה-ACLU, מייצג עכשיו בבית משפט פדרלי לערעורים שלוש נערות שהחליטו לא להיכנע לבריונות של התובע המחוזי שלהן, שדרש מהן ללכת ל"תוכנית גמילה" או שיעמיד אותן לדין. התובע מצא את עצמו בבעיה – הטענה שלו שתמונות של השלוש, ללא חולצה, הן "פורנוגרפיית ילדים" גרמה לכך שבית המשפט המקומי צחק עליו. אז, במקום להפסיק לחפור, הוא הביא ציוד הנדסי כבד כדי לקבור בו את הקריירה שלו. אחד השופטים כבר העיר לתובע הלהוט שאין זה מתפקידו לחנך נערות. ה-ACLU טוען, בצדק, שמה שסקסטינג לא יהיה, סחר בפורנוגרפיית ילדים זה לא.

 

קצרצרים

 

בחדשות אימפריית-רשע נוספות, חצי שנה לאחר המהומות בחבל האויגורים שבמערב סין – שם רומסת האימפריה את המיעוט האתני, בין השאר באמצעות החדרה של מספרים עצומים של מתנחלים – חודש שירות הודעות הטקסט במקום. השירות עדיין מוגבל: ניתן לשלוח SMS למספרים בתוך סין עצמה אבל לא לחו"ל.

 

כולם – חוץ מיצרניות הרכב, כמסתבר – כבר יודעים שלנהוג ולשלוח הודעת טקסט בו זמנית זה לא רעיון חכם, אלא אם אתה באמת מודאג ממצבה של תעשיית ארונות המתים (טוב, תודה; זה תחום שלהוציא פעולה של כוח עליון – ולא, חברת החשמל, אני לא מדבר על גשם ראשון אלא על משהו כמו המגפה השחורה - לא באמת חווה משבר אי פעם, ולמעשה פורח במשברים של אחרים). עכשיו מסתבר שגם הליכה ושליחת טקסטים היא ככל הנראה לא תכונה שתתרום להישרדות הגזע. מצד שני, היא תבצע שיפור אבולוציוני של המין האנושי על ידי הוצאה מהירה של מטומטמים קליניים ממאגר הגנים, כך שאני חצוי.

 

סימני התאוששות: המכירות בשוק המחשבים בארה"ב עלו ברבעון האחרון של 2009 ב-25%, ובכלל 2009 ב-6%– וזאת לאחר שאנליסטים חזו ירידה ניכרת במכירות. מפת המובילות בתחום המכירות השתנתה אך במעט: הן HP, דל, אייסר, טושיבה ואפל. ב-2008, אפל וטושיבה התחלפו במקומות. ברחבי העולם כולו, המכירות עלו ב-18.6% במהלך הרבעון הרביעי וב-4%במהלך השנה כולה. המובילות הן HP, אייסר, דל, לנובו וטושיבה. מקים, כמסתבר, הם בעיקרם תופעה אמריקאית.

 

והפעם בתוכניתנו "פייסבוק ממשיכה לנסות לחקות את טוויטר": החברה שלא מאמינה בפרטיות מאפשרת לחלק מהמשתמשים – ככל הנראה כחלק מניסוי שיורחב בהמשך – לעשות מעין retweet למשהו שכתב מישהו אחר.

 

זריקת החזרה למציאות: 20% מהבריטים חושבים שסטיב ג'ובס הוא כדורגלן ועוד 10% חושבים שהוא למעשה בכיר באיגוד עובדים. לפני שמתחילות היללות של "כך חולפת תהילת עולם", צריך לזכור שכ-88% מהם לא ידעו כלל מהו טוויטר. את רוב העולם, כמסתבר, כל העסק פשוט לא מעניין. יש להם טכנולוגיה והם משתמשים בה. זה מספיק להם. הם לא צריכים לדעת איך נראים הגמדים שמאחורי מסך הטלוויזיה.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x