בלעדי ל"כלכליסט": חברות הסלולר יוזמנו לשימוע בנושא המפעיל הווירטואלי
שופרסל, HOT וחברת הדואר מסתמנות כמועמדות להפעיל את השירות הסלולרי החדש, שעתיד להוריד את התעריפים. חברות הסלולר, שלהן אסור על פי חוק להתמודד, מתנגדות למהלך
משרד התקשורת מנצל את שינויי הבעלות והתזוזות בשוק התקשורת - לרבות מכירת בזק ופרטנר - כדי לקדם תוכנית מרכזית שהציג בשנים האחרונות: הכנסת מפעילים סלולריים וירטואליים לישראל. מפעילים וירטואליים, המכונים גם MVNO, הן חברות שאינן מתחום הסלולר, שמציעות ללקוחותיהן שירות סלולרי שמסופק להן באמצעות ספקיות קיימות.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
במשרד התקשורת מקווים שמכרז לכניסת מפעיל וירטואלי יגביר את תחרות המחירים בענף השיחות הסלולריות. ל"כלכליסט" נודע כי כבר בימים הקרובים יחל תהליך של שימוע שיימשך כחודש, שבמהלכו יזומנו חברות הסלולר והמפעילות הפוטנציאליות. בסיום תהליך איסוף המידע יפורסמו התנאים החדשים למכרז. רק לאחר פרסום המכרז ייוודעו המועמדות המרכזיות להתמודדות בו.
חברות שמסתמנות כמועמדות להיות מפעיל וירטואלי הן שופרסל, שתוכל למכור זמן אוויר בסניפיה, חברת HOT וחברת הדואר. נוסף עליהן גם חברות קטנות יחסית מהמגזר החרדי והערבי עשויות להתמודד. כרגע נראה שחברות הסלולר עצמן לא יוכלו לגשת למכרז, מה שלא צפוי למנוע את ההתמודדות מחברות המוחזקות בידי בעלי חברת סלולר, דוגמת שופרסל, הנמצאת בבעלותו של נוחי דנקנר, שמחזיק גם בסלקום. גם HOT, שעשויה לזכות ברכישת מירס לאחר השתלטות אפשרית של פטריק דרהי עליה, תוכל כאמור להתמודד במכרז ה־MVNO. ועדת הכלכלה של הכנסת הורתה למשרד התקשורת להציג את התקנות ל־MVNO כבר באוקטובר, אך כעת נראה שאלו יוצגו רק בינואר הקרוב.
מפעיל סלולרי וירטואלי רוכש זמן אוויר בכמות סיטונאית מחברת סלולר שכבר יש לה תשתית במחיר נמוך מזה שהיא גובה מלקוחותיה, ומוכר אותן למשתמשים במחיר מוזל. חברות הסלולר בישראל מביעות התנגדות למהלך מחשש לפגיעה בהכנסותיהן. הקלות בחלק מהרגולציה בתחום התקשורת, כגון האיסור על מיזוג בין חברת סלולר לבין מפעילת תקשורת, עשויות לרכך את התנגדותן.