סניף ראשון של ה-FDA במזרח התיכון ייפתח בירדן
למרות החברות הישראליות הרבות שקיבלו את אישור מנהל התרופות האמריקאי, הסניף הראשון של הארגון באזור יוקם דווקא ברבת עמון. עם זאת, בכירי ה-FDA אינם שוללים הקמת סניף נוסף בישראל בעתיד
שבועות ספורים לאחר הצהרתם של בכירים בארגון התרופות והמזון האמריקאי (FDA) בדבר הקמת סניף של הארגון במזרח התיכון, נודע כי הסניף יקום דווקא ברבת עמון, בירת ירדן. את הדברים חשף לראשונה שגריר ארה"ב בישראל, ג'יימס קנינגהאם, באירוע שקיים בשבוע שעבר איגוד לשכות המסחר.
בחירתו של ה-FDA להקים את נציגותו הראשונה במזרח התיכון דווקא בירדן אינה מפתיעה. למרות הריכוז הגבוה של חברות בעלות אישור FDA בישראל, לרשות האמריקאית מטרות דחופות יותר במזרח התיכון מאשר עידוד הסחר עם חברות ישראליות. מנהלת סניף המזרח התיכון של הארגון, ד"ר ליילה בטארסה, שפועלת כיום ממרילנד שבארה"ב, ביקרה בחודש שעבר בירדן לאחר שזו הפכה למדינה הערבית הראשונה שהעבירה חוק לפיקוח חמור על דברי מזון ותרופות, וכבר אז התבטאה בחיוב כלפי הרעיון להקמת סניף מקומי בבירה הירדנית.
פתיחת נציגויות מקומיות גברה בשנים האחרונות בעולם לאחר התרבות מקרי הרעלה שמקורם במזון מקולקל שעשה את דרכו לארה"ב מהמזרח ומאמריקה הלטינית. מאחר שלא כל פריט מזון נבדק באופן קפדני, הוחלט ברשות המזון והתרופות להשביח את המזון עצמו בארצות המקור. משרד המזרח התיכון של ה-FDA שהוקם בשנת 2007 במרילנד, מכסה את כל אזור צפון אפריקה, מדינות ערב, המפרץ, טורקיה ועד איראן ואפגניסטן. מטרתו העיקרית של הסניף היא לעורר מהפכה חקיקתית במדינות המזרח התיכון בכל הקשור לפיקוח על דברי מזון ותרופות ולהתאימו לסטנדרטים האמריקאיים.
טבעי הדבר, לפיכך, שהדבר ייעשה מתוך מדינה ערבית בעלת תשתיות בריאות מפותחות יחסית, הממוקמת במרכז העולם הערבי, וירדן היא יעד טבעי עבור ה-FDA. בחודש ינואר הקרוב תגיע בטראסה, טוקסיקולוגית בהכשרתה, גם למצרים ותיפגש עם גורמי בריאות ממשלתיים.
יחד עם זאת, מתיו טארוסקי, בכיר בענף הציוד הרפואי ב-FDA, שביקר בישראל בשבועות האחרונים, אמר בראיון ל"כלכליסט" כי "לא מן הנמנע שיוקמו במזרח התיכון אפילו יותר מסניף אחד, ואחד מהם יהיה בישראל".