משרד המשפטים האמריקאי חושש ממונופול של גוגל בתחום הספרים
המליץ לשופט הפדרלי לדחות את הצעת הפשרה של גוגל בנוגע לסריקת הספרים מחשש שהיא תמנע תחרות ותעלה מחירים. משרד המשפטים: זמינות היצירות היא עניין ציבורי, לא פרטי
12:0019.09.09
משרד המשפטים האמריקאי יצא אתמול (ו') כנגד הסכם הפשרה
אותו הציעה גוגל לגילדת הסופרים של ארה"ב בנוגע לזכויות היוצרים של ספרים שיצאו מדפוס, כך מדווחים הניו יורק טיימס וסוכנויות הידיעות.
הממשלה חשש מהעסקה הנרקמת בין גוגל לבין גילדת הסופרים בארה"ב, אשר בנוסף להכשרת פעולותיה של גוגל בסריקת מיליוני ספרים, גם ישאיר ברשותה את הזכויות על ה-"ספרים היתומים", ספרים עליהם פגו זכויות היוצרים. משרד המשפטים התריע בפני השופט כי העסקה עלולה להפר את חוקי הגבלת המונופול של ארה"ב, ועלול לפגוע בתחרות ולאפשר לגוגל להעלות מחירים בצורה בלתי מבוקרת.
בדו"ח בן ה-32 עמודים אותו העביר המשרד לשופט הפדרלי דני צ'ין, הביעו גורמי
עמדת הממשלה בדו"ח היא שזמינותם של ספרים מיותמים אשר הגישה אליהם מנועה מסיבות חוקיות אינו רק עניין פרטי או עסקי, אלא עניין ציבורי גלובלי. לפיכך, האינטרס הציבורי הוא שאפשרויות הגישה לספרים המיותמים יוסדרו בחקיקה על ידי הקונגרס, או לכל הפחות כחלק מתביעה יצוגית הכוללת בשיקוליה את האינטרס הכללי, ולא רק הפרטי.
בנוסף, הביע המשרד חששות לגבי זכות תפקידה של גילדת הסופרים האמריקאית כנציגת זכויות הסופרים בהסכם עם גוגל, למרות שההסכם אמור לכלול גם יצירות רבות שאינן אמריקאיות, ושנכתבו על ידי סופרים שאינם חברים באיגוד, ושלא יוכלו להנות מהתשלום של גוגל בעבור יצירותיהם. טענות דומות הועלו על ידי מו"לים ואיגודי סופרים באירופה כנגד ההסכם, עד כי לפני כשבועיים הודיעה גוגל כי היא תגביל את סריקת הספרים אשר יצאו מדפוס בארה"ב אך עדיין מודפסים באירופה.
משרד המשפטים הבהיר שהוא מאמין שניתן למצוא הסכם פשרה מרצה את הדעת שיאפשר לגוגל להמשיך בתוכנית סריקת הספרים בד בבד עם שמירה על זכויות היוצרים והאינטרס הציבורי, אך הוא מאמין שיש לפקח בקפידה על התהליך ולוודא שהוא עומד בתנאי ההגבלים העסקיים.