חמי פרס: חוקי העבודה החדשים מתאימים לצרפת של לפני 20 שנה
פרס, שותף בקרן ההון סיכון פיטנגו, דיבר בכנס סטארטאפים שעורכות אורקל ו-HP. לדבריו, המודלים העסקיים של החברות חייבים להשתנות - ועל היזמים להפסיק לחשוב רק על האקזיט
"מישהו נרדם כאן בשמירה" - כך אמר הערב בכיר אנשי ההון סיכון בישראל, חמי פרס, בכנס שערכו החברות HP ואורקל ברעננה, בהתייחסו לחוקי העבודה החדשים.
החוקים, שאושרו לאחרונה במסגרת חוק ההסדרים, מחייבים את מנהלי משאבי האנוש בחברות הסטארט-אפ לספור שעות נוספות ואת הנהלת החברה לדון עם העובדים במקרה של התאגדות.
פרס אמר כי "הרבה נציגים בלשכת ישראל אמריקה איתם אני עובד לא אהבו את הנושא הזה. יש כאן עייפות חומר המשולבת בחקיקת יתר. מחוקקים צריכים לדעת מה לחוקק, אבל אם ברצונם לנהל מדינת מדע וידע הם לא יכולים לחוקק חוקים שמתאימים לצרפת שלפני 20 שנה. אני מקווה שהעובדים בחברות מספיק אינטליגנטים כדי לא להיגרר לפעולה לפי חוקים אלה ולא לכרות את הענף עליו הם יושבים.
"אני מבין את הרצון לתת את הכוח לעובד, אבל זו תעשייה תחרותית המבוססת על הצטיינות, תעשייה שמצטמצמת בהתאם למה שקורה בשוק. אני רוצה להיות סוציאליסט, אבל בשוק הזה חייב להיות סוציאליסט-קפיטליסט. אם הנהלה שלא רוצה להיפגש עם העובדים עוברת עבירה פלילית - אז יש לנו בעיה. הייתי שמח אם החוק הזה לא היה עובר".
פרס ניסה לשדר אופטימיות, אך גם דיבר לא מעט גם בעניין המשבר הכלכלי בעולם ובישראל: "הירידה בביקושים העולמיים הביאה לפיטורים בחברות. הרבה אנשים מוכשרים וטובים לא מוצאים כיום עבודה. כמנהל קרן הון סיכון, אני מקבל עשרות פניות של אנשים שמחפשים עבודה ורוצים לעבוד בחברות של הקרן שלי. אני רואה גם חזרה המונית של ישראלים לארץ שנובעת מהירידה בביקושים העולמיים, שהיא עצמה תופעה מצערת".
פרס העיד גם שבעקבות הירידה בביקוש הוא נחשף לתופעה של חזרה המונית של ישראלים, עובדי הייטק שעד כה עבדו בחו"ל, לארץ. "נוהגים לצייר תמונה שחורה בתקשורת", אמר פרס. "אבל מה שלא יודעים הוא שהרבה עסקאות שנעשות לא מגיעות לעיתון, ואיננו מדווחים על השקעות רבות שאנו מבצעים. עם זאת, אין ספק שיש ירידה גדולה בהשקעות בכל מקום. ידיעה אחת אמרה שברבעון האחרון השקיעו מיליון דולר בחומרה. היקף ההשקעות יורד, ויש הרגשה שכולם נכנסים לפחד וכולם חושבים שהתעשיה הולכת ונחבאת. אנשים שואלים עצמם האם יש מקום לקרנות הון סיכון. אבל אני לא כל כך פסימי כי המצב אינו כה קשה כמו שנוטים לחשוב. אם שואלים אותי אם אנו ביציאה או בכניסה למשבר, אני אומר שחייבים להבין שיש גם הזדמנויות ולפעול לפי עקרונות חדשים. מי שילך לפי הספר של אתמול - ייפול".
לדבריו, על היזמים להתאים עצמם לעולם הגלובלי, ולהבין שכיום קשה מאוד להנפיק חברות טכנולוגיה. "מתי פעם אחרונה שמעתם על הנפקה של חברה ישראלית?" שאל. הוא סבור כי חברות שרוצות ללכת להנפקה חייבות לחשוב על רווח ועל בניית חברה גדולה - ולא רק על האקזיט.
פרס הוסיף כי המודלים העסקיים של החברות חייבים להשתנות: "תמיד יהיו חברות שיימכרו - ואין לי בעיה עם זה, כי זה מניע חדשנות. אבל חייבות לקום כאן גם חברות גדולות. אני אישית מאוד לא אהבתי את האנשים שרק מחפשים למכור את החברה ולהצטלם שיכורים על שפת הים".
פיטנגו, שפרס עומד בראשו, נהפכה באחרונה לקרן בעלת השקעות בחו"ל, ואף התעניינה בהקמת קרן של מאות מיליוני דולרים בסין. לדבריו, "בסין עשינו השקעה אחת - בחברת ג'ינקו סולאר שמפתחת צ'יפ לתעשיית הסולאר. זו השקעה חריגה, איננו עושים השקעות בסין ובחברות שאין להן קשר ישראלי. את ההשקעה הזו עשינו עם שותף מקומי, אבל אין לנו כוונה להמשיך בהשקעות כאלה".
בהתייחסו למשקיעים המוסדיים מישראל אמר פרס: "משקיעים ישראלים עדיין לא גילו את ההייטק הישראלי ולא מוכנים להשקיע בטכנולוגיה ישראלית".