איגוד לשכות המסחר: ביבי ושטייניץ הוטעו לגבי חוקי העבודה החדשים
אוריאל לין זועם על חוקי העבודה החדשים שיזם יו"ר ההסתדרות, האמורים להיות מאושרים בכנסת בחודשים הקרובים. לדבריו, "אישורם יביא לריסוק המגזר העסקי"
כעס גדול נשמע היום (ד') בכינוס של איגוד לשכות המסחר כלפי חוקי העבודה החדשים אותם יזם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בגיבוי התעשיינים. "יש דחף בלתי מובן ורפיסות שרוצה להפוך את המגזר העסקי לעבריינים", אמר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, שרמז על-כך שהתאחדות התעשיינים תלויה בהסתדרות על-מנת שהמפעלים החברים בה ישלמו להתאחדות דמי טיפול ארגוני כחלק מהסכם קיבוצי עם העובדים. לדברי לין, "ראש הממשלה ושר האוצר הוטעו ותוך ניצול ההכרח לצאת לפגישה עם אובאמה הגניבו להם סדרת חוקי עבודה שתהרוס את המשק, תגדיל את האבטלה ותהפוך את אנשי העסקים בארץ לעבריינים פליליים". לדברי לין, אישור חוקי העבודה אותם דורש עיני יביא לקריסה של עסקים רבים.
הזעם של לשכות המסחר מופנה בעיקר אל שלושה חוקים האמורים להיות מאושרים בחודשים הקרובים בכנסת. האחד, זה המחייב הנהלות לקיים משא-ומתן על הסכם קיבוצי עם ארגון עובדים חדש שקם בחברה, השני – קנס של עד 200 אלף שקל לבעל חברה המונע את כניסתו של נציג עובדים למקום העבודה והשלישי – הגדרת הלנת שכר ועבירות אחרות על דיני העבודה כעבירות פליליות ולא אזרחיות כיום. כך, מי שלא שילם את שכר עובדיו בזמן יכול לרצות עד חצי שנת מאסר במקום לשלם קנס פיצויי הלנה, כפי שהחוק קובע היום.
מנכ"ל איקיאה, שלומי גבאי, אמר ל"כלכליסט" כי הבעיה העיקרית שלו עם הצעות החוק היא שהדבר נעשה בכפייה. גבאי, כמו אחרים, לא הסתיר את חוסר התלהבותו מהקמה אפשרית של ועד עובדים באיקיאה ואמר כי "אין שום מקום לאפשר להסתדרות לנהל לנו את מערכת היחסים הזאת. בשוק ובתחרות חופשית כל הסכם קיבוצי כובל יאלץ את המעסיקים להתנהל מול סיטואציה בלתי אפשרית של שינויים שידרשו ביחס לתקופות משתנות. כל הסכם קיבוצי מאלץ אותנו להתמודד בתחרות מקומית ובינלאומית עם ידיים ורגליים קשורות". שמואל פרנקל, יו"ר אפסילון בית השקעות, אמר ל"כלכליסט" כי ההישג הגדול ביותר של הכנס הוא בכך שיקום ארגון מעסיקים "חופשי" ולא כזה התלוי בהסתדרות וייצג את המגזר העסקי בפורום המשולש של הממשלה, המעסיקים וההסתדרות, "שיהפוך למרובע" כדבריו. לין טען כי המטרה האמיתית של ההסתדרות בחקיקה החדשה היא להשיג את יעודה האמיתי - גביית מס מכל עובד, תשלום כפייתי של 0.8% מהשכר. ההסתדרות באה לעשות קופה על חשבון העובדים, קופה ממנה יהנו מנגנון ההסתדרות וההנהלה שלה.
לין פנה גם לראש-הממשלה ואמר כי "היית שר אוצר טוב, אל תהרוס את מה שהשגת בתמיכה בחבילת חוקים שתהרוס את המשק הישראלי. אני בטוח שרוה"מ ושר האוצר אינם מבינים את משמעות החוקים. גם עיני כנראה לא יודע מה המשמעות. אני קורא אפילו לחבר עופר עיני: עצרו את מצעד האיוולת". בסיום דבריו הודיע לין כי בכוונת איגוד לשכות המסחר, המייצג כ-280,000 עסקים ומליון ומאתיים אלף מועסקים, לפנות לתעשיינים ולקבלנים, הרוצים להיות חלק מהמגזר העסקי , על מנת שיצטרפו לאיגוד ולמאבק.
מלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים נמסר: "עסקת החבילה לא שינתה את זכותם של עובדי מפעלים להתארגן. התנאים קיימים כבר משנת 2001, וההסכם הנוכחי לא שיפר אותם לטובת העובדים. אז למה לבזבז כסף ציבורי רב ואנרגיות של חברי איגוד לשכות המסחר . כל מי שמטעה את הציבור לחשוב אחרת, עושה זאת - או מתוך חוסר ידע, או ממניעים אחרים שאינם ברורים".