תופעה: תמונות של משתמשי פייסבוק משמשות בפרסומות
משתמש הופתע לגלות את תמונת אשתו בפרסומת לאתר היכרויות. בפייסבוק האשימו מפתחי אפליקציות בהעברת התמונות למפרסמים, והודיעו כי שתי חברות פרסום נחסמו מהאתר בעקבות זאת
המקרה הקיצוני ביותר הוא של הבלוגרית שריל סמית, שתמונתה נלקחה ללא רשותה והוצגה בפרסומת לאתר היכרויות. הסיפור התגלה כשבעלה גלש בפייסבוק והופתע לראות את אשתו מתוארת כ-"פנויה לוהטת" בפרסומת. לדברי סמית, "טוב שלשנינו יש חוש הומור".
פייסבוק התנצלה על המקרה ומסרה כי לא היא אחראית על השימוש בתמונה בפרסומת, אלא חברת פרסום חיצונית שניצלה אפליקציה שפותחה על ידי צד שלישי כדי לקרוא את פרטיה של סמית, וזאת בניגוד לתנאי השימוש. פייסבוק מסרה גם כי בעקבות המקרה היא חסמה שני חברות מלפרסם באתר. הבהרה מלאה פורסמה בבלוג הרשמי של פייסבוק.
המקרה של סמית לא נבע ממדיניות הפרסום של פייסבוק עצמה. פרסומות שמוצגות על ידי פייסבוק משתמשות גם הן בפרטי המשתמש ובתמונתם, אך רק כדי לפרסם אמנים ודמויות ציבוריות שפתחו פרופיל באתר, ולא מועבר למפרסמים אחרים. משתמשים שאינם מעוניינים להופיע גם בפרסומות אלה יכולים לשנות את הגדרות הפרטיות שלהם באתר ולהמנע מלהופיע בפרסומות בכלל.
הבעיה של סמית נבעה מאפליקציה אשר הותקנה בפרופיל המשתמש שלה ושל בעלה. פייסבוק מארחת עשרות אלפי אפליקציות כאלה, החל במשחקי לוח ושאלוני טריוויה, ועד לשירותי היכרויות בין משתמשים. האפליקציות מפותחות על ידי חברות צד-שלישי, אבל מתארחות בתור אתר פייסבוק בצורה שקופה למשתמש. אפליקציות אלה יכולות לשלב בתוכן פרסומות שאינן קשורות לפרסומות של אתר פייסבוק עצמו.
על מנת לאפשר לאפליקציות לפעול, משתמשים מעניקים להן לרוב גישה בלתי מוגבלת למידע שבפרופיל, כולל תמונות המשתמש. כאן נוצרת נקודת התורפה: ברגע שמשתמש איפשר לאפליקציה לגשת למידע שלו, היא חופשייה לעשות בו כרצונה. במקרה של שריל סמית, שאלון תמים העביר את תמונתה לרשת המפרסמים שלה, וזו עשתה בה שימוש באפליקציה אחרת.
פייסבוק הודיעה כי אין ביכולתה למנוע מאפליקציות מלעשות שימוש ברעה במידע שהועבר אליהן, אך היא תגיב בחומרה ותחסום אפליקציות ורשתות פרסום אשר יעברו על הסכמי השימוש באתר.
מקרה זה מצטרף לסדרה של האשמות כלפי פייסבוק בחודשים האחרונים בנוגע לשמירה על פרטיות המשתמשים והמידע האישי שלהם. לפני כשבועיים הכריזה קנדה כי פייסבוק עוברת על חוקי הפרטיות שלה, זמן קצר לאחר מכן הצטרפה אליה אוסטרליה, וטענות דומות הושמעו גם על ידי האיחוד האירופי מוקדם יותר. בתחילת החודש גם הוגשה תביעה כנגד פייסבוק על כי היא שומרת לעצמה את הזכות להשתמש במידע של המשתמשים גם אם הקפיאו את חשבון הפייסבוק שלהם.