$
התעשייה

האור שבאמצע המנהרה: דברים טובים שקורים במשבר

בין הכותרות המכריזות על פיטורים, על ירידה מתמשכת בהשקעות ועל תעשייה בשיתוק אפשר למצוא גם כמה נקודות אור: הירידה בתחרות דווקא מעלה את האיכות, האקזיטים משתלמים יותר והחנטרישים נעלמים

מאיר אורבך 12:3531.05.09

הסיסמה "אין רע בלי טוב" תקפה גם מחוץ לעולמם של נזירים בודהיסטים. היא פועלת, למשל, בהייטק. הרע ידוע: פיטורים של אלפי עובדים בישראל ומאות אלפים בעולם, שיתוק של תעשיית ההון סיכון, פגיעה בחברות ותיקות לצד סטארט־אפים עקב הירידה בהוצאות ארגונים על מחשוב, ופגיעת שרשרת בעסקים שנסמכים על תעשיית ההייטק - החל בחברות השמה וכלה במסעדות ובנהגי מוניות. אבל יש גם טוב.

 

1. יותר יציבות לבעלי התעוזה

 

בארי אגרס וראבי מהרט, מייסדי קרן ההון סיכון האמריקאית לייטספיד, המנהלת 2 מיליארד דולר, מאמינים שהיעלמותן של מאות חברות סטארט־אפ והצניחה במספר החברות החדשות שזוכות להשקעה דווקא יעזרו למי שבכל זאת יקימו חברות. "בעתות שגשוג קמות בכל תחום עשרות חברות זהות שמתחרות זו בזו. מיעוט הכסף יביא למצב שבו כל יזם שיקים חברה יידע בוודאות שיש לו פחות תחרות בתחומו, ופחות לחצים להזדרז. הדבר יביא לכך שחברות שכן יוקמו יפתחו דברים איכותיים יותר", אומר אגרס מלייטספיד.  

 

 איור: עומר הופמן

 

"הירידה בתחרות תהיה לא רק מצד של סטארט־אפים אחרים, אלא גם מצד החברות הגדולות, שכרגע ממעטות לפתח מוצרים חדשניים אלא מתמקדות רק במה שמייצר להן עכשיו מזומנים", מוסיף ארז שחר, שותף מנהל בקרן ההון סיכון אוורגרין. "הסטארט־אפים שיעברו בשלום את התקופה הזאת יהיו הראשונים ליהנות מהתעניינות החברות הגדולות, ברגע שלאלה יחזור הרעב לחדשנות".

 

2. יזמים יותר איכותיים

 

"אנחנו פוגשים עכשיו רק יזמים איכותיים", מוסיף ארז שחר מאוורגרין. "הרבה יזמים שבעבר פנו בקלות לקרנות מבינים שעכשיו אין אותה כמות כסף, ושמתבצע סינון קפדני הרבה יותר. לכן מגיעים לפתחנו רק משקיעים רציניים". "עכשיו, כשהמים יורדים לשפל, רואים מי שחה עם בגדים ומי שחה בלי", מוסיף ג'וני זאקס, שותף בקרן הון הסיכון ג'נסיס.

 

משקיעים אחרים ששוחחנו איתם אמרו שבתקופות משבר פונים אליהם רק אנשים עם הרבה מאוד אומץ, או בלי משהו אחר לעשות.

 

3. יותר יעילות בניהול החברות

 

"עלויות ההקמה של חברות כיום הן נמוכות משמעותית מבעבר", אומר זאקס מג'נסיס. "מהנדסים מבינים את המצב ומסתפקים בשכר ריאלי יותר, כל מבנה עלויות השכר משתנה וחוזר לרמות נמוכות יותר".

 

"בגלל הירידה הזאת בהיקף ההשקעות בחברות שאנחנו עוזרים להקים, אנחנו מצפים לראות בעתיד אקזיטים איכותיים הרבה יותר", מוסיף שחר. "את הפירות נקטוף ברגע שהשוק יחזור למצב הנורמלי".

 

אבל בעוד הקרנות מציינות את נקודות האור, היו מי שהתקשינו לשמוע מהם מילה של שביעות רצון: הסטארטאפיסטים עצמם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x