$
התעשייה

כך ממחזרים 40 מיליון דולר

תושייה בעת משבר: קרנות הון סיכון משקיעות מחדש את כספי האקזיטים ומקצצות לעצמן בדמי ניהול - וכך מאפשרות את המשך פעילותן של חברות הסטארט-אפ שהשקיעו בהן, בלי לבקש סכומים נוספים מהמשקיעים

מאיר אורבך 13:3619.03.09

קרנות ההון סיכון הישראליות בבעיה. בשנים האחרונות הן השקיעו כמה מיליארדי דולרים במאות חברות סטארט־אפ, שעשרות מהן פעילות כיום. אלא שחלק גדול מההשקעות עלול להיעלם: סטארט־אפים רבים זקוקים להשקעות נוספות כדי לשרוד, בין אם במסגרת סבב השקעות מתקדם, ובין אם לצורך התמודדות עם קשיים לא צפויים. אבל לקרנות אין די מזומנים לסייע לכל החברות שלהן, ובשונה מבעבר, הן גם לא חוזרות לבקש סכומים נוספים ממשקיעיהן שלהן. אף אחת מהקרנות הגדולות בישראל לא הודיעה על גיוס קרן המשך, ופרט לקרן גריילוק, שגייסה ממשקיעיה עוד 50 מיליון דולר, אף קרן לא ביקשה תוספת מזומנים לקופתה. קלפרס, קרן הפנסיה של קליפורניה, שמשקיעה כספים בקרנות הון סיכון ישראליות, פרסמה לאחרונה שכמה מהקרנות בישראל יתקשו להחזיר את הכספים למשקיעיהן. 

 

התוצאות כבר בשטח: איאמבה, סטארט־אפ מכפר סבא שמפתח טכנולוגיות חדשות לשיחות ברשת, נמכר בסוף 2008 ב־10 מיליון דולר לחברת מארוול, אחרי שהושקעו בו כ־25 מיליון. אחד ממשקיעי איאמבה אמר ל"כלכליסט" שבכל תקופה כלכלית אחרת היו ממשיכים להשקיע בחברה, שהשוק שלה עדיין לא הבשיל.  

 

איור: יונתן וקסמן איור: יונתן וקסמן איור: יונתן וקסמן

 

אבל בזמנים קשים מוצאים פתרונות יצירתיים. ל"כלכליסט" נודע כי ורטקס, קרן הון סיכון מהגדולות בישראל, שמנהלת פורטפוליו חברות בשווי של כ־650 מיליון דולר, הצליחה להרחיב את היצע המזומנים שלה ב־30–40 מיליון דולר - בלי לגייס דולר חדש אחד.

 

איך? בשתי פעולות: האחת היתה לפנות למשקיעי הקרן ולהציע להם "למחזר" את כספי האקזיטים. כלומר, במקום שמשקיעי הקרן יתחלקו ברווחים, הם ישאירו אותם בידי הקרן להשקעה חוזרת. הפעולה השנייה היתה להקטין משמעותית את דמי הניהול שהקרן גובה - כ־2 מיליון דולר מדי שנה - וצירוף ההפרש אל כספי ההשקעה. הסכום שהצטבר מספיק להמשך מימונן של כעשר חברות סטארט־אפ למשך שנה לפחות, וכך יאפשר לקרן להימנע מ"מצבי איאמבה", שבהם חברה טובה נמכרת במחיר הפסד.

 

"קוראים לזה 'Revolving', וזה מנגנון שמוכר למרבית הקרנות המקצועיות", אומר יוסי ויניצקי, שותף־מנהל בקרן ההון סיכון אתגר. "המשקיעים של הקרנות מסכימים לסידור, כי האלטרנטיבה היא שהקרן תיעלם והם ייאלצו לנהל בעצמם את האחזקות. מיחזור כספי האקזיטים מעלה את הסיכויים להגיע להצלחות נוספות עם סטארט־אפים שיש להם הרבה פוטנציאל ושרק זקוקים לאורך נשימה".

 

"עוד קרנות עושות זאת", אומר ויניצקי. גורם בתעשייה העריך באוזנינו שכמה קרנות שמיחזרו כספי אקזיטים מעדיפות לא לספר על כך, כדי להימנע מלחץ מצד הסטארט־אפים. "מטרת הקרנות עכשיו", אומר הגורם, "היא לייצר ביצועים שימשכו את המשקיעים בחו"ל לשוב ולהשקיע בהן בעתיד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x