$
פנאי

"כלכליסט" בוחר: היין האדום של ישראל

קוראי וגולשי "כלכליסט" מוזמנים לבחור את הבקבוק הטוב מכולם מתוך עשרה יינות אדומים מובחרים. הטעימות יתקיימו ברשת "דרך היין"

שלמה פפירבלט 10:0219.04.10

הישראלים אוהבים יין אדום, עובדה. 75% מהיינות שנמכרים בארץ מדי שנה הם אדומים. היינות האדומים המקומיים זוכים לפרסים בינלאומיים, ואניני טעם מצרפים אותם למרתף הביתי.

 

האדומים מיוצרים מעשרות זנים, משיראז אוסטרלי ועד פינוטאז' דרום אפריקאי. בשנים האחרונות החך הישראלי השתדרג: הקריניאן, שהיה "סוס העבודה" בתקופת היינות הפשוטים, הוא כבר לא הפופולרי ביותר, ואת מקומו תפס הקברנה סוביניון האיכותי. "כלכליסט" ורשת "דרך היין" מזמינים את הקוראים והגולשים לבחור את היין האדום של ישראל.

 

ירדן קברנה סוביניון ירדן קברנה סוביניון

"כלכליסט" פנה ל־25 ייננים מובילים וביקש מהם לבחור את חמשת היינות האדומים הטובים ביותר שיוצרו בישראל. התוצאות הועברו למכון סקרים סנסורי, שהרכיב רשימה של עשרת היינות שזכו למרב הקולות. מתוך רשימה זו יבחרו בחג השבועות קוראי וגולשי "כלכליסט", לקוחות רשת "דרך היין" ושפים מובילים את "היין האדום של ישראל". הבוחרים יוזמנו לטעימה עיוורת, שתתקיים במרתפי "דרך היין" ברחוב החשמונאים 93 בתל אביב.

 

בטעימה, שתתקיים על פי הכללים המקובלים בתחרויות, יתבקשו הטועמים לדרג את היין. מכון הסקרים יהיה אחראי על שאלון שיחולק לטועמים וינתח את התשובות עד לקבלת התוצאה הסופית. הטעימות יתקיימו בתאריכים 25.4, 29.4 ו־30.4. תוצאות התחרות יתפרסמו בגיליון שבועות של "כלכליסט".

 

להרשמה לטעימות היין לחצו כאן

 

ירדן, קברנה סוביניון, 2006, יקבי רמת הגולן. זהו היקב שהחל את מהפכת האיכות ביין הישראלי באמצע שנות השמונים של המאה שעברה, זכות שתעמוד לו לעד. היין הישראלי הראשון שעורר הדים בינלאומיים והתפעלות מקומית באותם ימים היה ירדן, קברנה סוביניון מבציר 1984, אשר שווק לראשונה ב־1987. הקברנה סוביניון הנוכחי, מסדרת העילית של היקב, ירדן, עשוי מענבי הכרמים שעליהם הצביע היינן ויקטור שונפלד כמשובחים ביותר העומדים לרשותו. הם ממוקמים במרכז ובצפון רמת הגולן וכרם נוסף בגליל העליון. היין התיישן במשך 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי, 40% מהן חדשות.

 

ספיישל רזרב. רקנאטי ספיישל רזרב. רקנאטי צילום: אלה סברדלוב קרן

מדיטראניאן, 2007, יקבי כרמל. הגדול וההיסטורי שבין היקבים בהיסטוריה המתחדשת של היין הישראלי נמצא באחרונה בתנופת התחדשות והשקעות גדולות. המדיטראניאן הושק לאחרונה ברוח ים־תיכונית קלאסית של ארצות היין. היינן ליאור לקסר מבסס אותו על בלנד של זנים: קריניאן מגפנים זקנות (בנות 30–40 שנה) מאזור זכרון יעקב, שיראז (הידוע גם כסירה בצרפת), פטיט סירה ופטיט וורדו. אל האדומים האלה נוסף (בסגנון יינות עמק הרון) גם מעט ויונייה (2%). היינות התיישנו בנפרד במשך שבעה חודשים, עורבבו וחזרו לחביות לתקופת התיישנות נוספת של עוד שמונה חודשים.

 

ספיישל רזרב, 2006, יקב רקנאטי. הכרמים של היקב הממוקם באזור התעשייה עמק חפר והחוגג השנה עשור להקמתו מספקים ענבים בקו עולה של איכות. היקב בבעלות לני רקנאטי ואורי שקד כבר מייצר בשנה יותר מ־600 אלף בקבוקים. הענבים של הרזרב הזה נבצרו בשנת העבודה האחרונה ביקב של לואיס פסקו, היינן הקודם, אך ההחלטות המקצועיות בהמשך חייו הן של היינן שהחליפו בתפקיד, גיל שצברג. זהו יין העשוי מענבי קברנה סוביניון מכרם קדיתא אשר למרגלות הר מירון, עם תוספת (18%) של ענבי מרלו מכרמי קיבוץ מנרה. היינות התיישנו בנפרד במשך ארבעה חודשים בחביות עץ אלון, ואחרי הבלנד הוחזרו לחביות ל־19 חודשים נוספים.

 

דומיין דו קסטל, גראנד וין, 2007, יקב קסטל. היקב שהוקם על ידי אלי בן זקן במושב רמת רזיאל שבהרי ירושלים, בשנת 1992, היה יקב הבוטיק הישראלי הראשון שעורר התלהבות והערכה בקרב מבקרי וחובבי יין בעולם. ממאות ספורות של בקבוקים בשנתו הראשונה צמח היקב עד לכ־100 אלף בקבוקים בשנה כעת. היין הזה, הנחשב לבכיר של היקב, הוא בלנד של קברנה סוביניון ומרלו, עם תוספות קטנות של מלבק ופטי וורדו, אשר התיישן במשך 22 חודשים בחביות עץ אלון.

 

יראון, 2006, יקב הרי גליל. היקב, הנטוע בלב ארץ היין הנפלאה של הגליל העליון, שייך לשותפות של קיבוץ יראון ויקבי רמת הגולן, וחוגג השנה עשור. סדרת היין העילית של היקב היא יראון, והיינן מיכה ועדיה מבסס אותה על פרי הכרמים הסמוכים ליקב. היין מבציר 2006 הוא בלנד העשוי 58% קברנה סוביניון, % 37 מרלו ו־% 5 סירה. היין התיישן במשך 16 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות.

 

אבני החושן, יהלום, 2007, יקבי בנימינה. היקב הוותיק אשר עבר לפני כשנה לזקי שלום, הבעלים של רשת חצי חינם, נמצא זה זמן בתנופת התרחבות. סדרת אבני החושן, סדרת הדגל

של היקב, מתאימה רעיונית בין יינות שונים לבין האבנים אשר היו על חושן הכוהן הגדול בבית המקדש. לעשיית יין היהלום שבסדרה בחר היינן ששון בן אהרון שלושה זנים מארבעה כרמים שונים להרכבת הבלנד: 25% קברנה סוביניון מכרם קדמת צבי ברמת הגולן, 25% קברנה סוביניון מכרם בן זמרה במרום הגליל, 30% סירה מכרם באזור שפלת יהודה ו־20% פטי ורדו מכרם באזור השפלה. היינות מהזנים השונים תססו והתיישנו בנפרד בחביות עץ אלון צרפתיות במשך 20 חודשים בטרם נעשה הערבוב.

 

קברנה סוביניון, רזרב, 2006, יקב פלם. היקב המשפחתי לחלוטין של האחים, אבא/אמא והאחות פלם, בניצוחו המקצועי של היינן גולן פלם, שוכן בפינת חמד על הדרך לבית שמש, בפאתי יער אשתאול. את הענבים הם מביאים ליקב מכרמים בהרי יהודה ובגליל העליון - ומספר הבקבוקים המיוצרים בשנה ביקב כבר עולה על 100 אלף. את הרזרב - יין הדגל שלהם - הם עשו מ־86% קברנה סוביניון בתוספת של מרלו וכמות זעירה של פטי ורדו, אשר התיישנו בחביות עץ אלון במשך 18 חודשים.

 

 

 

יער יתיר. יקב יקיר יער יתיר. יקב יקיר

יער יתיר, 2006, יקב יתיר. היקב השוכן בדרום, לא הרחק מתל ערד ההיסטורי, הוא בבעלות יקבי כרמל, וכרמיו נטועים על אחד הטרוארים היותר מיוחדים שיש בישראל. שילוב מיוחד במינו של סוג קרקע, שיפועים, משקעים ומיקרו־אקלים הנותן ענבי יין עם אופי יוצא דופן. הגתות הרבות מתקופת ממלכת יהודה התנ"כית מוכיחות כי לא מדובר בתגלית חדשה, כי אם מתחדשת. היינן ערן גולדוואסר, חניך אסכולת העולם החדש, זכה לשבחי הביקורת הבינלאומית על יינות השנים האחרונות. יער יתיר, יין הדגל של היקב, עשוי מענבי קברנה סוביניון, פטי וורדו ומעט מרלו. היין התיישן במשך 16 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות.

 

מיסטי הילס, 2006, יקב צרעה. היקב, שהוקם בתחילת שנות התשעים על ידי היינן המוכשר והאהוב רוני ג'יימס המנוח, ממשיך להתבסס על פרי כרמיו הטובים באזור הרי יהודה. איש עסקים ישראלי הנמצא בחו"ל נכנס כמשקיע, בהנהלה יושב איש ההייטק לשעבר אורי רן, והיינן שעבד עם ג'יימס בשנותיו האחרונות, ערן פיק, מוביל את עשיית היין. המיסטי הילס נעשה ביקב רק בשנות בציר יוצאות דופן, מהחלקות הטובות ביותר. בציר 2006 מופק מענבי סירה (50%) וקברנה סוביניון (50%) מחלקה מסוימת של אדמת טרה רוסה רדודה על גבי סלע גיר אשר בכרם שורש, הנטועה על גבי מדרון צפוני. שילוב טרוארי מיוחד.

 

מיסטי הילס. יקב צרעה מיסטי הילס. יקב צרעה צילום: אלה סברדלוב קרן

סיקרא, סירה, 2006, יקב קלו דה גת. היקב השוכן ליד קיבוץ הראל, בלב כרמיו, הוקם לפני כעשור ומהר מאוד צבר לעצמו מוניטין מקומי ובינלאומי. הבעלות היא משותפת של היינן איל רותם והקיבוץ, ואולמות העבודה, כמו גם מרתף החביות, נבנו בסמוך לבניין אבן אשר שימש בימי מלחמת העצמאות כמפקדתו של מפקד חטיבת הראל, יצחק רבין. כאשר ניטעו במקום גפנים נחשפה גת עתיקה, בת כ־3,000 שנה, המעידה כי המקום שימש לגידול ענבים ועשיית יין בעבר הרחוק. היין עשוי על טהרת הזן, והוא התיישן בחביות עץ אלון במשך כ־20 חודשים.

 

 

עוד בנושא:

 

אנשי עסקים מספרים על אהבתם ליין אדום

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x