מלחמתה של החנות העצמאית הכי מפורסמת במנהטן
חנות הספרים העצמאית המיתולוגית ה”סטרנד” בניו יורק הודיעה כי היא על סף פשיטת רגל ומיד זכתה בתמיכה עצומה. אך אז צצו טענות כלפי הבעלים, אשת סנטור מיליונרית, כי רכשה בעצמה מניות של אמזון, פיטרה את עובדיה ומנעה מהם להתאגד
חנות הספרים העצמאית המפורסמת ביותר בניו יורק The Strand היא הנפגעת החדשה מהמשבר הכלכלי, ומצויה בסכנת סגירה. החנות המיתולוגית שפועלת כבר קרוב ל־100 שנים על ברודוויי פינת רחוב 12 במנהטן פרסמה בשבת הודעה: “שרדנו כמעט הכל במשך 93 שנים: את המשבר הכלכלי הגדול, שתי מלחמות עולם, את רשתות הענק ואת המסחר אונליין. אבל המגפה גרמה לכך שלא נוכל לשרוד את הירידה העצומה בזרם המבקרים בחנות, את העובדה שכמעט ואין בעיר תיירים ואת כך שאי אפשר לקיים אירועים בתוך החנות”, כתבה ננסי באס־וויידן, בעלת החנות ונכדתו של המייסד.
- הזוכה בפרס נובל לספרות: המשוררת האמריקנית לואיז גליק
- המפיק סרן סוויסטרופ: “החיים הם מאבק כמעט לכל אחד"
- העורך והמתרגם משה רון: "אני לא יודע מה שוק הספרים רוצה היום"
את הסטרנד, “המלכה הבלתי מעורערת של חנויות הספרים העצמאיות”, כפי שכינה אותה ”הניו יורק טיימס” - מקדש לאוהבי ספרים המייצג את הקוטב הנגדי לדורסנות התאגידית של אמזון ורשתות הענק - ייסד ב־1927 בנג’מין באס, מהגר ליטאי שהגיע לעיר בגיל 17. מאז נשארה בבעלות משפחתית.
את החנות הראשונה פתח באס בשדרה הרביעית, שכונתה בשנות ה־20 של המאה הקודמת “שדרת הספרים”, ופעלו בה 48 חנויות, כשהיחידה מביניהן שעדיין פועלת היא זו של באס. ב־1957, אחרי שבנו של באס, פרד, תפס את מקומו כמנהל, היא עברה לחלל גדול יותר בבניין של חמש קומות על ברודוויי, שני בלוקים מהיוניון סקוור וזו נשארה החנות המרכזית עד היום, כאשר בתחילת שנות ה־2000 היא עברה שיפוץ משמעותי, הורחבה והונגשה (בהמשך נפתחה גם חנות קטנה יותר באפר איסט סייד ושני “קיוסקים” שמוכרים את מרכולתה בטיימס סקוור ובסנטרל פארק).
ב־2015 הוציאה החנות - האהובה במיוחד על במאים שצילמו בה סצנות ל”סקס והעיר הגדולה”, “ג’ולי וג’וליה” ו”פשוט נהדרת”, בין השאר - קטלוג שכלל 2.5 מיליון כותרים של ספרים חדשים, משומשים ונדירים, וזו הסיבה שהמוטו שלה הוא “18 מייל של ספרים” - על שום הכמות העצומה של כותרים שהיא מחזיקה.
“מחזור ההכנסות שלנו ירד בכמעט 70% לעומת המחזור בשנת 2019”, הסבירה באס־וויידן בהודעה. “הסיוע שסיפקה הממשלה לעסקים קטנים הצליח להחזיק אותנו במשך כמעט שמונה חודשים של הפסדים, אבל עתה אנחנו נמצאים בנקודה שבה העסק שלנו כבר לא יכול להחזיק את עצמו. החודשים הקרובים הם אלה שיכריעו את עתידנו, לכן אנחנו צריכים שתעזרו לנו לעודד את הקהילה לקנות מאתנו, כדי שנוכל להשאיר את דלתות החנות פתוחות עד שיימצא חיסון”.
הפנייה של באס־וויידן תפסה תאוצה במהירות רבה ברשתות החברתיות, ומאז יצאה, עלו מאות פוסטים עם ההאשטאג SaveTheStrand# שמעודדים רכישה בחנות, בהם של סופרים ומפורסמים כמו גרי שטיינגהרט ואריאנה האפינגטון. אתמול בבוקר העלתה באס־וויידן בטוויטר סרטון שבו היא מודה למאות תושבי ניו יורק שהתגייסו להציל את החנות האהובה עליהם ועומדים עכשיו בתור ארוך שנוצר בכניסה.
אבל אז העלילה החלה להסתבך: תלונות החלו להישמע בשל קשריה המשפחתיים. בעלה, רון וויידן, הוא סנטור דמוקרטי מאורגון. ומכיוון שסנטורים מחויבים להצהיר על הוצאותיהם, נחשף כי באס־וויידן רכשה מניות של אמזון בסכום הנע בין 115 ל־250 אלף דולר. זה כמובן הרים גבה אצל רבים, שתהו איך היא, מצד אחד, מבקשת תמיכה ומצד שני, יכולה להרשות לעצמה לרכוש מניות בכאלה סכומים. היא, מצדה, טוענת שרכישת המניות באמזון, שנגדה יצאה כמה פעמים כבעלת חנות ספרים עצמאית, נועדה להגן על החנות שלה.
בתחילת המשבר הנוכחי בחודשים מרץ ואפריל פוטרו 188 מבין 230 עובדי החנות. לאחר מכן הוגדל המענק הממשלתי שקיבלה עבור החנות, בתנאי שתאפשר ל־212 עובדים להמשיך לעבוד בה. ביולי היא שכרה מחדש 33 מהם ומאז כבר פיטרה 12. התגובות על אודותיה ברשת מגלות גם כי שהיא לא חובבת את איגודי חנויות ספרים וניסתה למנוע מעובדיה להצטרף אליהם. אבל רוב הביקורת ממוקדת במצבה הכלכלי: באותה הצהרה פדרלית של בעלה נחשף כי משכורתו בשנה שעברה עמדה על סכום של 2.5 מיליון דולר, ושלפני חמש שנים מכרו בני הזוג את ביתם באורגון במחיר של 7.5 מיליון דולר. וכך האהדה אל באס־וויידן השתנתה במהרה להטחת ביקורת. ויש התוהים איך מישהי כה אמידה לא מתביישת לבקש עזרה. בכותרות לכתבות על החנות ביממה האחרונה היא כבר לא מופיעה כבעלת חנות הספרים העצמאית אלא כ”אשת הסנטור המיליונרית”.