$
פנאי

משבר הקורונה

בגלל הקורונה: נדחה פסטיבל ישראל שתוכנן לחודש יוני

הנהלת הפסטיבל הודיעה לאמנים מהארץ ומהעולם על דחייתו ושמועד חדש יפורסם בהמשך. מנכ"ל הפסטיבל אייל שר: "זה משפיע על ההכנסה והפרנסה של מאות אנשים"

מאיה נחום שחל 20:1619.04.20

בשל מגפת הקורונה ואי הוודאות באשר לקיום אירועי תרבות רבי משתתפים, הודיעה הנהלת פסטיבל ישראל ירושלים לאמנים מהארץ ומהעולם על דחיית הפסטיבל ה-59, שהיה מיועד להתקיים בחודש יוני.

 

מנכ"ל הפסטיבל אייל שר הודיע לעשרות האמנים שעקב הנסיבות וההגבלות שהוטלו על ידי רשויות המדינה, כולל הוראות בידוד, מניעת התקהלות ואיסור על קיום אירועים, לא ניתן לקיים את הפסטיבל במועד המתוכנן ומועד חדש יפורסם בהמשך.

 

התוכנית האמנותית של פסטיבל ישראל נבנית שנה מראש על ידי צוותים אמנותיים המסיירים בין השאר בעולם על מנת למצוא את המופעים והאירועים המתאימים. אולם, כמו אירועים גדולים רבים בעולם בהם האולימפיאדה והאירוויזיון, גם את האירוע השנתי הזה לא ניתן יהיה לקיים.

 

תקציב פסטיבל ישראל השנה עומד על 7.5 מיליון שקל. בשיחה עם כלכליסט אמר שר: "40% מהתקציב כבר יצא בפועל ועוד קרוב ל-30% בהתחייבויות חוזיות שאנחנו צריכים לפתוח תחת סעיף כוח עליון מול האמנים וכל נותני השירותים, האולמות והמלונות. ברגע שדוחים למועד לא ידוע - התוכנית עוברת שינויים וזה הולך להיות פסטיבל חדש לגמרי, וגם אם ננסה להציל חלק מהמופעים לא כולם יהיו רלוונטיים למציאות החדשה, אולי אפילו תלושים, כי יש מופעים שממש דורשים נגיעה והתקרבות, כמו מופע במרחב הציבורי שמזמין 70 אנשים בגילאים שונים להתאגד ולעשות חזרות עם כוריאוגרף, או מופע של בנות 70 פלוס שהיו הראשונות שהפסיקו חזרות".

קינגדום קינגדום צילום: וינצ'ז ויאפלנה

 

כמו כל מנהלי מוסדות התרבות, שר מודאג בימים אלה באשר לעתידה של התרבות בישראל ומבקש להדגיש "הכי חשוב להבין שזו לא תרבות רק למען הרוח והנפש, אלא זה מגזר תעסוקתי וזה משפיע על ההכנסה והפרנסה של מאות אנשים, לא רק אמנים אלא אנשי סאונד, תאורה, מעצבים, סדרנים, נהגים וכו'. אם הפסטיבל היה נדחה בשבועיים היינו סופגים את זה, אבל ברגע שזה למועד בלתי ידוע זה מדאיג מאוד".

 

יריית הפתיחה תוכננה ל-4 ביוני עם מופע חגיגי "פנים אל מול פנים" של גידי גוב ויהודה פוליקר לרגל 30 שנה למופע המשותף האחרון שלהם. "אנחנו בודקים אופציה לעשות אותו באופן אחר, אבל בעיקרון אנחנו מאוד מאמינים באמנות החיה. זה שכולם הולכים לעולם הווירטואלי דיגיטלי זה בסדר, אבל לא באמת תחליף למופע או הצגה שצריך לראות חי. כל מהות התיאטרון מבוססת על חוויה משותפת של התקהלות ושיתופיות ואלה ערכים שאנחנו לא רוצים לוותר עליהם, לכן אנחנו כרגע לא רואים מצב שלוקחים מופע שאמור לקרות בפסטיבל ובמקום על הבמה שמים ברשת. אם נרצה לעשות משהו ברשת זה יהיה משהו שונה".

 

דמוקרטיה באמריקה, רומיאו קסטלוצ'י דמוקרטיה באמריקה, רומיאו קסטלוצ'י צילום: מארי קלאוזד

 

 

דני הלפרין, יו"ר ההנהלה הציבורית של הפסטיבל הודיע: "בשבועות הקרובים נקיים שיחות עם משרד התרבות ועיריית ירושלים כדי לברר עד כמה הם מוכנים להיות שותפים שלנו בסיכון המשתמע מקביעת מועד שאינו רחוק מדי לקיום הפסטיבל".

 

בין היוצרים והאמנים הבולטים השנה בפסטיבל - רומיאו קסטלוצ'י, מגדולי במאי התיאטרון העכשווי בעולם עם היצירה המסעירה "דמוקרטיה באמריקה"; אנחליקה לידל, הבימאית הספרדייה השוברת כל טאבו אפשרי בעיבוד הבועט ל"אות השני" - היצירה החשובה ביותר בסיפורת האמריקאית של אמצע המאה ה-19; מתילד מונייה ואלן פולס במחול האקטרווגנדי "הנשף"; אמן הפלמנקו הספרדי אנדרס מארין במופע עם מוזיקת עם ספרדית, רוק וריקוד; האמן הפלסטי תיאו מרסייה והכוריאוגרף סטיבן מישל עם היצירה "פתרונות נוחים לחיים מאושרים" - כשהגוף האנושי הופך לחצי אדם-חצי רהיט; בכורה עולמית ללהקת ורטיגו והכוריאוגרף שרון פרידמן; הדס עפרת, זוכה פרס ישראל לשנת 2016, במסע בינתחומי בבית ברגמן - מעונה הפרטי של אספנית האמנות שרלוט ברגמן במתחם מוזיאון ישראל בירושלים, יסמין גודר ועוד.

x