הדובדבן שבקצפת: קולגות מספרים על רביבה אפל
פרפקציוניסטית, מעמיקה וסקרנית עד הרגע האחרון. קולגות וחברים מספרים על מלכת הקונדיטוריה רביבה אפל, שנפטרה שלשום
"אני מכיר את רביבה אפל מתחילת דרכה", אומר השף רן שמואלי. "התחלנו בערך באותה התקופה. שתיים מהתכונות שאני הכי מעריך אצל אנשים הן צניעות ופרפקציוניזם, והיא היתה כזו. יש כאלה שמתרגמים את זה ל'אישה קשה', אבל היא לא היתה קשה, היא פשוט ידעה בדיוק מה היא רוצה ולא ויתרה לאורך כל הדרך. היא הביאה לארץ בשורה. הדיוק, הנאמנות למקור והכבוד לחומרי הגלם היו אלה שהנחו אותה. לא עניין אותה הכסף, עניין אותה המוצר, שהוא יהיה מושלם. לנסוע לפני 30 שנה לרמת השרון ולראות מרז'ולן (עוגת שכבות) או קרואסונים מושלמים שיכולת למצוא עד אז רק בפריז, זו היתה התרגשות".
"הכירה כל קונדיטור"
"היינו חברים טובים מאוד", אומר השף ארז קומורבסקי. "אני התמכרתי לעוגת הקונקורד שלה. היא הכניסה את האפייה הצרפתית המקצועית שלא היתה פה קודם. היה לה רעב אינסופי, עד הרגע האחרון, ללמוד עוד דבר ועוד טכניקה, וגם קפדנות אינסופית. זה נדיר במקצוע שלנו – לא לאבד את הסקרנות ואת התשוקה. עצוב לי מאוד ברמה האישית, אבל אני יודע שהיא משאירה מורשת מפוארת. היא הצליחה להעביר את הדי.אנ.איי שלה לדורות שלמדו אצלה ועובדים גם היום במסעדה".
"הכרתי אותה במסעדה הראשונה שלי, מסעדת ויולט באודים. בהתחלה פחדתי ממנה או ליתר דיוק מהביקורת שלה", מספר השף יוסי שטרית, "אבל בהמשך גיליתי אשת מקצוע סקרנית ושוחרת קולינריה מהטובות שידענו פה. לפני חמש שנים נסענו יחד לפרנקפורט, ובכל רגע פנוי דאגתי לחקור אותה בכדי לשאוב עוד טיפת מידע. היא הכירה כל קונדיטור בעולם ומהן מנות הדגל שלו, לא כמו אנשים אחרים בגילה שלעיתים נוטשים את החיפוש וההעמקה בתחום ועושים את הדברים שקלים להם. והיו לה את המקרונים הכי טובים בעולם".
"רביבה היתה אישה יוצאת דופן ששינתה את פני הקונדיטוריה והפטיסרי בארץ", אומר השף רועי סופר. "מוסר העבודה שלה והתשוקה הבלתי נגמרת לאוכל הציבו אותה כראשונה בפער גדול מול המתחרים. מספיק לראות את רשימת הקונדיטורים שעבדו תחתיה כדי להבין. כל זה בנוסף לצניעות, נועם וסבלנות בלתי נגמרת".
"מעטות הפעמים בהן שמו של מקצוע נקשר בעיני כל בעל דעה עם שמו של אדם יחיד", מוסיף השף יונתן רושפלד. "רביבה אפל השאירה חותם מסוג זה . מפעל חייה ושמה זהים מילה פטיסרי מילים רבות יאמרו על לכתה, אבל כולן יחד לא יתארו מספיק את דרכה ואף אחת מהן לא תהיה בטלה".
"קשובה ודואגת"
"כולם מספרים על רביבה מלכת הקונדיטוריה, אני רוצה לדבר על רביבה החברה", אומרת השפית דליה אלחדף שהיתה חברה קרובה של אפל. "ההכרות שלנו התחילה לפני המון שנים בבית הקפה. היא המשיכה בזה שהיא באה ואכלה אצלי בבית וגילתה את הבישול הלטיני. אחר כך גם הבן שלי עבד במקום והיא זו שהמליצה עלי ל'מאסטר שף'. הייתי מתייעצת איתה המון ובכל דבר היא היתה קשובה ודואגת. התחלתי דרכי המקצועית בבישול בגיל 50, והיא היתה מודל לחיקוי מבחינתי, הייתי מסתכלת עליה ואומרת שאם היא בגיל 60 פלוס יכולה, מה זה בשבילי. בשש וחצי בבוקר כבר היתה במסעדה. אלחדף מספרת שגם אחרי שחלתה לא הפסיקה להיות מעורבת בנעשה במסעדה. "לפני טיפולי הכימותרפיה היא היתה מגיעה למסעדה, שותה קפה ואפילו מעירה מדי פעם לאיזה מלצר אם לא היה נקי.
"היא לא אהבה להצטלם ולא אהבה פרסום, הכל עשתה בעצמה ועם האנשים שסביבה"