$
אוכל

להיות אשכולית: "הפרי האסור" מברבדוס הפך לרב-תכליתי

מיץ סחוט לשתייה, תיבול לסלט ודגים, עוגה וסוכריות לקינוח, ואפילו דיאטה. אין כמו טעמה המתוק־מריר של האשכולית

הדיי עפאים 08:2712.01.17

כשהחלו לחנוט את האשכוליות על עצי ההדר בברבדוס במאה ה־17, כינו אותן הילידים והכובשים כאחד בשם "הפרי האסור", זה שצמח בגן עדן על עץ הדעת ושבעוונו נשלחנו ממנעמי הגן אל האדמה המייסרת שלנו. אחר כך התפתו גם בני האי למיץ המתוק־מריר הממכר והחליפו את שמו של הפרי ב"הדר גן העדן". מי שטעם פלחי אשכולית מתפוצצי עסיס, יידע בוודאי על שום מה.

 

נראה שהאשכולית נולדה מהכלאה טבעית בין תפוזים מתוקים ופומלות שהובאו אל האי על ידי הכובשים הקולוניאליסטיים. כך או כך, גם הדר גן העדן נעלם וכשהפרי עשה דרכו אל העולם החדש וניטע על ידי חלוצי החקלאות של פלורידה, הם כינו אותו grapefruit - פרי הענבים, שכן הפירות גדלים זה ליד זה כבאשכולות, ומכאן גם שמו העברי. את האשכולית האדומה החלו לגדל רק במאה ה־20, ובתהליך פיתוחה עלתה מתיקות הפרי וצבעו הפך אדום בוהק ומצודד. מאז נקשרו כתרים לסגולותיו הבריאותיות ובעיקר ליכולתו לתרום להרזיה. כנראה שמרבית ההשפעה נבעה מהמחסור הכבד בקלוריות ולא לתכונות הפרי. ובכל זאת, בפרי האדום נוגדי חמצון רבים המסייעים במלחמה בכולסטרול ובסוכרת, ובכל האשכוליות לימונאיד המסייע לכבד בניקוי רעלים וויטמין C בכמות רבה.

 

בשוק

 

מרבית האשכוליות המגיעות לשווקים ולמרכולים הן מגידול מסחרי ובשנים האחרונות אלו הצהובות שצורתן ככדור פחוס מעט מפנות את מקומן לאלו האדומות שצורתן ביצתית משהו. אין הבדל אמיתי בין אלו הנקנות בשווקים לאלו המשווקות במרכולים, אולם מי שיש לו ידיד עם עצי אשכולית בחצר שאינם מרוססים ופריין אינו נשטף ונעטף, יוכל לקטוף את אלו שצבען מעט דהוי ויתאימו להכנת סוכריות יותר מכל.

 

אשכולית אשכולית צילום: יח"צ

 

במטבח

 

טעמה המתוק־מריר הייחודי של האשכולית הוא כזה המתווסף ומוסיף לטעמים אחרים בקלות והשימוש בה איננו מוגבל רק לקינוחים או לאכילה. אפשר, כמובן, לסחוט ממנה את המיץ הטעים בתבל, ואפשר להוסיף אליו גם ערק או אוזו ועלי נענע כתושים ולבלות אחר צהריים חורפיים נעימים מול האח. אפשר גם לחצות אשכולית קרה מן המקרר, לטפטף מעל כמה טיפות של ערק או שלא, לפזר על כל מחצית כף סוכר ולהתיך את הסוכר במדף העליון בתנור על חום גבוה לשתי דקות, או להשתמש בלהביור הייעודי המשמש בהכנת קרם ברולה.

 

אם "מפלטים" את האשכולית - מסירים את קליפתה ומפרידים את הבקבוקונים הבהירים או האדמדמים מן הציפה הלבנה בעזרת סכין חדה, אפשר להוסיף את פיסות הפרי לסלט טבולה ירוק ורענן או לסלט עלי רוקט טריים עם גבינה כחולה. אפשר גם לסדר את הפילטים העדינים על פרוסות של דג ים, לסדר מעל פרוסות דקיקות של פלפל חריף, לתבל במלח אטלנטי ופלפל שחור ולטפטף מעל שמן זית כתית מעולה. מיצי האשכולית כובשים מעט את הדגים ומוסיפים לקרפצ'יו העדין טעם מורכב ונהדר.

 

מיץ האשכוליות יכול גם להחליף את מיץ הלימון בוויניגרט של סלט או בטפטוף על דגים שירדו מן הגריל. האשכולית גם יכולה להחליף תפוזים, וכדאי להכין עוגת אשכוליות כשם שמכינים עוגת תפוזים. הטעם המתקבל הוא נהדר ואינו מתוק מדי. אפשר גם להכין סוכריות של ממש מן הקליפות העבות לאחר שמסירים מעט מן החלק הלבן.

 

חותכים אותן לרצועות, מבשלים במים עד לרתיחה ואחר כך שופכים את מי הבישול. מחזירים את הרצועות לבישול נוסף על אש קטנה בסירופ המורכב ממיץ האשכוליות, סוכר ומעט ג'ינג'ר עד שהנוזלים מצטמצמים וצבען של הקליפות הופך לכהה. מסדרים על רשת ומניחים להן להצטנן ואחר כך שומרים בצנצנת או מוסיפים לעוגה או לתבשילי בשר חורפיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x