עידן השמנים הקטנים: בתי הבד הבוטיקיים מחכים לתקן החדש
בבתי הבד הקטנים המייצרים שמן זית איכותי ממתינים בקוצר רוח לכניסתו לתוקף של התקן שנחתם בשבוע שעבר על ידי השר משה כחלון בכובעו כשר הכלכלה
אם יש מוצר אחד שכנראה נמצא בכל מטבח בישראל, זהו שמן הזית. אבל הצרכן הישראלי, שמתייחס אליו כדבר בסיסי אולי כמו למים, לא תמיד מודע מה בדיוק יש במוצר שהוא רוכש. בתחקיר מקיף שנעשה לפני כשנה בחדשות ערוץ 2 נבדקו 12 מותגים ישראליים פופולריים של שמן זית שבהם ניתן היה לראות חריגות משמעותיות ברמת החמיצות, שאמורה להיות עד 0.8 לכל היותר כשמדובר בשמן המוצג ככתית מעולה.
המצב הזה, בתקווה, ישתנה בקרוב, בעקבות שדרוג התקן לשמן זית שנחתם בשבוע שעבר על ידי משה כחלון בכובעו כשר הכלכלה, שיחד עם יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ח"כ אלי אלאלוף הגיע למסקנה שהתקן הצרכני חשוב ביותר.
שמן זול משווק כאיכותי
"מדובר בתקן שנצמד לתקן הבינלאומי החדש", מסביר ד"ר עדי נעלי, ראש ענף הזית במועצת הצמחים. "עד היום היינו מחוץ לתקינה העולמית, ואנחנו עובדים על שדרוג התקן מאז 2012. עד כה, על פי התו 'כחול־לבן', מספיק ש־35% מערך המוצר כולו מיוצרים בישראל. לכן, יכולים היבואנים להביא לארץ שמן זול ולשווק אותו כשמן יקר, ובכך להטעות את הצרכנים.
"כשייכנס התקן החדש במהלך השנה הבאה ובזמן של שנה מיום החתימה - תהיה חובה לציין מהו מקור השמן ומה איכותו המדויקת. אם זה יהיה שמן שמיוצר בארץ, הוא יצטרך לעמוד בכל התקנים הבינלאומיים, ואם ירצו לייבא שמן מחו"ל, יצטרכו לציין בדיוק מהיכן ולעמוד בקריטריונים שיש לאיכותו בעולם". לטענת נעלי, משמעות הדבר היא כי "מעתה יתאפשר לייבא גם שמן זית זול יותר, כמו שמן זית מזוכך, שטוב לטיגון".
בעלי בתי הבד מרוצים
בשורת שינוי התקן משמחת בעיקר את בעלי בתי הבד הפרטיים, המייצרים שמן זית איכותי. "היום יבואנים רוצים לחסוך בעלויות וקונים שמן כתית ומוכרים אותו במחיר ובתווית של כתית מעולה", מסבירה תמר גלילי, בעלת בית הבד האקולוגי גלילי בבית לחם הגלילית. "היבואנים יכולים לעשות זאת משום שהתקן הנוכחי לא מחייב פירוט מדויק של החומרים במוצר. כך קורה שגם השמנים הזולים הם יקרים יחסית לצרכן ביחס לאיכותם.
"היתרון המשמעותי מבחינתנו בתקן החדש הוא שנוכל לפעול בתחרות הוגנת. מה שאנחנו עושים היום באופן וולונטרי מבחינת השמירה על איכות השמן יהפוך לחובה, ומחירי השמנים האיכותיים, גם של היצרנים הגדולים, יצטרכו להיות דומים יותר לאלו של בתי הבד הפרטיים. אולי לא נהפוך לעשירים יותר, אבל לפחות נדע שה’בריכה’ שבה אנו שוחים הוגנת. המטרה שלנו, בין השאר, היא לחנך את הצרכנים לא לאכול זבל".
את צופה שייפתחו יותר בדי בד פרטיים בעקבות השינוי?
"אולי. יש היום הרבה חקלאים שמוכרים ישירות ליצרנים הגדולים או למסעדות, וכלל לא מנסים לייצר שמן זית בעצמם. אולי השינוי יעודד אותם לייצר בעצמם, כי ממילא הם יצטרכו לשמור על התנאים החדשים המחמירים".
התקן החדש, מסביר ד"ר נעלי, יחסוך מהציבור את הבדיקה שהוא עושה בעצמו ביחס לאיכות השמן, כי צוות של אנשי מקצוע יעשה זאת בעבורו, ומשרד הבריאות גם יבצע בדיקות מעבדה למלחמה בזיופים. “עבורנו ועבור היצרנים המקומיים זו בשורה מצוינת לקראת חנוכה - ממש נס פך השמן הפרטי שלנו".