אמנות: מבט על תערוכות הבוגרים
מעבודות פוליטיות, דרך עיסוק בנוף המקומי ועד שימוש במדיה חברתית - העבודות של בוגרי בתי הספר לאמנות השנה שונות ומגוונות מתמיד. "כלכליסט" מציג קשת רחבה של פרויקטים מתערוכות הבוגרים של בתי הספר המובילים בישראל
עשרות בוגרים במחלקות לאמנות מסיימים בימים אלה את לימודיהם, ותערוכות הגמר של בתי הספר מספקות הזדמנות להתרשם מהם רגע לפני שהם יוצאים לעולם האמנות המאתגר של ישראל. עונת התערוכות נפתחה ב־3 ביולי בתצוגה של בית הספר מנשר, ובימים הקרובים ייפתחו שאר התערוכות של בתי הספר המובילים.
"כלכליסט" פנה לבתי הספר בבקשה שיצביעו על הבוגרים הבולטים ביותר שלהם, ומתוך אלה בחרנו את אלה שכדאי לשים לב אליהם.
- תערוכה: "המזימה של הטבע" של דגנית ברסט במוזיאון ת"א לאמנות
- אמנות: מה לראות ביריד ארט באזל
- אמנות בימי כולרה
חלל נפרד לכל בוגר: בצלאל - אקדמיה לאמנות ועיצוב
ראש המחלקה: אלי פטל. בוגרים: 34. את הלימודים במחלקה לאמנות בבצלאל יסיים מחזור קטן יחסית, בעיקר בהשוואה ל־2012, שבה סיימו 60 תלמידים. המספר המצומצם מאפשר לכל אחד מהם לקבל חלל תצוגה משלו בתערוכת הגמר, שאוצרת טליה קינן, אחת מנשות הסגל במחלקה. הבוגרים יציגו מעין תערוכות יחיד נפרדות בטכניקות שונות כציור, פיסול, וידיאו ומיצב. פרטים: 21 ביולי עד 2 באוגוסט. קמפוס הר הצופים, ירושלים.
- "הנוקמת" רועי אפרת, שנקר
- "I wish I was a rocket". חביב קפצון, שנקר
- ללא כותרת. עדי גולדובסקי, שנקר
- ללא כותרת. קטורה מנור, המדרשה
- ללא כותרת. שחר בן ישי, המדרשה
- "מלא מרחבים ריקים". רוני שבייד חזן, ויצו חיפה
- "A joke on William" (מתוך עבודת וידיאו). עלינא דקל, המדרשה
- ללא כותרת. יעלי גבריאלי, ויצו חיפה
- ללא כותרת (מתוך עבודת וידיאו). אלעד היימן, בצלאל
- "Practice". דור אבן חן, מנשר
- "מנוי". מילי ברזילאי, בצלאל
- ללא כותרת. יעל גולדברג, מנשר
- ללא כותרת. נטלי אילון, בצלאל
עבודות בולטות:
נטלי אילון, ללא כותרת. אילון (25) יוצרת פסלים מחומרים יוצאי דופן - מפרספקס ויציקות גבס, דרך יציקות פוליאסטר ושעווה ועד מנועים, זכוכיות ועדשות מיוחדות. באמצעות חומרים אלה היא יוצרת עולם חדש והזוי, לעתים סוריאליסטי, שמפורק ומורכב מחדש בצורות שונות.
אלעד היימן, ללא כותרת. היימן (27) הוא אמן וידיאו ארט המשתתף ביצירותיו בעצמו, בכל פעם בדמות אחרת. הוא מספר כי התחפושות שהוא עוטה על עצמו לטובת היצירה שקופות וכי הוא חשוף דרכן - כך שהוא נמצא תמיד בתוך ומחוץ לסרט בו זמנית. העבודות של היימן נמצאות על התפר בין סרטים לווידיאו ארט. היצירה שלו מזכירה ציור במאפיינים שלה, היא מאוד חושנית בצבעים, בקצב ובמוזיקה, שגם אותה הוא יצר בעצמו.
מילי ברזילאי, "מנוי". ברזילאי (27) מציג בתערוכה רישומי עיפרון אינטימיים לצד עבודה גדולה אחת - ציור קיר גדול המכיל קולאז'ים שהוא יוצר מעיתונים ומגזינים. תהליך עבודתו מתחיל בעיתון שאותו הוא מתחיל וגוזר, מפרק ומרכיב מחדש לידי יצירה כוללת שמכילה דימויים של גן עדן וגיהינום, שבאמצעותה הוא מספר, לדבריו, את הסיפור שלו מחדש.
תערוכת הגמר, תוכנית התואר השני
בצלאל הוא בין המוסדות היחידים המאפשרים לימודים לתואר שני באמנות, ובוגרי התואר מציגים את עבודותיהם, זו השנה השנייה, בחלל האנגר בדרום ת"א שבו הם גם לומדים. 18 בוגרים מציגים בתערוכה, ומהם שווה להציץ בעבודת הווידיאו של מירית ויינשטוק המציגה אימג' של נערה בטבע על רקע סאונד של מירוצים אולימפיים; בעבודות של רועי יריב שמשתמש במוטיבים גיאומטריים צבעוניים בצורות תלת־ממדיות; בעבודותיה של הילה קרבלניקוב־פז שיוצרת יצירות שלמות ממסקינטייפ צבעוני ובאלה של קוקהיי לי המציגה תצלומים ושקופיות מסקרנים. ה"יציאה" של התערוכה שייכת לפורת סלומון, שהציב על גג אחד המבנים במתחם פרפורמנס חי של חסידי ברסלב שרוקדים ומרססים גרפיטי. השיטוט בתערוכה, בחלל המחולק לחללים קטנים רבים ונטולי מזגן, הוא מעט מתאגר, בעיקר ביולי, לכן מומלץ להצטייד בסבלנות ובבקבוק מים. פרטים: עד 11 ביולי. סלמה 60 ת"א. הכניסה חופשית.
אישי, חברתי, אמנותי: המרכז האקדמי ויצו חיפה
ראש המחלקה לצילום ומדיה: עמית זולר. בוגרים: 11. את תערוכת הגמר אוצרים ראש המחלקה החדש שנכנס לתפקידו בתחילת שנה זו, עמית זולר, עם פרופ' שימחה שירמן ואורי גרשוני - שניהם אמנים ואנשי סגל בבית הספר. את נושאי העבודות ניתן לחלק לשלוש קבוצות עיקריות: כאלה העוסקות בנושאים אישיים, עבודות העוסקות בנושאים חברתיים ופוליטיים והעיסוק במדיה האמנותית עצמה. פרטים: 24 ביולי עד 3 באוגוסט. הגנים 21 חיפה.
עבודות בולטות:
רוני שבייד חזן, "מלא מרחבים ריקים". שבייד חזן (28) מציגה סדרת עבודות שצילמה במצלמה אנלוגית. היא פועלת במרחב הישראלי מתוך מודעות פוליטית, אך במסורת אמריקאית של צילום Landscape. בתצלומים שבחרה להציג נשקפים נופי הארץ מהנגב ועד לחרמון. לדבריה, היא מתעניינת במיוחד בניגוד בין הנוף הפצוע לאסתטיקה והיכולת של הנוף להבריא את עצמו מהפציעה.
יעלי גבריאלי, ללא כותרת. גבריאלי (25), שהגיעה למקום השלישי בפרויקט האמן המבטיח של "כלכליסט" לשנת 2013, מציגה עבודות שבאמצעותן, לדבריה, היא מנסה לחקור את העולם, באמונה שמדובר בפיקציה גדולה או בדיחה מוזרה על חשבון כולנו. היא מגייסת אסתטיקה מלאכותית ומצלמת את עצמה ואחרים בסיטואציות פלסטיות. בתערוכה תציג גבריאלי בחלל אחד עם אביה וייס, שגם היא עוסקת בצילומיה במרחב האישי ובגוף האנושי.
מחזור שני של בוגרים: בית הספר להנדסה ועיצוב שנקר
ראש המחלקה לאמנות רב־תחומית: פרופ' מיכה לוין. בוגרים: 31. בוגרי המחזור השני במחלקה עוסקים בז'אנרים שונים, החל מציור שמן מסורתי וכלה במיצבי וידיאו ארט מורכבים. את התערוכה אוצרים אנשי הסגל ורד זפרן־גני, אתי אברג'יל ואיתן בוגנים שליוו את התלמידים לאורך השנה הרביעית במסגרת סמינר רב־תחומי שבו זכו התלמידים לביקורות פנימית גם מצד חבריהם למחלקה. פרטים: 17 ביולי עד 2 באוגוסט. בניין עלית, ז'בוטינסקי 8 רמת גן.
עבודות בולטות:
רועי אפרת, "הנוקמת". אפרת (33), שהגיע למקום השני בפרויקט האמן המבטיח של "כלכליסט" לשנת 2013, מציג מיצב ציור־וידיאו המבוסס על הקרנות של גוף בתנועה, על ציורים בטכניקת אקריליק על בד. תהליך העבודה של אפרת דומה, לדבריו, לתהליך עבודה על סרט. הוא כותב סיפור, מפרק אותו לסטורי־בורד ומתאים לו דימויים מהרשת. בשלב הבא הוא מצייר את הדימויים, ולתוכם שותל את העלילה של כל סצנה ומתאים להם את קטעי הווידיאו. בעבודה זו הוא מספר את סיפורה של אשה יפנית שנתפסת בידי צעירים שמתאכזרים אליה ואז נוקמת באמצעות ריקוד ניצחון.
עדי גולדובסקי, ללא כותרת. גולדובסקי (26) מציגה מיצב המורכב מטילים עשויים עמודי קרטון גליליים עם דיקט וקלקר, לצד עבודות וידיאו ובהן אנימציה של איילות רצות. גולדובסקי מספרת כי דימוי הטילים הוא דימוי שהולך איתה לאורך זמן, והמחשבה שהנחתה אותה היא מה היה אילו היו לה טילים והיא היתה יכולה להשתמש בהם. "יער" הטילים שהיא יוצרת מזמין שיטוט ואף מאפשר ללכת לאיבוד בתוך מירוץ החימוש הזה.
חביב קפצון, "I wish I was a rock star". קפצון (29) מציג פרויקט המורכב מארבע עבודות וידיאו העוסקות במילים, באמצעות מונולוגים של דמויות בדויות המציגות את עמדתן על אמנות, מוות, חיים, אהבה, מוזיקה וסקס. בשתיים מהעבודות המרכזיות הוא עבד עם בובת שלד עטורה פאה בלונדינית. את העבודה עם הגולגולת החל קפצון כבר בעבודות קודמות ודימויה התפתח עד לעבודות אלה. בטקסט שמדקלמת הגולגולת הוא עוסק בתסכול שיש לדבריו בעשיית אמנות קונספטואלית לעומת עשיית מוזיקת רוק.
חללי תצוגה אלטרנטיביים: בית הספר לאמנות המדרשה במכללה האקדמית בית ברל
ראש בית הספר: דורון רבינא. בוגרים: 48. תערוכת הבוגרים, שאוצרים ליהי חן ורמי מימון, תתפרס על פני כל חלל הקמפוס, ותציג עבודות של תלמידי המחלקות השונות: ציור, צילום, פיסול, וידיאו וקרמיקה. במהלך השנה ליוו אנשי הסגל את התלמידים והנחו אותם לקראת פרוייקטי הגמר, המתמקדים השנה בעבודה ביחס לחלל וביצירת חללי תצוגה אלטרנטיביים לעבודות. פרטים: 10–24 ביולי, בקמפוס המכללה בבית ברל.
עבודות בולטות:
שחר בן ישי, "סיד!". בן ישי (25) עוסק ביחס בין פנים לחוץ ומשתמש במוטיבים מארכיטקטורה, ריהוט ורדי־מייד. במרכז התערוכה נמצאת עבודה שיצר עם אביו - מבנה המבוסס על עקרון הבנייה בקשתות, שבתוכו מפוזרות ערימות של תפוחי אדמה עטופים בסיד ובנייר אלומיניום. עבודה נוספת התבצעה בהזמנה על ידי קבלן חיצוני - נישה מגבס שבן ישי מצא בקטלוג נישות לחדרי סלון, והגדיל אותה כך שתתאים למידות אנושיות.
קטורה מנור, ללא כותרת. מנור (30) מציגה סדרת ציורים גדולי ממדים בשמן על בד. מדובר בציורים צבעוניים מאוד, אך כשמסתכלים בהם לעומק מגלים שהם כוללים הרבה אפור. כל הסצנות שמציגה מנור עוסקות במקום מתוחם - מקום המחיה, מקום העבודה, הקופסה שלתוכה מכניסים אותנו. אף שציור בשמן הוא טכניקה מסורתית קלאסית, מנור יוצרת משחק אירוני באמצעות העברתה למקום מודרני, טכנוקרטי ובירוקרטי.
עלינא דקל, "A joke on William". התערוכה מתמקדת בפרויקט מתמשך שבו יוצרת דקל (25) סרטים מחומרים המועלים ליוטיוב. מסרטוני היוטיוב היא יוצרת, באמצעות עריכה, סיפורים חדשים. דקל מתייחסת לחומרי הווידיאו כרדי־מייד ושמה בעבודתה דגש על השוני בין חומרים קולנועיים מלוטשים לבין אלה שאנחנו מוצאים ברשת. בעבודה שתציג בתערוכה היא מחברת בין קטעים שצולמו והועלו לרשת בידי אם אמריקאית מהפרברים לפרשנות של איש מקצוע שמנסה להסביר מאין נובעות בעיותיה הפסיכולוגיות.
תערוכה אחת לשתי מחלקות: בית הספר מנשר לאמנות
ראש המחלקה לאמנות: ד"ר חנה פרוינד.
ראש המחלקה לצילום: עודד ידעיה. בוגרים: 28. תערוכת הגמר תציג במשותף את עבודותיהם של 22 בוגרי המחלקה לצילום לצד העבודות של שישה בוגרי המחלקה לאמנות. כל אחד מתלמידי שתי המחלקות מציג תערוכת יחיד, שנחשבת למעין עבודה סמינריונית שעליה עובדים במהלך השנה בליווי אנשי הסגל. פרטים: עד 18 ביולי, דוד חכמי 18 ת"א.
עבודות בולטות:
יעל גולדברג, ללא כותרת. גולדברג (28), שהשתתפה השנה בפרויקט "האמן המבטיח של כלכליסט", מציגה עבודות בטכניקה מעורבת על שקפים. הדימויים שבהם היא משתמשת הם דימויים אורבניים, שלדבריה הופכים את החלל האינסופי לחדר בתוך עיר גדולה, אפורה ונוצצת. גולדברג יוצרת קולאז'ים של גורדי שחקים בצבעים חזקים ובצורות גיאומטריות שמתוכם ניתן להבחין בהשתקפויות שונות של העיר.
דור אבן חן, ללא כותרת. אבן חן (28) מציג סדרת תצלומים בשמות שונים, ובהם "A day at the park" ו־"Practice". הוא עובד עם חפצים ואור בתוך הסטודיו ומחוץ לו, וחוקר את התנועה של הדימוי בתוך הצילום. הפעולה הצילומית של חזרה, לדבריו, יוצרת אפקט של הזרה ומאפשרת בדיקה של אמצעי הצילום מול המציאות.
תערוכות בוגרים נוספות
• סמינר הקיבוצים, 27–10 ביולי
• המכללה האקדמית תל חי, 26–11 ביולי
• אוניברסיטת חיפה, עד 12 ביולי
• בית הספר לאמנויות מוסררה, 30–11 ביולי
• מכללת ספיר, 3.8–17.7
• אורנים - המכללה האקדמית לחינוך, 10.8–18.7