$
טיפים

איך ליהנות יותר מהיין שלך

לא כל אחד מודע לכך שהיין הוא "יצור" רגיש שעלול להתקלקל בקלות. אז כיצד והיכן רוכשים יין? איך מאחסנים ובאילו כוסות שותים? רשימת טיפים למי שמעוניין ללמוד איך מתנהגים יפה עם היין

מירה איתן 14:2009.12.10

אם נכנסתם לערוץ היין סביר להניח שאתם מתעניינים ביין וגם נהנים ממנו לעתים קרובות. אבל, לא כל אחד מודע לכך שהיין הוא "יצור" רגיש מאוד שמתקלקל במהרה אם אנחנו לא מטפלים בו כיאות. אז נכון, גם כשהוא מקולקל, היין לא יגרום לנזק בריאותי, אבל, הוא לא יהיה ממש לא טעים או נכון יותר, גרוע, ואנחנו הרי רק רצינו ליהנות מהחיים.

 

אז מה רצוי לעשות ואיך להתנהג עם היצור הרגיש הזה?

 

טיפ גדול וחשוב ראשון: לקנות יין טוב ובחנויות ששומרות את בקבוקי היין בתנאים טובים, דהיינו, לא מקומות בהם היין יהיה חם או חשוף לאור ושמש ישירים.

 

רצוי להחזיק בבית מלאי של מספר בקבוקים, למקרה שבקבוק מסוים לא יתאים לאירוע שתכננתם או יהיה מקולקל, וגם, אם הערב מתפתח טוב, שלא ייגמר חלילה היין.

 

איך לרכוש יינות בחוכמה?

 

קנו בחנות ממוזגת שבה התחלופה של הבקבוקים גדולה יחסית. רצוי לקנות יינות מבצירים אחרונים. את רוב היינות שותים בשנים הקרובות להוצאתם לשוק, יינות לבנים בשנה או בשנתיים הראשונות, יינות אדומים שנתיים עד ארבע שנים. רק אחוז נמוך מהיינות מתיישנים לזמן ארוך. קנו בצירים אחרונים ואל תתפתו לרכוש יין "ישן" שאיבד את כל רעננותו. יין לבן איכותי צריך להיות שקוף וצלול ולא צבע צהוב כהה או עכור. כמו כן, אין לקנות יין עם פקק רטוב.

 

אם ברצונכם לרכוש כמות של בקבוקי יין, במבצע מיוחד, מחיר טוב וכדומה, עשו זאת רק אם יש לכם תנאי אחסון טובים (מקום אפלולי, קריר וללא ריחות חיצוניים או מקרר יין). מהרו להגיע הביתה עם היינות שלא יתחממו בתוך הרכב. זכרו, בקיץ הטמפרטורה בתוך הרכב יכולה להגיע קרוב ל-70 מעלות, זוהי טמפרטורה שתבשל את היין.

 

איך לשמור על היין בבית?

 

אחת השאלות הנשמעת מפעם לפעם בקרב חובבי ואספני יין היא האם צריך או אפשר לשמור יינות עוד מספר שנים או לשתות אותם מיד לאחר הקנייה. מסתבר שהתשובה לא ממש פשוטה.

 

הקביעה כי יין מתיישן הוא יין יותר טוב נכונה רק לאחוז קטן מהיינות. תנאי גידול הענבים בחלק מארצות אירופה שונים מהתנאים בארץ והענבים גדלים באזורים קרים יחסית. כתוצאה מכך מתקבלים יינות "קשוחים" המתרככים לעתים עם יישון ארוך שנים. אך באזורים חמים כשלנו, שבהם היינות פחות עפיצים, מספר קטן של יינות מצליחים להתיישן בכבוד עוד כעשור שנים. מרובם, אגב, אפשר ליהנות מיד לאחר יציאתם לשוק.

 

את היינות שכן מתיישנים בכבוד רצוי לשמור במקרר יין או במרתף ביתי, אך לא לכל אחד יש את התנאים הנ"ל.

 

מה עושים?

 

את היין צריך לשמור בחושך, בטמפרטורה של כ-15מעלות. חשוב להשכיב את הבקבוקים כדי לשמור על יציבותם ועל מנת לשמור על מגע בין היין לפקק השעם כדי שזה לא יתייבש. המקצוענים, כאמור, ירכשו מקרר מקצועי ליין או ישתמשו בשירותי אכסון של חנויות היין המקצועיות.

 

למי ששומר את היין בבית ולא במקרר מקצועי, אין לשמור אותו במטבח או בסלון, שהם בדרך כלל מקומות חמים. עדיף לשמור את היין בתוך ארון הבגדים, בקיץ הכי טוב לשים אותם בין בגדי החורף, בין הסוודרים והמעילים.

 

אין לאחסן יין במקרר ביתי לזמנים ארוכים. מומלץ לאחסן במקרר רק לאחר פתיחה או לפני ההגשה לשולחן, כחצי שעה ליין אדום ולפחות ארבע שעות ליין לבן.

 

לאחר הפתיחה, מומלץ לשתות ולסיים את היין באותו היום. אך אם לא סיימתם את הבקבוק, כדאי לשמור עליו במקרר, לא יותר מיום או יומיים. היין (הפקוק) יחזיק מעמד עוד יממה. אפשר לאטום אותו בפקק ואקום שיוסיף לו עוד יום יומיים.

אם אינכם שתייני יין, מומלץ לחפש את הבקבוקים הקטנים המאפשרים לפתוח ולסיים את היין בארוחה אחת, כי לאחר 24 שעות הוא מאבד הרבה מטעמו.

 

אם יצאתם עם היין לפיקניק, ניתן לאחסן ולקרר אותו בתוך צידנית מלאה בקרח או במקרר המחובר לשקע המצת במכונית.

 

טמפרטורות מומלצות להגשת יין:

 

שתיית יין בטמפרטורה לא נכונה תחטיא את המטרה ותשנה את הטעמים והניחוחות אליהם התכוון המשורר (במקרה שלנו, היינן). טמפרטורה קרה מדי מונעת את ההנאה ומיצוי הטעמים שביין, ובטמפרטורה חמה מדי, היין יאבד את הטעמים והניחוחות של הפרי והאלכוהול יקבל דגש רב מדי.

 

קיים הבדל בין טמפרטורת שמירת היין לטמפרטורת ההגשה. אז מה מקררים וכמה?

 

  • יינות מבעבעים יש להגיש ב– 4 - 6 מעלות
  • יינות לבנים ארומאטיים – 10 - 12 מעלות
  • יין שרדונה לבן - 12 – 14 מעלות
  • יינות אדומים קלים – 16- 18 מעלות
  • יינות אדומים עוצמתיים – 18 - 22 מעלות
  • יינות קינוח –6 מעלות

 

באיזה כוסות לשתות?

 

על מנת שנהנה מן היין, הכוסות צריכות להיות גדולות ועדינות ובעלות רגל גבוהה. כוס יין טובה תהיה שקופה, צלולה, עשויה זכוכית עדינה ועתירת נפח.

 

יין לבן מומלץ לשתות בכוס בעלת רגלית ארוכה ונפח כוס קטן, ויין אדום בכוס בעלת רגלית קצרה ונפח כוס גדול. שמפניה נהוג לשתות בכוס גבוהה וארוכה דמוית חליל, הנקראת "טוליפ" או "פלוט", שמשמרת טוב יותר את הבועות של השמפניה. כוס השמפניה המוכרת (רחבה ופתוחה) נולדה בחצר ההוללת של מרי אנטואנט, כשבעלה ביקש לעצב כוס בצורה שדה השמאלי של אשתו. והשאר – רצוי שיישאר בסיפורי ההיסטוריה. ליין קינוח תתאים כוס צרה וארוכה, אך מעט יותר קצרה מכוס השמפניה.

 

בבקבוק יין רגיל יש יין המספיק לחמש כוסות. לאחר המזיגה עדיף לאוורר את היין בכוס על ידי ערסול בתנועות סיבוביות.

 

טעימות יין - איפה?

 

מגוון היינות שאנחנו קונים מוגבל לעתים. אם ברצוננו להכיר מגוון גדול יותר, אפשר להיעזר בכמה גורמים. בימי שישי בצהריים מתקיימות בחנויות יין רבות טעימות יין בחינם. בחלק מהיקבים אפשר לבקר ולערוך טעימות ולעתים גם סיורים מושכלים, רובם בתיאום מראש.

 

ועוד בעיה אחת שיש לה פתרון. יין אדום גורם לנו לעתים לעוגמת נפש כשהוא נשפך על הבגדים או על השטיח. יש הטוענים כי כדי להסיר יין אדום שנשפך על בגד יש להשרות אותו שעה בחלב חם. לעומת זאת, כדי להסיר יין אדום שנשפך על שטיח יש לשפוך עליו יין לבן. עוד לא ניסיתי, אבל אם למישהו יש תוצאה טובה, אשמח ללמוד עליה.

 

מי שמעוניין להרחיב את ידיעותיו בעולם היין יוכל למצוא קורסים וסדנאות יין. הצוות המקצועי של מרכז תרבות היין ביקבי כרמל שמח לארגן חוויה המותאמת אישית לכל אדם, המאפשרת לשלב סיור ביקב, סיור בכרם, הקרנת סרטים באולם ג'יימס רוטשילד, סדנת טעימות, ארוחה במסעדת "ביסטרו דה כרמל" ואפשרויות רבגוניות נוספות.

 

הסיורים ביקב נערכים בתיאום מראש בלבד ובימים א'-ו'.

יצירת קשר - מרכז תרבות היין - טל. 04-6391788

דוא"ל: wineculture@carmelwines.co.il

 

הכותבת היא מנהלת התקשורת של יקבי כרמל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x