$
טיפים

בקבוק בשק

מכירות מוקדמות של יינות דומות לרכישת סחורה עתידית בבורסה. אמנם קיים סיכון, אך במרבית המקרים מדובר בעסקה משתלמת לשני הצדדים

עמית יריב 12:0530.11.10

הבציר הסתיים, הבוז'ולה הושק, והיקבים בארץ ובעולם עסוקים בהשבחת היין בחביות העץ, בהשלמת תהליכי הייצור של היינות הלבנים ובניסיון למצוא שפה שיווקית שתביא את הקונים לבחור בבקבוק המתאים ממדפי החנות. אבל יש מי שמוכר את היינות שלו לפני שהגיעו לשוק, ולמעשה עוד לפני שיוצרו. מכירות מוקדמות כאלה, של יינות עתידיים, הן מסורת עתיקה בצרפת, ונוהג מקובל גם בישראל.

 

כרוב מנהגי היין, מקור הנוהג הזה בבורדו, שם מכירות ה־En Primeur הן מוסד מוכר, ולעתים ההזדמנות היחידה לרכוש יין בורדו של אחת מאחוזות היין ("שאטו") המדורגות במחירים שפויים.

 

המכירות המוקדמות בבורדו מתחילות לרוב באפריל, כשהיקבים מציעים טעימות חבית ראשוניות מבציר השנה השוטפת. טעימות אלה אינן פתוחות לקהל הרחב, ומיועדות לעיתונאי היין החשובים, לקניינים סיטונאיים גדולים ולבעלי השפעה בענף היין בעולם. כחודש לאחר הטעימה המוקדמת מתחילים היקבים לפרסם את מחירי ה־En Primeur שלהם, וכן את מכסת הבקבוקים או הארגזים המוצעת למכירה במסגרת מכירות ה־En Primeur. כמות היין המוצעת למכירה מוקדמת היא לרוב מוגבלת, והיקבים מגבילים את כמות הארגזים הנמכרים לכל רוכש. מחירי ה־En Primeur הם לרוב הזולים ביותר שבהם יוצע היין. חודשים אחדים לאחר השלמתו של סבב ה־En Primeur הראשון יוצאים רוב היקבים בבורדו לסבב נוסף, ומחיריו של הסבב השני בדרך כלל גבוהים מאלה של הסבב הראשון.

 

רכישת יין En Primeur, כשנה וחצי עד שלוש שנים לפני צאתו לשוק, דומה להשקעה בבורסה: רכישת מוצר עתידי, שלפעמים עדיין אינו קיים בתצורתו הסופית, מתוך אמונה שערכו יעלה.

 

ואכן, בחלק מהמקרים ההשקעה ביינות בורדו משתלמת מאוד. אף שמחירי ה־En Primeur אינם נמוכים כלל, בשנות בציר טובות (דוגמת 2005) מזנקים מחירי היין עם צאתו לשוק, והופכים את רוכשי ה־En Primeur למי שמחזיקים מלאי יקר ערך.

 

המכירות המוקדמות בבורדו מתחילות לרוב באפריל, כשהיקבים מציעים טעימות חבית ראשוניות מבציר השנה השוטפת המכירות המוקדמות בבורדו מתחילות לרוב באפריל, כשהיקבים מציעים טעימות חבית ראשוניות מבציר השנה השוטפת

 

בין הגורמים שמסייעים בהקפצת המחירים נמצאים מבקרי היין, והציונים שהם נותנים ליינות הבציר החדש. למשל, אם זכה שאטו מרגו לציון 95 מרוברט פרקר, אולי מבקר היין המשפיע בעולם, ושאטו לאפיט־רוטשילד זכה לציון 97, יש להניח שמחיר הלאפיט יהיה גבוה משל מרגו.

 

השתתפות בסיכון

 

גם בישראל יש יקבים שמציעים למכירה יינות עתידיים, אבל בעוד שבבורדו מי שמציעים En Primeur הם היקבים הגדולים והמבוססים, בישראל מקובלת הפרקטיקה הזו בעיקר ביקבי בוטיק.

 

"45% מיינות הסדרות הגבוהות שלי נמכרים במכירה עתידית", אומר יורם שלום, הבעלים והיינן של יקב אלכסנדר במושב בית יצחק. "מחירי היין במכירה מוקדמת עולים ככל שמתקרב שלב הביקבוק", הוא מסביר. "מבחינתי, מי שרוכש יין עתידי משתתף איתי בסיכון שטמון בייצור. לכן מי שרוכש יין לפני הבציר ייהנה מהמחיר הנמוך ביותר. לעומתו מי שרוכש את היין כשהוא בחביות, לקראת סוף ההתיישנות, ישלם יותר, אך עדיין פחות מהמחיר שבו ייצא היין לשוק". שלום מסמן גבול לשלב המקדמי: "מרגע שהיין בוקבק, מחירו הוא מחיר ההשקה".

 

יקב דורש השקעת הון ראשוני משמעותי, שמתחיל להחזיר את עצמו במקרה הטוב אחרי שנתיים־שלוש, ואם הכרם חדש, אחרי פרק זמן ארוך יותר. המשמעות היא שבמשך שנות ההקמה נדרשת השקעה כספית מסיבית, הן ברכישת ציוד ותחזוקו והן בטיפול בכרמים, נטיעות וטיפול שוטף, בעוד את ההכנסות הראשוניות יראה בעל היקב רק כעבור כמה שנים, עם מכירת הבקבוקים הראשונים. גם כשהיקב מוכר יינות ההוצאות השוטפות דורשות פתרונות יצירתיים להבטחת התזרים.

 

גדי שטרנבך, בעלים־שותף במשק היין הנס שטרנבך במושב גבעת ישעיהו, מסביר: "מכירה עתידית מאפשרת ליקב ליהנות מתזרים מזומנים הרבה יותר טוב, ולצרכן לקנות את היין במחיר זול יותר, מה שמאפשר לי למכור לו יותר יין, כך שכולם מנצחים". גם שטרנבך מציע מדרג במחירי היינות העתידיים: יין שנמצא בחבית יימכר במחיר הנמוך מ־30% ביחס למחירו הסופי, אולם שטרנבך מציע הנחה גם על יינות שבוקבקו וטרם הושקו רשמית. יינות אלה נמכרים עם תווית זמנית, ובהנחה של עד כ־15% ממחיר היין.

 

שרונה פז־בלוגלובסקי, מבעלי יקב ויתקין, מזכירה יתרון נוסף: "היינות הפופולריים שלנו מיוצרים בכמויות קטנות ואוזלים מהר. רכישה מראש מבטיחה ללקוחות שלא יישארו בלי יין". בויתקין מוכרים במכירה עתידית רק יינות שכבר בוקבקו: "עד הבקבוק טעם היין עוד משתנה בשלב הממסך. אנחנו לא רוצים שהלקוחות יקנו חתול בשק". יין "שורשים" של היקב, לדוגמה, עולה 250 שקל במחיר מלא ו־180 במכירה מוקדמת.

 

פרט לחשש שמה שנראה מוצלח בחבית יהיה מוצלח פחות בבקבוק, ברכישת יין עתידי יש גם סיכון שהיקב יקרוס ולא יוכל לספק את היין, וגם סיכון שמחיר היין לא יעלה כמצופה. כשמדובר ביינות בורדו, רק לעתים נדירות הם נמכרים מתחת למחיר ה־En Primeur, אך יינות אחרים, שאינם נהנים מהמעמד המיוחד של בורדו, עלולים להימכר במבצעים שיהפכו את הרכישה המוקדמת לבלתי כדאית. מצד שני, כשאתם רוכשים יין מיקב בוטיק במכירה מוקדמת, אתם הופכים, במובן מסוים, לשותפים ליצירת היין, וגם בזה יש ערך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x