קרב הענקים
האירים והסקוטים מתווכחים ביניהם מהי מולדת הוויסקי. גם שני בקבוקי הוויסקי המשובחים (אירי וסקוטי) שנחתו בישראל לא יכריעו בסוגיה ההיסטורית
הוויכוח הישן סביב מקורו של הוויסקי נמשך: האירים והסקוטים משוכנעים ומבקשים לשכנע כי אצלם נוצר המשקה לראשונה, ומוכיחים בעזרת עדויות כתובות על מגילות קדומות, ומסורות היסטוריות שסופרו מדור לדור. ההנחה ההיסטורית היא כי נזירים שהגיעו מהמזרח התיכון אל צפון האי הבריטי במאה החמישית לספירה, הביאו איתם את סודות זיקוק האלכוהול שלמדו מעושי בשמים באוריינט. בתחילה נקרא המשקה בשפה הגאלית, שפתם של השבטים הקלטים הקדמונים, Uisge Beatha ("מי חיים"). חיילי הכתר האנגלי, שפלשו לאירלנד ב־1170, אימצו את המשקה, וככל הנראה קיצרו ושיבשו את שמו ל־Uisce - שהיה מאוחר יותר לוויסקי.
הישראלים אמנם מעדיפים וודקה או עראק על פני וויסקי, אך הוא משקה מוביל בקרב אניני הטעם שבין חובבי הטיפה המרה, ולכן זוכה גם בישראל למגוון נאה של אפשרויות. הנה שני בקבוקים חדשים יחסית, אחד סקוטי ואחד אירי - כדי שלא להתערב בוויכוח ההיסטורי.
בלבלייר (Balblair). וויסקי סקוטי שיוצר במזקקה שנוסדה ב־1790 באדרטון, סקוטלנד. כמה ממוצרי המזקקה הזאת זכו בעבר לציונים גבוהים ביותר ממומחים לדבר. בכל שנה טועמים אנשי בלבלייר אלפי חביות כדי לבחור את הטובות ביותר, אשר יבוקבקו כסינגל מאלט טהור. הבקבוק שנחת אצלנו כעת הוא מ"בציר" שנת 1997 - והוא מצוין. יש לו צבע ענברי בהיר, כמעט זהבי, והארומות הראשונות הנחפזות להתפרץ מן הכוס הן הווניל הנעים, הבא מעץ החביות האמריקאיות שבהן התיישן במשך 12 שנה. אחר כך באים הניחוחות הטובים של פרי בשל ועישון. זהו וויסקי אלגנטי מאוד, מאוזן, בעל גוף, מורכב וברור בעת ובעונה אחת. הוא מעניק נוכחות מעובה על הלשון, ויש לו סיומת מתקתקה מנחמת. חוזקו 43% אלכוהול. את הבקבוק המודרני־משהו - כרסתני עם ראש שחור - מייבאת חברת ארודן. הוויסקי נמכר בבקבוקי ליטר אחד ושומר על יחס טוב של איכות מול מחיר. מחיר: 380 שקל.
קילבגאן (Kilbeggan). הוויסקי האירי נושא בשמו מסורת אירית מפוארת שאיבדה מכוחה. מספר המזקקות באירלנד הצטמצם מאוד במאה השנים האחרונות. קילבגאן (בגאלית: בית תפילה כפרי קטן) שוכנת במרחק כשעת נסיעה מדבלין. באמצע המאה ה־18 הקים שם את המזקקה שלו ג'ון לוק קשישא, אחד השמות הגדולים של היסטוריית הוויסקי האירית - שפשט את הרגל ונסגר בשנת 1953.
כיום, במחסני החביות המתיישנות של מזקקת לוק לשעבר, מאחסנים את הוויסקי של מזקקת קוליי, מדאנדלק, הסמוכה לגבול שבין הרפובליקה של אירלנד לבין צפון־אירלנד. קוליי המצליחה נוסדה בשנת 1987 על ידי ג'ון טילינג, אירי בוגר הרווארד, שרכש מזקקה לתוצרים תעשייתיים שפעלה במקום והפך אותה למזקקת וויסקי לכל דבר. הקילבגאן מתוצרת קוליי הוא בלנדד וויסקי זהבהב בעל טעמי דגן נעימים, גוף בינוני וחלקות נעימה. לא וויסקי גדול, אבל חביב. חוזקו עומד על 40% אלכוהול. הוא מיובא על ידי כספי משקאות חריפים. מחיר: 130 שקל ל־700 מ"ל.