יין עם אידיאולוגיה
יקב בשן שברמת הגולן מפיק יין מענבים אורגניים שגודלו באדמות היקב. שלושת היינות החדשים נעשים משילוב של ענבי מרלו וקברנה, ומשתבחים ככל שמרכיב המרלו גבוה יותר
אורי ראפ ועמנואל דאסה, שני חברים למילואים אשר הפכו לשותפים ביקב, עושים את יינותיהם מענבי כרמים בגולן, תוך שהם מקדישים מחשבה ומעשה מרובים לנושא האקולוגי. "אמנה אקולוגית" חתומה שלהם נמסרת לכל עיתונאי ומבקר יין, ותמציתה מופיעה קשורה לצווארי הבקבוקים. 170 הדונמים של יקב בשן מטופלים בשיטות ביו־אורגניות, ללא כימיקלים. ההזנה והדישון של הכרם הם על טהרת קומפוסט, והדברת העשבים נעשית באמצעים אגרו־מכניים, ללא שימוש בחומרי הדברה כימיים. כל זאת תחת הפיקוח המחמיר של ארגון I foam האירופי ואגריאור הישראלי, שהם "הרבנות הראשית" של תחום הגידולים האורגניים.
זה לא נעצר כאן, אלא מטפס אל גבהים אידיאולוגיים נוספים. "אנשי היקב מתחייבים להתייחס לאדמה, לאוויר, למים ולכל משאבי הטבע הנדיבים בענווה, ברגישות ובהכרת תודה, לא להפר את מאזנם האקולוגי בכל שלבי ייצור היין, ולפעול למען סביבה בת־קיימא ולמען הדורות הבאים", נכתב באמנה.
נווה, בציר 2007: יין העשוי בעיקרו מענבי מרלו, עם תוספת קטנה (15%) של קברנה סוביניון. הענבים נבצרו ידנית בשעות בוקר קרירות, תססו ביקב במשך 20 יום, והיין התיישן בחביות עץ אלון במשך 14 חודשים. יש לו ניצוץ ארגמני נאה בכוס, והוא פותח אף נעים של פרי יער ודובדבנים בשלים, עם רמזי תבלינים של עץ החבית וניחוח עישון עם נגיעות קפה. על החך הוא רך ועגול, יין ידידותי וטעים. מחיר מומלץ: 75 שקל.
איתן קברנה סוביניון, בציר 2007: ענבי הקברנה שמהם הופק היין גדלו בכרם היקב הנטוע על אדמת בזלת, והיין נעשה בתוספת של 10% ענבי מרלו. הוא התיישן במשך 18 חודשים בחביות עץ אלון חדשות וישנות. היין מציג גוון אדום כהה אלגנטי, ארומות חביבות של פרי יער, תבלינים ורמזי טבק מעוררים. על החך הוא עגול ונעים. מחיר מומלץ: 95 שקל.
איתן מרלו, בציר 2007: עשוי מענבי מרלו, בדומה לנווה, אך עם תוספת קטנה יותר של קברנה סוביניון (11%). היין התיישן בחביות עץ למשך תקופה של כ־18 חודשים. יחסית לקודמו יש בו תוספת קטנה של עומק, ניחוחותיו מורכבים יותר, ועל החך הוא מגלה גוונים נוספים של טעם. זה היין הטוב יותר לטעמי מבין השלושה כאן, והדבר אומר משהו על איכות ענבי המרלו של היקב. מחיר מומלץ: 95 שקל.
יינות ופרסים
יין מצדה 2007 של יקב גבעות זכה בפרס "היין הישראלי הטוב ביותר לשנת 2009" בתחרות היין TerraVino 2009, שהתקיימה בשבוע שעבר באילת. במהלך שלושת ימי התחרות טעמו שופטים מומחים בתחום היין 745 יינות ו־103 כהלים. 52% מהיינות שהשתתפו בתחרות הם בינלאומיים, מיקבים מ־30 מדינות ברחבי העולם. יקב טפרברג 1870 זכה בקטגוריית "יצרן היין הישראלי הטוב ביותר", יקב אמפורה זכה בתואר "יקב הבוטיק הישראלי הטוב ביותר", ובקטגוריית "יין יקב הבוטיק הקטן הישראלי הטוב ביותר" זכה רמות נפתלי קברנה סוביניון 2005.
מעצבים תוויות
מדי שנה מודפסות בישראל מיליוני תוויות יין עבור היקבים הישראליים. בימים אלה יוצאת לדרך לראשונה תחרות עיצוב תוויות היין Windigo, המיועדת למעצבים, לסטודנטים וגם ליקבים ישראליים. מטרת התחרות היא עיצוב תווית יין חדשה ליקבים המשתתפים בתחרות, והתווית המנצחת תזכה את המעצב והיקב בפרסים יקרי ערך. השיפוט בתחרות Windigo יתבצע בידי צוות שופטים מקצועי בראשותו של פרופ' ארנון צוקרמן, נשיא אקדמיית בצלאל בירושלים. שמות הזוכים יוכרזו במסגרת התערוכה הבינלאומית Israwinexpo 2010, שתיערך בפברואר הקרוב.