$
חדשות האלכוהול

ותודה לאלכסנדר

מי שהביאו את ענבי המוסקט לתודעת המערב היו חייליו של אלכסנדר מוקדון שהגיעו למפרץ הפרסי. כעת אפשר ליהנות מהבציר הטרי של יקבי רמת הגולן של הזן הנעים לשתייה

שלמה פפירבלט 11:3301.11.09

היין, שהיה בן לוויה לתרבות האנושית מאז צעדיה הראשונים, יכול לשמש לעתים קרובות כמעין חוט מקשר בין תקופות. אחת הדוגמאות הטובות לכך היא ענב המוסקט. זהו זן נפוץ מאוד, שהתפצל לכמה זנים היוצרים משפחה גדולה. מחלקם עושים יינות לבנים בעלי ארומה מיוחדת שאין לטעות בה, גם ביקבים הישראליים. שמו של הענב הזה מתייחס ישירות לשם עיר הבירה של עומאן — מאסקט. בעבר היה האזור, ובמיוחד החוף אשר בצד השני של המפרץ הפרסי, ארץ יין גדולה ומופלאה.

 

קינוח איטלקי

כאשר הגיעו ראשוני חייליו של אלכסנדר מוקדון למקום הם נדהמו מן הכרמים הרבים. ההיסטוריונים שליוו את הצבאות תיארו גפני ענק אשר צומחות אל מעבר לגובהם של הבתים. והיין זרם בשפע רב. מאסקט, אחת מהערים העתיקות באזור, היתה ידועה עוד מהמאה הראשונה לספירה כעיר נמל סואנת, אשר דרכה התנהלה פעילות סחר ענפה בין מזרח למערב. בין השאר היה זה גם הנמל אשר דרכו עברו כדי היין מזן הענבים הנפוץ — שהעניקו ברבות השנים לנמל את השם "מוסקט". לתפוזים זה קרה עם יפו.

גולן מוסקטו. הבציר הראשון של 2009 גולן מוסקטו. הבציר הראשון של 2009 צילום: דניאל לילה

 

כאשר הפכו ארצות האזור למוסלמיות אסר מוחמד על השתייה (אחת ההנחות ההיסטוריות טוענת כי האיסור נולד בעקבות הופעתם של רבים לתפילה כשהם שיכורים), והקיץ הקץ על תעשיית היין הפורחת, אך המוסקט כבר עשה דרכו לכרמים רבים באירופה. הוא התאקלם באיטליה, בדרום צרפת, בספרד, ביוון ועוד. גם בארץ ישראל של אז ושל היום פורח המוסקט.

 

יקבי רמת הגולן משיקים בימים אלה את גולן מוסקטו 2009, שהוא היין הישראלי הראשון מבציר 2009 המגיע אלינו בבקבוקים. זהו יין קינוח לבן, שצעירותו ורעננותו בולטים בכוס, והוא עשוי בסגנון הקליל של יין הקינוח האיטלקי המפורסם והאהוב מוסקטו ד'אסטי מאזור פיאמונטה, אשר בצפון איטליה.

 

גולן מוסקטו עשוי מענבי מוסקט קנלי, אשר גדלו בכרמים של גשור ורמת מגשימים, בדרום רמת הגולן. הבציר המוקדם של ענבים אלו, הנוטים להבשיל ראשונים, מאפשר להוציא לשוק יין שכזה כבר בחודש אוקטובר. היין עבר תסיסה קרה במיוחד, שהופסקה בשלב מוקדם יחסית, והתוצאה היא יין ארומטי מאוד ומבעבע קלות.

 

זה אחד היינות הידידותיים והנעימים ביותר לשתייה, גם עבור מי שאינו מורגל ביינות. הוא פותח בכוס ניחוחות טובים ומשכרים של פירות טרופיים, ארומות אופייניות של מוסקט בשל ופרחוניות כובשת לב. על החך מתגלים המתקתקות המתחנפת שלו והעקצוצים העדינים והחביבים שנוצרים הודות לבעבוע הקל. הוא בעל רמת אלכוהול נמוכה יחסית (רק 6%), ויש לשתות ממנו כשהוא צונן במיוחד — בטמפרטורה של 5–7 מעלות. הוא יכול להיות אפריטיף קליל, או ללוות באופן נהדר את שלב הקינוחים של כל ארוחה. מחיר: 40 שקל לבקבוק.

  

שמפניה בהנחה

מסעדת הדגים קלואליס וחברת היין שקד, המייבאת את השמפניה לואיס רודראר, משתפות פעולה לכבוד השנה החדשה. במסגרת זאת יוכלו הסועדים לרחוץ בשמפניות משובחות במחירים מיוחדים בחודשים נובמבר־דצמבר. בין הבקבוקים שיוצעו בהנחה: לואיס רודראר ברוט פרמייר ב־400 שקל (במקום 525 שקל), לואיס רודראר ברוט וינטאג' 2003 ב־700 שקל (במקום 805 שקל), ולואיס רודראר קריסטל 2000 ב־2,240 שקל (במקום 2,640 שקל).

 

יקב ירוק

בימים אלה התחילו להשתמש ביקב דלתון שבמרום הגליל בפאנלים פוטו־וולטאיים לייצור חשמל סולרי. מדובר בפרויקט המפחית את זיהום האוויר ואת פליטת גזי החממה לאטמוספרה. היקב מעריך כי הפרויקט עשוי להכניס כ־300 אלף שקל בשנה, החזר שנתי של 15% מההשקעה. המתקנים הסולריים שעל גג היקב מנצלים את אור השמש לצורך ייצור החשמל, והיקב מוכר את החשמל לחברת החשמל במחיר מועדף. אנשי היקב מעריכים שהמערכת תייצר כ־200 אלף קוט"ש חשמל בשנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x