בא לשכונה בוחא חדש
יש כמה גרסאות על מקורו של הבוחא, יי"ש התאנים הוותיק שלוגמים יהודי טוניס, אבל על טעמו המשובח של בוחא גולד, שמגיע בימים אלה לישראל, אין מחלוקת
ריבוי הכפילויות והחפיפות בין מוצרים שונים בתחום האלכוהול והקולינריה מבלבל לפעמים — אפילו את אנשי המקצוע. הבעיה מחמירה כשמדובר במוצרים מאגן הים התיכון, שמולידים ויכוחים מרים בנוסח "זה שלנו, זה לא שלכם". הניסיון מלמד שהעניין קשה עוד יותר כאשר מדובר במשקה או במאכל האופייניים לקהילות היהודיות. ההקדמה הזאת נועדה להדוף את הערעורים האפשריים על סיפור הבוחא, יי"ש התאנים הוותיק של יהודי טוניס, שאת אחד ממוצריו הטובים יותר, בוחא גולד, מייבאת כעת לארץ חברת י.ד. עסקים.
מצליח בצרפת ובקנדה
מדובר באפריטיף המוגש לעתים קרובות כשהוא מקורר לצד הבוטרגה, שהוא הקוויאר של יהודי צפון אפריקה, ביצי דגים שהומלחו ויובשו, ואין כמו השילוב הזה לסמול־טוק של טרום ארוחה. אחרי קריירה ארוכה בטוניס ובשאר ארצות צפון אפריקה זוכה הבוחא להצלחה גם בצרפת ובקנדה, לעתים תחת הכינוי "ברנדי תאנים".
בדיאלקט טוניסאי־יהודי בוחא משמעותו "אדי אלכוהול", והמשקה עשוי מתאנים הגדלות בצפון אפריקה או מיובאות מטורקיה לצורך הכנתו. במשך תקופות ארוכות הוא הוכן כאלכוהול תוצרת בית, ורק במאה הקודמת הוחל בייצור התעשייתי שלו. מתסיסים את התאנים הבשלות עם תוספות של סוכר ומים, למשך כמה ימים או שבועות, ולאחר שמסתיימת התסיסה ונוצר האלכוהול, מעבירים את הנוזלים לזיקוק, לסינון ולבקבוק. המשקה המתקבל הוא בחוזק אלכוהולי הנע בין 36% לבין 40%.
בוחא גולד הוא מוצר של מזקקת פליקס חביב ושות', אחד משני יצרני האלכוהול הידועים ביותר בטוניס (השני הוא בוקובזה, שגם בוחא מתוצרתו מסתובב פה ושם בארצנו).
מזקקת פליקס חביב הוקמה ב־1940 כעסק משפחתי, והבוחא שלה נחשב ביותר בין יודעי דבר. בטעימה הוא מתגלה כמשקה שחריפותו ופירותיותו מאזנים זה את זה מצוין, עם נוכחות רבה של ארומות וטעמי תאנים וחלקות נעימה כשהוא יורד במורד הגרון.
בוחא גולד הוא משקה כשר, בחוזק אלכוהולי של 37.5%, ויכול לשמש גם כדיז'סטיף נעים בסוף הארוחה, אך לצורך זה יש להגישו בטמפרטורת החדר. מחיר: 130 שקל לבקבוק של ליטר, 80 שקל לחצי ליטר ו־20 שקל לבקבוקון של 100 מ"ל.