באו קטנים, יצאו גדולים
היקב הצעיר בכפר ויתקין מדגים כיצד ייצור בכמויות קטנות (כ־40 אלף בקבוקים בשנה) מוביל לשמירה על האיכות
הסטארט־אפ המשפחתי במשק רוטנברג־בלוגולובסקי שבכפר ויתקין, שנולד ב־2001 ברפת שהקימו מייסדי המושב, הפך במהרה ליקב הראוי לתואר המפתיע ביותר מבין היקבים בקנה המידה שלו בישראל - כ־40 אלף בקבוקים בשנה.
הצוות - דורון בלוגולובסקי, אשתו שרונה והגיס היינן אסף פז - אחראי לכמה מהבקבוקים היותר יצירתיים שנראו אצלנו, בלנדים מקוריים ושימוש בזנים לא שגרתיים, ברמה שהיא מעל ומעבר לגודלו של היקב. למשל, זכורים לטוב הקאריניאן 2005 הנפלא שלהם, הקברנה פרנק המדהים מבציר 2007 ויינות הרוזה שהם מהטובים שנעשו כאן. בימים אלה יצאו לאור שני בקבוקים חדשים של היקב, והם מהווים המשך לדרך הזרועה יין טוב במחירים סבירים ביותר.
מסע ישראלי אדום, 2008. בלנד העשוי מקאריניאן הגדל על שיפולי הכרמל, עם סירה ומעט קברנה פרנק מכרמים בהרי ירושלים. כאשר הגיעו הענבים ליקב הם הופרדו מהשזרות (גבעולי האשכול) והוכנסו לתסיסה במכלי נירוסטה נפרדים, וזכו לטיפולים ידניים כמה פעמים ביום לערבוב ודחיקת "כובע" הקליפות כלפי מעלה. 15 ימי עינויים אלו הביאו למיצוי רב של חומרי הטעם והארומה אשר בקליפות ובגרעינים. בהמשך, ואחרי הסחיטה, עבר היין להתפתחות בחביות עץ אלון, בעיקר צרפתיות ומעט אמריקאיות (שטעמיהן חזקים). בתום עשרה חודשים בוקבק היין לאחר סינון גס בלבד. התוצאה טובה מאוד. זהו יין ידידותי, בעל גוף בינוני עד קל, שמפגין ארומות פרי טרי ותבלינים נעימים, ומגעו על החך רך, מעניין וטעים. יין שמתאים לארוחות מסוגים שונים, מבשרים צלויים ועד גבינות. מחיר: 70 שקל.
ויתקין, פינו נואר, 2008. עשוי על טהרת הזן מענבים שנבצרו בשעות לילה צוננות במורדות הרי יהודה, והובהלו ליקב בארגזים קטנים כדי לשמור על איכות הפרי. זהו כרם אשר הקפידו לשמור בו על יבול נמוך יחסית - פחות מ־600 ק"ג לדונם - כדי לקבל ענבים דחוסי חומרי טעם וריח. ביקב היין תסס ושהה על קליפותיו במשך 16 ימים, ובהמשך עבר לחביות עץ אלון צרפתיות למשך עשרה חודשים. בטעימה ניכר שהוא זקוק לזמן נוסף של התיישנות, להתרככות ולהתפתחות, אולם כבר כעת אפשר לעמוד על הארומות וטעמי הזן האופייניים, ועל היותו פחות מעודן מאחיו המבוגר ממנו מבציר 2007. מחיר: 85 שקל לבקבוק.
טועמים יינות וגבינות גורמה
יריד יינות ישראל והעולם ה־13 ייערך ברביעי וחמישי השבוע (21–22 באוקטובר) בשעות 18:00–23:00 במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, בשיתוף מגזין "יין, גורמה ואלכוהול". זאת הפעם הראשונה שהיריד הוותיק נפתח גם לטעימות של יינות מצרפת, איטליה, ספרד, ארה"ב, אוסטרליה, צ'ילה ועוד. זאת, כמובן, נוסף על יקבים ישראליים, גדולים כקטנים. חידוש נוסף ביריד יהיה מקבץ של "יקבי בית", בוגרי קורסים לעשיית יין, שיציגו לראשונה את יינותיהם. כמו כן יהיו ביריד מתחם גורמה, שיציע מעדנים, גבינות, שמן זית ועוד, ותצוגת ציוד לאחסון יין. מחיר: 59 שקל (כולל גביע טעימה).
סין הופכת ליצרנית יין מובילה
סין התברגה בימים אלה למקום השישי בעולם בין יצרניות היין, כאשר היא חולפת על פני ארצות יין כדרום אפריקה וגרמניה, כך לפי נתוני מכון היין של סן פרנסיסקו. בסין יש כיום כ־600 יקבים, 167 מהם בבעלות המדינה, העושים כ־700 אלף קילו־ליטר בשנה. אך מומחי יין מהעולם שערכו טעימות של הבצירים האחרונים ביקבי סין התאכזבו מרמת היינות, במיוחד מזו של האדומים. זאת ככל הנראה הסיבה שהסינים - למרות אוריינטציית היצוא שלהם - נאלצים למכור 99% מתוצרת יקביהם בתוככי סין. הבעיה העיקרית, מתברר, של הייננים הסינים הוא האקלים, שאינו מתאים באזורים רבים, וכן היעדר מסורת מקצועית בתחום.