חבורת סוד מוחלט בהחלט
הליקר הספרדי שמגיע בימים אלה לארץ, ליקור 43, מכיל 43 מרכיבים ומבוסס כמו מרבית אחיו לז'אנר על נוסחה עתיקה וסודית שפיתחו פעם נזירים
ליקרים מורכבים, העשויים משלל פירות, צמחים, שורשים ותבלינים אקזוטיים, הם שחקנים ותיקים ופופולריים על במת האלכוהול. לאחרונה החלה החברה הסקוטית לשווק בארץ את אחד מהיותר מפורסמים ונפוצים שבהם - ליקור 43 מספרד, ולבד מהטעימה הזאת ננצל את ההזדמנות להתעכב לרגע על מסורת מפוארת.
תרופה נגד מגפות
בימי הביניים היו "רופאים" ונזירים רוקחים על בסיס אלכוהול תרופות שונות, ולתערובות שלהם הוסיפו חומרים כיד הדמיון הטובה עליהם. כאשר המגפות הגדולות היכו בימי הביניים, היו הליקרים יקרים מפז ונחשבו לתרופה יחידה מול הייאוש. במנזרים היה "האח הרוקח" מכין ליקרים רפואיים על בסיס עשבים ושורשים, זרעים, גלעינים, קליפות עץ, ומה לא, שלוקטו ביערות ובשדות או גודלו בתחומי המנזר. ידוע סיפורו של האלכימאי הקטלני ארנלדו דה וילנובה, שהוזעק לטפל באפיפיור הגוסס קלמנס ה־5. הוא רקח בעבורו ליקר שהכיל אלכוהול, עשבי מרפא והמון אבקת זהב.
כל ליקר שנרקח במנזרים התהדר, כמובן, באצטלה של "נוסחה סודית", וכמה מהנוסחאות האלה התגלגלו עם השנים והיו לעסקים מסחריים מצליחים, בסיס למותגי אלכוהול כמו בנדיקטין, שרטרז ודרמבואי.
ליקור 43: בספרד הוא מכונה קוארנטה אי טרז, וגם הוא חלק מהסיפור ההיסטורי. יצרן אלכוהול ושמו דייגו זמורה רכש ב־1924 מתכון שהיה בידי נזירים ספרדים במשך מאות שנים, הקים מזקקה במורסיה שבספרד והחל לייצר את המשקה האלכוהולי בהצלחה הולכת וגוברת. היום יש לליקור 43 מעמד כמעט לאומי בארצו, והוא מיוצא לכ־60 מדינות ברחבי העולם.
לבד מאלכוהול מזוקק, מכיל המשקה וניל ברמה מודגשת, מרכיבי פרי הדר, עשבי תיבול ותבלינים, כולם טבעיים ורובם מאגן הים התיכון - בסך הכל 43 מרכיבים, ומכאן שמו. את תערובת הטעמים והארומות, יחד עם האלכוהול, הסוכר והמים המדללים (עד לקבלת חוזק אלכוהולי של 31%), מערבבים ומשהים לתקופה של הרמוניזציה במכלים מיוחדים, ואחר כך מעבירים ליישון של שנה לפחות בחביות עץ. זהו דיז'סטיף, ומקומו בדרך כלל בתום הארוחה. על קרח גון הזהב העתיק שלו נאה לעין, והחריפות והמתיקות מאזנות זו את זו. אפשר גם להשתמש בו, כמובן, כרכיב בקוקטיילים, או לטפטף אותו לאספרסו או לחלב. מחיר מומלץ: 125 שקל.
כבוד לצ'ילאג
ארגון הסומלייה (מומחי היין של המסעדות) בברזיל ערך את טעימת המבחן השנתית שלו לפני ימים אחדים בעיר באהיה. בקטגוריה של יינות מארצות אגן הים התיכון השתתפו יינות מיקבים טובים מצרפת, איטליה, ספרד וגם ישראל. הטעימה היתה עיוורת, והתוצאה היא סיבה לגאווה לאומית: כמנצח בקטגוריה הוכרז צ'ילאג ג'יובני מרלו 2005 של יקב אורנה צ'ילאג מיהוד, שעושה 15 אלף בקבוקים בשנה ורבע מהם מיוצאים לארה"ב, גרמניה, ברזיל ופולין.
בריטניה משקיעה
לא רבים יודעים על כך, אך בבריטניה פועלים יותר מ־100 יקבים, במחוזות דבון, דורסט, המפשייר, ברקשייר, אסקס ועוד. עד כה הם התמקדו בעיקר ביינות לבנים - בינוניים ומטה ברמתם - אך אם להאמין למדענים בתחום האקלים, הרי שהתחממות כדור הארץ עשויה להיטיב עם התעשייה הזאת. מכיוון שכך הקציבה השבוע הממשלה בלונדון סכום של 1.6 מיליון ליש"ט לקורסים והשתלמויות לעובדי יין ולאיתור אזורים מתאימים לכרמים חדשים.