מבחן טעימה: ההשקעה השתלמה
לרגל סיום עונת הבציר וחופשת סוכות יצא המדור לסדרת טעימות ביקב כרמל בזכרון יעקב. היקב שעלה לברון רוטשילד יותר מהשאטו לאפייט, מציג כמה מהיינות הטובים בארץ
יקבי כרמל פותחים את השער אל ההיסטוריה המקומית של היין. אין עוד יקב ישראלי היכול לקחת אותך למסע בזמן, במרתפים בני יותר ממאה שנים המשמרים ניחוחות דמיוניים של חביות עץ וענבים מסוף המאה ה־19 ועד היום. מרכז תרבות היין אשר הושק ביקב בזכרון יעקב הוא ביקור ולגימה מומלצים לכל מי שיין ישראלי מעורר את חכו.
כאשר הקימו אנשי הברון רוטשילד את היקב, לפני כ־120 שנה, הם לא הביאו בחשבון הבדל אחד חשוב בין התנאים בבורדו לבין ישראל — החום הכבד. זה עלה להם בשלושה בצירים שבהם היין הפך לחומץ. לא עזרו גם המכונה הראשונה לייצור קרח שנשלחה מצרפת, או הפטנט המקורי של צינורות עם מים קרים שהוכנסו לחביות התסיסה. הפתרון האפשרי היה אחד והוא היה גם יקר מאוד: בניית מרתפים מתאימים.
מיליוני פרנקים בזהב של אותם ימים הוצאו בנדיבות לצורך כך (יש המעריכים כי הפרויקט עלה לברון יותר משעלתה רכישת יקב שאטו לאפייט, מהטובים בעולם אז והיום), אך בזכות המרתפים הענקיים, הבנויים בנוסח בורדו, יצא היקב לדרכו. דרך הנמשכת עד היום, בלי לפספס ולו בציר אחד, למרות מלחמות העולם והמלחמות המקומיות ושאר הצרות
והאסונות. הביקור כיום ביקב בזכרון הוא מפגש מרתק עם שילוב בין ישן לחדש. זאת כיוון שבתוך היקב הגדול, המייצר סדרות המוניות של יינות שונים, וגם תירוש, הוקם סוג של יקב בוטיק פנימי מצליח. זהו קטר האיכות המושך אחריו את הקרונות הרבים האחרים של היקב הגדול במדינה: 14 אלף דונמים של כרמים, ייצור שנתי של 15 מיליון בקבוקים, בארבעה אתרים — זכרון יעקב וראשון לציון, הוותיקים, יקב יתיר בדרום ויקב קאיומי בצפון.
טעימות ביקב
מרכז תרבות היין בזכרון, אשר המנהלת שלו היא אוצרת היין רותי בן ישראל, מציע סיורים יוצאי דופן בהיקפם לכל החפץ בכך. המסלול עובר במרתפים העתיקים, אשר על חלק מקירותיהם תצלומים היסטוריים ודיוקנאות של הרוטשילדים (בסגנון טירות האצולה באירופה), תצוגות של בקבוקי יין ישנים נושנים ותוויות מתקופות שונות, חדרי טעימות ואף אולם להקרנות סרטים. יש שתי אפשרויות סיור (לקבוצות בנות 12 אורחים ומעלה), "בסיסי" ו"משודרג", בני שעה וחצי ושעתיים, עם רמות טעימות שונות — ומחיריהם, בהתאמה, 48 שקל ו־80 שקל. הסיורים האלה הם גם שיעור בהיסטוריה וגם סדנאות יין בזעיר אנפין. אפשר לקנח בארוחה במסעדת היקב המוצלחת, ביסטרו דה כרמל. טל': 04-6391788.
יקבי כרמל עושים ומשווקים כיום יינות בחמש דרגות איכות — מפשוטים ועד איכותיים ומורכבים: סדרת סלקטד, סדרת פרייבט קולקשן, הסדרה האזורית, סדרת סינגל ויניארד וכרמל לימיטד אדישן. בביקור ביקב טעמנו כמה מיינות הסדרה האמצעית – סדרת חוט השדרה, אני מכנה אותה ביני לבין עצמי — האזורית. הבקבוקים האלה, הנושאים על גבם את ציורי החיות, מוצעים בשוק במחירים שבין 65 ל־80 שקל, וזאת אחת הקניות הטובות כיום מבחינת היחס בין האיכות לבין מחיר.
1. קברנה פרנק, 2007. בינוני עד קל על החך, עם ניחוחות נהדרים של פרי יער שחור, ארומות דובדבן בשל וידידותיות כובשת.
2. קריניאן, 2006. מענבי גפנים ותיקות, גפנים בנות 30 עד 40 שנה, הנותנות בצמצום ממיטב הפרי, מרוכז ונהדר. יין כובש, פירותי, טעים להפליא.
3. מרלו, 2006. יין בעל גוף ונוכחות, מפתה, ניחוחותיו מדברים אל האף עם הרבה ארומות שזיף בשל ורמזי פרי יער שחור, עם תיבול עדין.
4. פטיט סירה, 2006. יין עם נוכחות אמיתית, מורכבות ואיזון קרוב לשלמות בנגיעה על החך. יש בו כמעט הכל: ארומות פרי בשל, רעננות, נגיעה קטיפתית על החך וסיומת מרשימה.