$
חדשות האלכוהול

ג'ין, גם בלי הטוניק

הג'ין, הנחשב אחד המשקאות הכי אנגליים שיש, עולה ארצה. חובבי האלכוהול עם אצטרובלי עץ הערער ישמחו לגלות שהלונדון ג'ין היל מצוין לשתייה גם לא בקוקטייל

שלמה פפירבלט 12:2216.08.09

בדומה למאבק האיתנים ההיסטורי בין הרוסים לפולנים סביב מקור הוודקה, כך הוויכוח ההולנדי־אנגלי על אודות מוצאו של הג'ין - האלכוהול עם אצטרובלי עצי הערער - מרכיב חשוב על מדפי כל בר משקאות שבהיעדרו היה העולם מתקיים, למשל, ללא הג'ין־מרטיני. מצב בלתי נסבל.

 

בינינו, הראיות ההיסטוריות חד־משמעיות והן מוליכות דווקא אל אמסטרדם של אמצע המאה ה־16, וליתר דיוק אל מעבדתו של ד"ר פרנסיסקוס סילביוס דה לה בואה, כימאי ורופא נודע בתקופתו, שרשם תגליות חשובות על שמו בתחום חקר המוח. יום אחד, בעוד הוא תר במעבדתו אחר שיקוי יעיל וזול לטפל בהפרעות תפקוד של הכליות, עלה בדעתו לערבב שני מרכיבים אשר ידע כי יש להם תכונות משתנות: אלכוהול ושמן שהופק מזרעי אצטרובל הערער.

לונדון ג'ין היל. גאווה בריטית לונדון ג'ין היל. גאווה בריטית

 

המרשם הזה לחולים בעלי בעיות בכליות נעם גם לחך אנשים בריאים לחלוטין, והפך לפופולרי מאוד. מהולנד הוא עבר זמן לא רב אחרי תחילת עשייתו שם ללונדון - באמצעות חיילים אנגלים שלחמו אז בארצות השפלה, התאהבו במשקה והעניקו לו את הכינוי "האומץ ההולנדי".

 

הבריטים כועסים

 

הג'ין, המעניק נחמה כלשהי, צבר מהר מאוד פופולריות רבה ברחבי האי הערפילי והקר. בשנת 1690 זוקקו באנגליה כ־2.2 מיליון ליטר ג'ין - ואילו בשנות השלושים של המאה ה־18 כבר הגיע ייצור המשקה לכמות מבהילה של 90 מיליון ליטר. באותם ימים מנתה אוכלוסיית אנגליה פחות מ־7 מיליון בני אדם, כך שהצריכה השנתית לראש הגיעה ל־13 ליטר לערך.

 

המספר העצום של השיכורים שהתגוללו ברחובות לונדון אילץ את הפרלמנט הבריטי להצביע בשנת 1736 על "חוק הג'ין" (Act Gin), שהגביל מאוד את הייצור. בעקבות זאת פרצו מהומות מהאלימות שידעה לונדון בתולדותיה, בעיקר ברבעים של בני דלת העם. הפרלמנט נאלץ להתכנס שוב ולרכך את האיסור.

 

הוויכוח על אודות הג'ין נמשך, אך הטונים הונמכו. המשורר הלורד ג'ורג' ביירון הצהיר באוזני סביבתו כי "ג'ין מהול במים הוא מקור ההשראה היחיד שלי". לעומתו, ההיסטוריון והמסאי הסקוטי תומס קרלייל תיאר אותו כ"טירוף נוזלי הנמכר בעשרה פני לבקבוק".

 

הכוסברה כבר בפנים

 

במאה ה־20 השתנה היחס אל הג'ין, והוא נזנח יותר ויותר כמשקה בפני עצמו - אך נהפך לאחד המרכיבים היותר פופולריים להרכבת קוקטיילים, ובין השאר המרטיני היבש והג'ין אנד טוניק.

 

בימים אלה החל היבוא לארץ (חברת אקרמן) של אחד ממיני הג'ין הידועים והמשובחים, לונדון ג'ין היל, אשר זכה במדליות רבות בתחרויות אלכוהול עולמיות. הוא עשוי - על פי המסורת הארוכה של המשקה - על בסיס אלכוהול שזוקק פעמיים בדודי נחושת ותובל היטב בשמן המופק מאצטרובלי הערער (מסוג איטלקי מצטיין), ונוסף על כך גם בכוסברה, בקליפות הדרים, לימון ותפוז, בזנגוויל, באגוז מוסקט ועוד. התוצאה עשירה מאוד, ארומטית, מאוזנת ומסבה הרבה נחת לחובבי הג'ין הקלאסי. מחיר מומלץ לבקבוק: 90 שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x